FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

6 hatékony módszer az influenza elleni védekezésre

Egészség - Így gátolhatjuk meg az influenza terjedését a családban

Minden eddiginél agresszívebb influenzajárvány várható idén. Január eleje óta egyre erősebben tombol a betegség, hétről hétre nő az új betegek száma az országban. A gyógyulás akár 2-3 hétig is tarthat, és idén a szövődmények is sokkal súlyosabbak lehetnek. Az adatok szerint idén az influenza A vírusa okoz megbetegedéseket. Magas lázzal, több napig tartó kínzó fejfájással, száraz köhögéssel, izomfájdalommal jár, ráadásul nem csak a tünetek, de a szövődmények is - tüdőgyulladás, középfülgyulladás - gyakoribbak és erősebbek idén.

Ilyenkor nem egyszerű meggátolni, hogy ha az egyik családtag elkapta a vírust, a többi családtag ne betegedjen meg. Van azonban pár módszer, amellyel jelentősen csökkenthető a megfertőződés esélye családon belül.

1,  Ki legyen a betegápoló?

Általában az édesanya szokta magára vállalni ezt a nem túl hálás szerepet, és teszi ki magát a megfertőződés veszélyének. A betegápolónak – aki gyakran jár a beteg szobájában- érdemes azt megakadályozni, hogy a nyálkahártyáján megtapadhassanak a kórokozók. Ezt megteheti azzal, hogy fiziológiás, tengeri sós vizes orrspray-vel rendszeresen „letisztítja” az orr nyálkahártyáját, reggel, délben és este pedig szódabikarbónás, sós vagy erre a célra kifejlesztett, antibakteriális öblögetővel gargalizál. A patikákban kapható olyan gyógynövényes spray is, amely a nyálkahártyát védőréteggel vonja be, ezzel akadályozva a kórokozók megtapadását.

2, Különítsük el a beteget!

Lehetőleg az influenzás beteg külön szobában legyen. Készítsünk neki mindent elérhető távolságra: teát, vizet, gyümölcsöt, papírzsebkendőt, szemeteszsákot. A család többi tagja ne menjen be abba a szobába, ahol a beteg van. Ha több fürdőszoba is van, akkor az egészségesek egy másikat használjanak, mint amit az influenzás. A szobát naponta többször ki kell szellőztetni alaposan (amíg a beteg például a mellékhelyiségen van) és légfertőtlenítő spray használatával is csökkenthető a levegőben terjedő kórokozók száma.

3, Takarítsunk és fertőtlenítsünk minden nap!

Minden nap takarítsunk ki a beteg szobájában és abban a fürdőszobában is, amit használ. Fertőtlenítsünk le minden olyan felületet, amelyet megérintett: távirányítót, telefont, asztalt. Akár minden nap mossuk ki az ágyneműjét – de legalább a párnahuzatot-. Ne felejtsük ki a fertőtlenítős tisztogatásból a kilincseket sem!

4, Használjunk arcmaszkot!

Ha a beteg elhagyja a szobáját, kérjük meg, hogy használjon arcmaszkot, de ennek hiányában mindenképpen zsebkendőbe köhögjön, tüsszentsen. A beteg szobájába látogatók is használjanak arcmaszkot, amit minden használat után újra kell cserélni! Ezen kívül természetesen a nagyon alapos, fertőtlenítő szappanos –legalább húsz másodpercig tartó, csuklóra, alkarra, ujjak közére is kiterjedő- kézmosás sem maradhat el.

5, Mindenkinek legyen sajátja!

Az influenzás beteg kizárólag saját törölközőt, fogkefét, ruhákat, számítógépet és evőeszközöket használjon, soha ne ossza meg a felsorolt tárgyakat másokkal. Ha több kisgyerek van a családban, akkor a beteg gyermek játékait ne adjuk oda a másiknak csak akkor, ha nagyon alapos fertőtlenítésen esett át.

6, Erősítsük az immunrendszerünket!

Az influenza-vírus nehezebben talál fogást rajtunk, ha erős az immunrendszerünk. Az egészséges – vitaminokban, rostban gazdag- étkezés, bőséges folyadékfogyasztás, az elegendő alvás és a stresszmentes környezet, rendszeres mozgás és a friss levegős aktivitás – például nagy séták- hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez. Influenzás időszakban igyunk nagyon sok mézes, citromos gyógyteát! A méz és a citrom antibakteriális hatásúak, a megfelelő gyógytea pedig  - mint amilyen a kamilla-, hársfa-, bodza- csipkebogyótea – támogatja a szervezetet a kórokozókkal szembeni harcban.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 február 04.
 

 

6+1 egyszerű, de hatásos módszer az influenza kivédésére!

Ezekkel az egyszerű, de hatásos módszerekkel csökkenthetjük az influenza vírusok okozta fertőződés esélyét!

Így tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető higiéniai szabályokat!

A legfontosabb, hogy mi magunk is jó példával járjunk elöl, ezen kívül pontosan megyarázzuk el, miért is olyan fontos odafigyelni a személyes higiéniára.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18