FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

6 tény és 6 tévhit a C-vitaminról

Egészség - Valóban teljesen ártalmatlan vitamin? Tényleg a citrusfélékben van a legtöbb belőle? Ha rendszeresen szedjük, nem leszünk betegek? Most lerántjuk a leplet a C-vitaminról!

6 tény a C-vitaminról

1, Régen, a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a legénység alig jutott friss gyümölcshöz, zöldséghez, így gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, a nem ritkán halálos kimenetelű skorbut. Ennek kivédésére vittek magukkal annyi narancsot, amennyit csak tudtak.

2, A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, ugyanakkor testünk nem képes előállítani, így kénytelenek vagyunk kívülről, elsősorban táplálkozással pótolni.

3, Több száz biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben, többek között az immunrendszer működésében, a fehérjék és a hormonok képzésében, de számos ásványi anyag, például a vas és a réz felszívódásában is.

4, A C-vitaminnak fontos szerepe van a kötőszövetek, a fogak, az íny, a csontok felépítésében, igazi anti-aging hatóanyag, amely szépíti a bőrt, javítja a teljesítőképességet és képes a stressz okozta káros, oxidatív folyamatok ellensúlyozására.

5, Hiányában gyengül az immunrendszer, nő a fertőzésekre való hajlam, gyulladások jelentkeznek a szervezetben és a bőr állapota is romlik.

6, Azok, akiknek alacsony a C-vitamin szintje, hajlamosabbak az elhízásra. Kutatások kimutatták, hogy testünk C-vitamin szintje befolyásolja, hogy mennyi zsírt éget a szervezetünk.

6 tévhit a C-vitaminról

1, Mivel vízben oldódó vitamin, a híresztelések ellenére nem halmozódik fel a szervezetben, nem lehet túladagolni, mivel a felesleg a vesén keresztül, a vizelettel kiürül.

2, Bár egymással ellentétes véleményeket lehet erről olvasni, a hivatalos álláspont szerint, ha tartósan nagy dózisban szedjük, vesekőképződés, hasmenés és gyomorpanasz léphet fel.

3, Náthás, influenzás időszakban sokan azért szednek C-vitamint, hogy megelőzzék a vírusos betegségeket, nincs azonban arra egyértelmű bizonyíték, hogy aki rendszeresen szed C-vitamint, az nem betegedhet meg. Tény azonban, hogy a betegség nem lesz olyan súlyos és a gyógyulás gyorsabb lesz azoknál, akiknél nincs hiány ebből az értékes vitaminból.

4, Vita tárgya még a szakértők között is, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség. A jelenlegi, általános álláspont szerint a napi ajánlott bevitel nőknél 75 mg, férfiaknál 90 mg, ami téli időszakban növelhető akár 200 mg-ra is. Ezt a mennyiséget egyáltalán nem nehéz akár táplálkozással bevinni, hiszen egyetlen narancsban is 70 mg C-vitamin van, a kiviben pedig még ennél is több.

5, Tévhit, hogy a citrusfélékben van a legtöbb C-vitamin! Egy piros, kaliforniai paprikában akár 200-300 milligrammnyi is lehet, míg egy narancs ennek töredékét, nagyjából 70-80 milligrammnyit tartalmaz. A brokkoli, kelbimbó, kivi, eper, ananász ugyancsak bővelkedik C-vitaminban.

6, Bár alapvetően nem lehet túladagolni, mégis, ha valaki a maximumként megadott napi adagnál – 2000 milligrammnál – többet szed C-vitaminból, annak olyan mellékhatásai lesznek, mint puffadás, hasmenés, hányás, hányinger, gyomorégés és álmatlanság, hosszútávon vesekő.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2023 augusztus 10.
 

 

Emlékeztető oltás gyerekeknek: tényleg szükséges? Íme a szakértők álláspontja!

Több országban, köztük Magyarországon is felvehetik a serdülők az emlékeztető oltást. A WHO kutatóinak ez a véleménye.

Még a gyenge lefolyású covid utóhatásai is veszélyesebbek, mint hitték!

Már enyhe lefolyású Covid-19 után is keletkezhetnek az emberben a saját szervezetet támadó autoantitestek. Ezek a legkülönfélébb szerveket és szöveteket érintő gyulladásokkal és károsodásokkal hozhatók kapcsolatba.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18