FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 vitamin, ami segít megőrizni a fogaink egészségét gyermekkortól időskorig

Egészség - Az egészséges szájnyálkahártya és fogazat fenntartásához nélkülözhetetlen vitaminok

A vízben oldódó vitaminokra – mint amilyen a C- és a B-vitamin - jellemző, hogy a szerveztünk nem tárolja, ezért folyamatosan gondoskodnunk kell beviteléről, pótlásáról. Ezzel szemben a zsírban oldódó vitaminok – az A-, D-, E-, és a K-vitamin - a szervezetben tárolódnak, így esetükben jobban oda kell figyelni a bevitt mennyiségre.

A vitaminhiány okozta betegségek és tüneteik

A szájüreg szövetei igen aktív anyagcserét folytatnak, és gyorsan is újulnak meg, ehhez nagy szükségük van vitaminokra.

A-vitamin

Az A-vitamin hiánya a szájüregben hámképzési zavart okoz, súlyos szájszárazsághoz, szemszárazsághoz vezet, de hiányában még a látásunk is gyengül.

B-vitamin (komplex)

A B-vitamin komplex nem egy, hanem nagyon sok különböző kémiai szerkezetű molekula együttese. Ebbe a csoportba tartozik többek között a B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikontinsav), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin) B12-vitamin, és a folsav. Részleges B-vitamin hiány esetén zavart szenved a szájnyálkahártya megújulása, nyelvünk érzékeny lesz, az ajak kiszárad, berepedezik, a szájzugban kis érzékeny repedések alakulnak ki. A B12-vitamin és folsav hiánya vérszegénységhez vezet, melynek első tünetei a szájban alakulnak ki. A nyelv hámja sorvad, elvékonyodik, a nyelv égő, fájdalmas lesz.

C-vitamin

A C-vitamin nagyon sok szöveti reakció fontos eleme. Hiányában sérülnek a hajszálerek, rossz a sebgyógyulás. Az első tünetei között említhető az ínygyulladás és ínyvérzés. Ma a fejlett világban súlyos C-vitamin hiány nagyon ritkán fordul elő, azonban relatív C-vitamin hiánnyal mindig számolnunk kell, főleg a kora tavaszi időben. A C-vitamin véd a vírusos betegségek (influenza, herpesz) ellen, segíti az immunrendszer hatékony működését és támogatja a sebgyógyulást is.

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a normális csontfejlődéshez. Ez a vitamin napsugár hatására a bőrünkben képződik, de napsugár hiányában mesterségesen kell bevinni. A D-vitamin támogatja immunrendszerünket, és véd a csontritkulás ellen.

K-vitamin

A K-vitamin nélkülözhetetlen a normális véralvadáshoz. Hiányában vérzékenység alakul ki. Nagyon sok zöldségféle gazdag K-vitaminban, így a sárgarépa, brokkoli, zöldborsó, málna, eper.

 

 

Gyerekmosoly - 2023 október 19.
 

 

Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótolja tavasszal!

Télen jelentősen lecsökken szervezetünkben a vitamin szint, amelynek egyik jele a tavaszi fáradtság. A jó idő beköszöntével fontos pótolni az elengedhetetlen vitaminokat és az ásványi anyagokat. Így van ez kora tavasszal is, amikor még kevesebb a napsütés. Számos vitamin létezik, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a testünkben lejátszódó folyamatok koordinálásában. Ők a rend őrei, csapatban együttműködve a leghatékonyabbak.

4 bevált tipp a fogzás okozta panaszok enyhítésére

Minden kisgyerek másképp reagál a fogzás okozta tünetekre és ami az egyik fogacskánál tünetmentes és egyszerű volt, az a másiknál okozhat álmatlan éjszakákat. A fogzás nemcsak fájdalmat és nyálzást okoz, hanem egész sor panaszt, ezért is fontos, hogy ne csak a fájdalmat, hanem a tünetegyüttest együtt kezeljük természetes, szelíd gyógymódokkal. Az nlc.hu cikke

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18