FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

7 fontos tudnivaló az anyatejről

Egészség - A babák számára a legjobb az anyatej, ez nem vitás. Felsoroltunk 7 okot, amiért valóban fontos és egészségvédő a szoptatás.

  1. Egy új kutatás szerint azok a gyerekek, akiket három hónapig vagy tovább tápláltak kizárólag anyatejjel, kisebb eséllyel kaptak később ekcémát, mint a sosem, vagy három hónapnál rövidebb ideig szoptatott kortársaik.
  2. Az anyatej zsírból, fehérjéből, tejcukorból és fontos ásványi anyagokból áll, ám ezek a szoptatás hónapjai alatt egy napon, de még egy szoptatáson belül is különböző mennyiségben és arányban vannak jelen. Az anyatej összetétele ugyanis nem állandó, hanem mindig a baba életkorának és szükségleteinek megfelelően alakul.
  3. Az immunanyagok, antioxidánsok, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok mellett az anyatejben megjelennek azok az ellenanyagok, amelyeket az anyai szervezet termel betegség esetén, így a baba egy esetleges fertőzés esetén a védelmet is megkapja a kórokozók ellen.
  4. A szülés utáni első napokban termelődő sűrű kolosztrum tápanyagokban gazdag, a későbbi anyatejnél magasabb a zsírban oldódó vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalma. A benne lévő koleszterin, a sárga színét adó béta-karotin, az enzimek és immunglobulinok pedig fontos szerepet játszanak a bélnyálkahártya természetes flórájának kialakulásában, támogatják az immunrendszer kiépülését, és védelmet biztosítanak a kórokozókkal szemben.
  5. Ha a baba arcán tejkiütés jelenik meg, az annak a jele, hogy valamire érzékeny a baba. Az anyatejben azonban megjelennek az anya által elfogyasztott élelmiszerek antigénjei is, így ismerkedik a baba a fajidegen fehérjékkel - többek között ez is a szoptatás egyik előnye. Az anyatejben számos olyan fehérje van, amely elősegíti, hogy a baba immunrendszere befogadja a bevitt tápanyagokat.
  6. Előfordulhat azonban, különösen, ha a családtagok között van allergiás megbetegedés (asztma, szénanátha, ekcéma), hogy a kisbaba szervezete az anyatejen keresztül kapott idegen táplálékfehérjéket mégsem tolerálja. Gyakran az anya által fogyasztott tehéntej fehérjéje, ritkábban más ismert, allergiát kiváltó étel (szója, tojás, citrusfélék, hal, stb.) okoz az arra érzékeny babánál kiütést. Ilyenkor az a megoldás, hogy az érzékenyítő összetevőt csökkenteni kell az édesanyának például a tehéntej helyett mandula- vagy egyéb növényi tejet érdemes fogyasztania.
  7. A szoptatás időszaka alatt tilos a fogyókúra és a méregtelenítő kúra, mert a méreganyagok nem csak a véráram útján választódnak ki, hanem az anyatejen keresztül is ürülnek.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 március 18.
 

 

Ételek, amikkel természetes módon erősítheti az immunrendszerét

A szervezet természetes ellenállóképessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza többek között az immunrendszer felépítéséhez és aktivitásához szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és folyadékot.

Ezek a tünetek és betegségek utalnak rá, hogy felborult a bélflóránk egyensúlya

Az immunrendszerünk működése és így az egészségünk nagymértékben a bélflóránk állapotától függ. Ha felborul az egyensúlya, az számtalan betegség kialakulásához vezethet.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18