FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A 8 leggyakoribb allergiával kapcsolatos tévhit

Egészség - Sajnos világszerte egyre nő az allergiában szenvedők száma. Az allergia gyereket és felnőttet egyaránt érinthet és bár egyre többet tudunk róla, mégis még mindig számos tévhit kering róla. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Az allergia csak gyermekkorban alakulhat ki. Ha gyerekként megúsztuk, később már nem lehetünk allergiásak

Az allergia nem korfüggő, bármely életszakaszban jelentkezhet, sőt a betegek legnagyobb százaléka épp a kamasz, fiatal felnőtt, 20-30 éves korosztály tagjai közt található.

Az allergia pszichoszomatikus betegség

Az allergia genetikailag bizonyított, valós betegség, részben örökletes. Az azonban valóban igaz, hogy a stressz és egyéb lelki tényezők felerősíthetik a már meglévő kellemetlen tüneteket.

Zárt lakásban megúszhatjuk a tüneteket

A hajunkon, bőrünkön, ruháinkon a pollen akkor is bejut a lakásba, ha az ablakokat zárva tartjuk. A légkondicionáló segíthet enyhíteni a tüneteket, de csak akkor, ha a szűrőjét rendszeresen cseréljük.

A reggeli szellőztetéssel megszabadulhatunk a lakásban lévő pollenektől

Éppen ellenkezőleg! Vidéken a pollenkoncentráció reggelente a legmagasabb. Ezért az itt lakóknak tanácsos az esti órákra időzíteni a szellőztetést. A nagyobb városokban viszont pont fordított a helyzet, ott valóban délelőtt célszerű szellőztetni, mivel a pollenkoncentráció estére emelkedik meg.

Allergia ellen hatásos az egészséges életmód

Az egészséges életmód önmagában nem segít az allergia elleni küzdelemben, hiszen ez a betegség genetikailag meghatározott. Ráadásul számos, tőlünk független környezeti tényező pl. a légszennyezettség is előhívhatja a tüneteket.

Az allergiával nem kell foglalkozni

Amíg valakinél az allergiás tünetek „csak” enyhe formában jelentkeznek, hajlamos lehet elhanyagolni a kezelését. A nem megfelelően kontrollált allergia azonban ronthatja az alvásminőséget, gyengíti az immunrendszert. Ráadásul a kezeletlen betegség szövődményeként kialakulhat allergiás asztma is.

Vidéken erőteljesebbek a pollenallergia tünetei

Nem feltétlenül. A pollenallergia tünetei sokkal erőteljesebben jelentkezhetnek a nagyvárosokban élőknél, mivel itt a légszennyezettség hatására az allergén növények okozta tünetek fokozódnak. Ráadásul a parlagfű virágzásának idején a levegőbe jutó pollenek a széllel akár 100km távolságra, így a nagyvárosokba is eljutnak.

A pollenszórás csúcsidőszaka a nyár

A pollennaptár bizonyítja, hogy a pollenszórás már februárban elkezdődik, a legtöbb potenciális allergén növény fő virágzási időszaka pedig áprilisra esik. A nyáron virágzó növények virágzási időszaka viszont sokkal hosszabb.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2022 április 19.
 

 

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük az asztmát!

Az asztma tünetei, első jelei és kezelése

Rákkeltő anyagok a lakásban: ezekkel vigyázzon a nappaliban és a konyhában!

Előfordulhat, hogy olyan anyagok, vegyületek között élünk, amikről eszünkbe sem jut, hogy árthatnak. Nézzük csak, pontosan melyek ezek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18