FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 tipp a stresszmentes ovi- és iskolakezdéshez

Érdekességek - Így legyen szorongásmentes az óvodai-iskolai beszoktatás!

Sokszor nem is a gyerek szorong az iskola- és ovikezdés miatt, hanem a szülő: hogyan veszi majd csemetéje az akadályokat, vajon lesznek-e barátai, hogyan fogadja majd gyermekünket az új környezet, a nevelők, sikerül-e neki az új közösségbe való beszokás. Akár bölcsiről, akár iskoláról vagy oviról van szó, egy egészséges szintű félelem mindenkiben ott van, hiszen az újtól, ismeretlentől mindenki tart.

Legyünk felkészültek!

Ha gyermekünk azt látja, félünk, ő is félni fog, hiszen eleve megijeszti szülei reakciója. „Ha a szüleim ennyire tartanak ettől, akkor biztosan valami borzasztó dolog lehet” – gondolhatják csemetéink. Ezért ha mi, szülők felkészülten állunk ehhez a kérdéshez, biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk is sokkal könnyebben veszi majd az akadályokat.

Gondoljuk végig, miért tartunk az új helyzettől! Az újtól, a változástól való félelem természetes emberi reakció, akkor is, ha gyerekről, és akkor is, ha felnőttről van szó. Persze szülőként nekünk példát kell mutatnunk és rendet kell teremtenünk az érzéseink között, még akkor is, ha könnybe lábad a szemünk már annak a gondolatára is, hogy a kicsi szemünk fényét el kell engednünk és holnaptól nélkülünk, teljesen idegenek között fogja tölteni a délelőttjeit. Az elengedés nem könnyű, de gondoljunk arra, hogy az ő fejlődését ez szolgálja legjobban: új barátokat szerezhet, új kapcsolatokat alakít ki, saját élményeket, tapasztalatokat gyűjt. Ha bölcsődébe kell adnunk gyermekünket, esetleg fokozott lelkiismeret-furdalással kell szembenéznünk, de higgyük el, hosszú távon a gyereknek is az a jó, ami nekünk, szülőknek biztonságot ad.

Álljunk a változáshoz pozitívan!

A bölcsire, ovira és iskolakezdésre ne úgy gondoljunk, mint valami borzasztó és végzetes dologra, hanem úgy, mint az életünk természetes része. Lényeges, hogy azzal a meggyőződéssel álljunk neki gyermekünk bölcsődébe, óvodába szoktatásához, hogy ott neki jó lesz, csak meg kell szoknia ezt az új életformát. Ha mi higgadtan viszonyulunk a helyzethez, ő is megnyugszik majd, hamar megszokja az új környezetet, szabályokat.

Beszéljünk a változásról!

Fontos, hogy beszéljünk a gyereknek a változásról, akkor is – sőt akkor annál inkább-, ha esetleg fél tőle. Érdemes néhány nappal a kezdés előtt ellátogatni a leendő iskolába, óvodába, megismerkedni a nevelőkkel. Akár el is játszhatjuk, mi fog majd történni az első napon, ezzel is csökkentve a bizonytalanságot, felkészítve gyermekünket arra, ami vár rá. Fontos, hogy ne essünk túlzásokba, ne fessünk hamisan pozitív képet az oviról, iskoláról, mert annak biztosan csalódás lesz a vége. Fontos hogy a kicsi érezze, bízunk benne, tudjuk, hogy helyt fog állni, és ha megszokja az új helyzetet, jól érzi majd magát.

Vegyük természetesnek a változást!

Az első hetet követően már ne kerítsünk nagy feneket a dolognak, tegyünk úgy, mint ha a világ legtermészetesebb dolga lenne az óvoda- vagy iskolakezdés. A nap végén, a találkozásnál pedig ne arra fókuszáljunk, milyen nehéz volt az egymástól távol töltött idő, hanem inkább arról beszélgessünk, kivel, mi történt aznap, milyenek az új barátok. Ha gyermekünk el van keseredve, legyünk megértőek, de hangsúlyozzuk, hogy ez csak egy átmeneti érzés, el fog múlni.

Sugározzunk erőt és magabiztosságot!

Gyermekeink pontosan érzik, mi, szülők milyen belső bizonytalanságot, szorongást élünk át egy új élethelyzet (amit az iskola-, óvoda-, bölcsődekezdés okoz) kapcsán, ez könnyen átragad rájuk, ami megakadályozza őket abban, hogy jól érezzék magukat. Higgyük el, ha mi megnyugszunk és ezt a higgadtságot gyermekünk is megtapasztalja, a lelkileg egészséges gyermek könnyen veszi majd az akadályokat és jól fogja magát érezni az új közösségben.

Forrás: famiily.hu

 

Gyerekmosoly - 2020 augusztus 21.
 

 

Így vehetjük jól az akadályokat a suliban!

Ma már az iskolaérettség egyik feltétele, hogy a gyermek várja az iskolát, és ne szorongjon a változástól. A lelkesedésük fenntartásához fontos, hogy az óvodában a pedagógusok, otthon pedig a szülők gondoskodjanak a megfelelő pszichés felkészítésről. Ez lesz a záloga az iskolai eredményességnek és kiegyensúlyozottságnak –írja a csalad.hu. A kepmas.hu írása.KÉp

Tanítsuk a stresszkezelést a gyerekeknek, hogy ne váljon belőlük ideges, kiégett felnőtt!

A stressz sajnos ma már a gyermekek körében sem ismeretlen jelenség, egyre több feladat és érzelmi, fizikai teher hárul már a legkisebbekre is. Vajon normálisnak tekinthető-e ez a tendencia és milyen módszerekkel segíthetjük gyermekeinket?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18