FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

10+1 fontos szabály, amire oda kell figyelni, ha egzotikus helyre utazunk

Egészség - Januárban sokan utaznak melegebb helyre és hagyják pár hétre maguk mögött a hideget. Összeállításunk nekik szól, hogy elkerülhessék a legveszélyesebb trópusi betegségeket.

Az egzotikus utazási célpontok többsége a fejlődő világ országaiban található, amelyek ugyan páratlan természeti szépségűek, ugyanakkor az európai normáktól erősen eltérő higiénés viszonyokkal rendelkeznek. A legtöbb fejlődő országban hiányzik a csatornahálózat, az ivóvízhálózatot nem fertőtlenítik megfelelően és a helyi lakosok olyan kórokozókat, betegségeket hordozhatnak, amelyek Európában ismeretlenek. Külön veszélyt jelentenek a trópusi rovarok, amelyek számos fertőzést adhatnak át csípéseikkel valamint a szabad vizekben található élősködők. Mit tehetünk ezek kivédésére?

1, Védőoltás beadatása

Ha kiválasztottuk az úticélt, érdeklődjünk a hozzánk legközelebb eső oltóközpontban, milyenek az adott ország egészségügyi viszonyai, milyen óvintézkedések megtételére van szükség utazás előtt. Ha javasolt valamilyen védőoltás, érdemes indulás előtt minimum hat héttel orvoshoz fordulni, mert vannak olyan oltások, amelyeknek ennyi idő kell, hogy a megfelelő védettséget biztosítsák illetve az is előfordulhat, hogy több vakcina egymás utáni beadásával immunizálható a szervezet. A malária sújtotta területekre utazóknak a szükséges védelem megszerzéséhez gyógyszert kell szedniük, mert a malária ellen nem létezik védőoltás.

2, Vírusok a repülőn

Mivel a repülőgépen nagyjából ugyanazt a levegőt keringtetik az utazás során – minimális külső szellőzés persze van – és a kabin páratartalma nagyon alacsony, a száraz, sérülékeny nyálkahártyán sokkal könnyebben megtapadhatnak a vírusok és baktériumok. Érdemes ezért pár dologra odafigyelni. Gyakran mossunk kezet, hiszen elsősorban azzal szedünk össze olyan betegségeket, amelyet egy egyszerű szemdörzsöléssel vagy az arcunk megérintésével máris továbbviszünk magunkkal. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a kézfertőtlenítő gélek, kendők. Szerezzünk be a patikában sós, tengervizes orrsprayt, mentolos orrkenőcsöt, melyek segítenek nedvesen tartani az orrnyálkahártyát és megnehezítik a baktériumok megtapadását. Illetve hordjunk maszkot, különösen, ha sok a köhögős, prüszkölős utastársunk.

3, Csapvizet sose igyunk!

Bárhová is utazunk, erősen ajánlott a csapvíz fogyasztásának mellőzése és ügyeljünk arra is, hogy az édesvízi medencékből ne kerüljön víz a szánkba! Az egzotikus térségek komoly egészségügyi veszélyeket rejthetnek az odalátogatók számára, melyek közül a leggyakoribbak  az étellel, vízzel terjedő kórokozók által terjesztett betegségek. Ilyen például a  hepatitis A vírus, amely fertőzött ételekkel, vízzel, mosatlan gyümölcsökkel és zöldségekkel terjed. Kint létünk alatt igyunk ásványvizet (figyeljünk arra, hogy a palack bontatlan legyen) és még indulás előtt szerezzünk be patikában gyümölcsök mosásához és fertőtlenítéséhez alkalmas tablettát, valamint probiotikum szedésével támogassuk immunrendszerünket!

4, Védekezzünk a rovarok ellen!

Mivel a malária ellen nem létezik védőoltás, gyógyszerszedéssel védekezhetünk a betegség ellen. Többféle létezik, az oltóközpontokban szakemberek segítenek kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Gyakran kenjük be magunkat szúnyogriasztó krémekkel, éjszaka használjunk szúnyogriasztó készüléket és ha van rá lehetőségünk, hálóval fedett fekhelyen aludjunk!

5, Legyen nálunk megfelelő útipatika!

Utazás előtt állítsunk össze a szokásos gyógyszerekből egy alapcsomagot, melybe kerüljön mindenképpen fájdalom- és lázcsillapító, illetve a kisebb felületi sérülések kezelésére alkalmas szerek (fertőtlenítő, ragasztó, sebtapasz). Ha repülővel utazunk, a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig a kézitáskába tegyük. Érdemes előre tájékozódni a szálláshely környéki egészségügyi szolgáltató helyről, kórházról, hogy baj esetén tudjuk, hova fordulhatunk. Gyermekekkel történő, különösen hosszabb utaknál érdemes indulás előtt a gyermekorvos tanácsát is kikérni a lehetséges problémákról, mint például a lázcsillapítás, vagy a hasmenés esetén adható gyógyszerek, és ezek szükséges napi dózisai.

6, Gondoskodjunk megfelelő napvédelemről!

Különösen télből nyárba utazásnál kell odafigyelni bőrünk megfelelő védelmére. Egyrészt a téli hónapokban bőrünk elszokik a napfénytől, könnyebben leég, másrészt a trópusi napsütés sokkal erősebb és intenzívebb, mint hazánkban. Mindig használjunk nagy faktorszámú naptejet arcunkra és testünkre egyaránt, viseljünk könnyű, jól szellőző ruházatot és szalmakalapot, szemünket pedig védjük napszemüveggel az erős UV fénytől!

7, Fogyasszunk bőségesen folyadékot!

Az emberi szervezet nehezen tud alkalmazkodni a nagy hőséghez, főleg 30 Celsius-fok fellett. A folyadékszükséglet ilyenkor akár 1 literrel, fokozott mozgás esetén még ennél is többel nőhet. Az alkoholos italok, a kávé és a fekete tea ilyenkor kerülendők, mert csak növelik a kiszáradás lehetőségét. Ezek helyett válasszunk inkább szénsavmentes ásványvizet.

8, A kicsikre fokozottan figyeljünk oda!

Egyrészt az egzotikus baktériumflóra, másrészt a trópusi éghajlat jelenthet kihívást, ha kisgyerekkel utazunk. Mivel 3 éves kor alatt a kicsik immunrendszere és bélflórája még alakulóban van, ezért ők hajlamosabbak a fertőzésekre. Anyatejes babáknál a legjobb, ha nem hagyjuk abba a szoptatást, ez ugyanis nagy védelmet nyújt nekik, tápszereseknél pedig arra figyeljünk, hogy csak babavizet, ásványvizet – és azt is forralva – adjunk a tápszerhez. Nagyobbaknak pedig csak alaposan megmosott és meghámozott gyümölcsöt kínáljunk!
Óvjuk őket az erős napsütéstől, tartózkodjunk árnyékban és használjunk fényvédőt, kissapkát, UV-szűrős pólót. Ha a szállodában nagyon hidegre van állítva a légkondicionáló, állítsuk át a szobánkban, mert sok esetben a megfázásnak a kinti és benti hőmérséklet közti nagy eltérés az oka.

9, Jetlag

A jetlag vagy más néven időzóna-betegség lényege, hogy az alvási periódusok felborulnak, a nappalok-éjszakák egymást követve ugyan, de hirtelen teljesen más ütemben érkeznek. Nagyjából három nap szükséges a teljes alkalmazkodáshoz. Az időzóna-betegség tünetei: az alvás felszínesebb, kevésbé pihentető, az alvási idő nem megfelelő hosszúságú. Nappal nagyfokú fáradtságot érezhetünk. Érkezés után adjunk magunknak egy kis időt az átállásra, pihenjünk, hogy szervezetünk hozzászokjon az időeltolódáshoz!  A sok pihenés, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása (ami ne alkoholtartalmú legyen), a kímélő ételek, és a könnyű testmozgás mind gyorsabb átálláshoz segíti a szervezetet és utazásunkat hamar igazi kikapcsolódássá varázsolhatja.

10, Személyi okmányok

Ha egzotikus helyre utazunk különösen fontos, hogy kössünk biztosítást! Indulás előtt ellenőrizzük le az úti okmányainkat, minden rendben van-e! Ha valamilyen betegségünk van, legyenek nálunk az orvosi papírjaink és az sem árt, ha minden fontos telefonszámot külön felírunk magunknak – ne csak a telefonban legyenek benne-. Indulás előtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, és kérjük meg, hogy ha problémánk van, felhívhassuk őt. Vigyük magunkkal jogosítványunkat –ha van, a nemzetközit is -, mert sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

+1 Tipp: Csak csínján a kóstolgatással!

Bármilyen egzotikusan is hangzik néhány étel, tartózkodjunk a nyers hústól, a pasztörizálatlan és nem tisztázott eredetű alapanyagokból készült fogásoktól. Lehet, hogy a helyieknek semmilyen problémát nem okoznak,de a mi baktériumflóránk nem tud vele megbirkózni és könnyen kórházban köthetünk ki. Figyeljünk oda, hogy csak olyan helyen étkezzünk, amelynek a higiéniája megfelelő. Erre különösen kisgyerekkel utazásnál ügyeljünk!

A cikk dr. Benedek Pálma lektorálásával készült.

 

 

Gyerekmosoly - 2020 január 02.
 

 

5 gyógynövény, ami segít a vírusokkal szembeszállni

Az őszi, téli időszakban különösen oda kell figyelni az immunrendszer támogatására, érdemes a gyógynövények erejét is kihasználni.

Semmelweis Egyetem: újabb kórokozó terjed a gyerekeknél, a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni

Orvosi beszámolók szerint a kisbabák körében terjed az RSV néven ismert légúti megbetegedés, ami a nagyobb gyerekeknél és a felnőtteknél nem okoz komoly megbetegedést. Jelenleg nincs a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer, ezért a megelőzésre különös hangsúlyt kell fektetni.emmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma – adta hírül a Semmelweis.hu.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18