6 tény a C-vitaminról
1, Régen, a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a legénység alig jutott friss gyümölcshöz, zöldséghez, így gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, a nem ritkán halálos kimenetelű skorbut. Ennek kivédésére vittek magukkal annyi narancsot, amennyit csak tudtak.
2, A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, ugyanakkor testünk nem képes előállítani, így kénytelenek vagyunk kívülről, elsősorban táplálkozással pótolni.
3, Több száz biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben, többek között az immunrendszer működésében, a fehérjék és a hormonok képzésében, de számos ásványi anyag, például a vas és a réz felszívódásában is.
4, A C-vitaminnak fontos szerepe van a kötőszövetek, a fogak, az íny, a csontok felépítésében, igazi anti-aging hatóanyag, amely szépíti a bőrt, javítja a teljesítőképességet és képes a stressz okozta káros, oxidatív folyamatok ellensúlyozására.
5, Hiányában gyengül az immunrendszer, nő a fertőzésekre való hajlam, gyulladások jelentkeznek a szervezetben és a bőr állapota is romlik.
6, Azok, akiknek alacsony a C-vitamin szintje, hajlamosabbak az elhízásra. Kutatások kimutatták, hogy testünk C-vitamin szintje befolyásolja, hogy mennyi zsírt éget a szervezetünk.
6 tévhit a C-vitaminról
1, Mivel vízben oldódó vitamin, a híresztelések ellenére nem halmozódik fel a szervezetben, nem lehet túladagolni, mivel a felesleg a vesén keresztül, a vizelettel kiürül.
2, Bár egymással ellentétes véleményeket lehet erről olvasni, a hivatalos álláspont szerint, ha tartósan nagy dózisban szedjük, vesekőképződés, hasmenés és gyomorpanasz léphet fel.
3, Náthás, influenzás időszakban sokan azért szednek C-vitamint, hogy megelőzzék a vírusos betegségeket, nincs azonban arra egyértelmű bizonyíték, hogy aki rendszeresen szed C-vitamint, az nem betegedhet meg. Tény azonban, hogy a betegség nem lesz olyan súlyos és a gyógyulás gyorsabb lesz azoknál, akiknél nincs hiány ebből az értékes vitaminból.
4, Vita tárgya még a szakértők között is, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség. A jelenlegi, általános álláspont szerint a napi ajánlott bevitel nőknél 75 mg, férfiaknál 90 mg, ami téli időszakban növelhető akár 200 mg-ra is. Ezt a mennyiséget egyáltalán nem nehéz akár táplálkozással bevinni, hiszen egyetlen narancsban is 70 mg C-vitamin van, a kiviben pedig még ennél is több.
5, Tévhit, hogy a citrusfélékben van a legtöbb C-vitamin! Egy piros, kaliforniai paprikában akár 200-300 milligrammnyi is lehet, míg egy narancs ennek töredékét, nagyjából 70-80 milligrammnyit tartalmaz. A brokkoli, kelbimbó, kivi, eper, ananász ugyancsak bővelkedik C-vitaminban.
6, Bár alapvetően nem lehet túladagolni, mégis, ha valaki a maximumként megadott napi adagnál – 2000 milligrammnál – többet szed C-vitaminból, annak olyan mellékhatásai lesznek, mint puffadás, hasmenés, hányás, hányinger, gyomorégés és álmatlanság, hosszútávon vesekő.
A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.