FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A fültisztítás 5 aranyszabálya

Egészség - Hogyan tisztítsuk, egyáltalán tisztítani kell-e a fülünket? Mit szabad és mi az, ami tilos?

A fülzsír a hallójárat mirigyeiben termelődik és bár sokan gusztustalan, felesleges dolognak tartják, ez egyáltalán nem így van! A fülzsírnak ugyanis nagyon fontos tisztító funkciója van: a fülbe jutott szennyeződéseket – levált hámsejteket, port, szőrszálakat, kórokozókat - magába szívja és a hallójáraton keresztül azokkal együtt távozik. Savas kémhatásának köszönhetően útját állja a baktériumok és vírusok fülbe jutásának. Ezen kívül az egész hallójáratot bevonva védi és szárazon tartja azt.
Normális esetben éppen annyi fülzsír termelődik, amennyi a fül, a hallójáratok védelméhez elegendő, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy túlságosan sok van belőle, ilyenkor esztétikai gondot okoz, és olykor akár a hallásban is akadályozhat.

A fültisztítás 5 aranyszabálya

1, Ne nyúljunk a hallójáratba még fültisztító pálcával sem!

Bár sokan azt gondolják, hogy a fültisztító pálca ez alól kivételt jelent, ez tévedés, ugyanis még azzal sem szerencsés belenyúlni a fülbe! Egyrészt valamennyi fülzsírra szükség van, hogy ne száradjon ki a bőr, másrészt a zsírt ezzel csak beljebb toljuk, ami megnehezíti a spontán ürülést. Ráadásul ezekkel az eszközökkel – még akkor is, ha vattapamacs van a végén- könnyen okozhatunk hámsérülést is, és ez a mikroseb a kórokozók melegágyává válhat illetve a pálcikás vattáról szálak válhatnak le, amelyek beleszáradnak a fülbe vagy rosszabb esetben gyulladást is okozhatnak.

2,  Tartsuk tisztán, szárazon a fület!

Ne nyúljunk koszos kézzel a fülünkbe és a környékét – a szabad kézzel elérhető helyeket- tartsuk tisztán! A fület tartsuk szárazon, ha nedvesség menne bele, egy törölköző csücskével óvatosan itassuk fel a vizet. A nedvesség mind a baktériumok, mind a gombák szaporodását segíti elő, mivel azok nedves környezetben érzik jól magukat. A fültisztító pálcikák sem sterilek, azok felületén is számtalan kórokozó található.

3, Viszkető fülre használjunk olajsprayt!

Ha gyakran viszket belül a fülünk, akkor lehetséges, hogy a bőr ki van száradva és ez okozza a kellemetlenséget. A patikákban kaphatók olyan olajok – olívaolaj, paraffinolaj-, amelyeket spray formában bejuttathatunk a külső hallójáratba. Az olaj vékony védőréteget képez és az esetleges beszáradt fülzsírt pedig feloldja.

4, Betegségnél a fülfájáson is segít az inhalálás!

Gyerekeknél gyakran húzódik rá a nátha a fülre, ún. fülkürthurutot okozva, ilyenkor nem csak az orr, de a fülek is bedugulhatnak. Segít a váladék oldásában és nyugtatja a nyálkahártyát, ha inhalálunk. A patikában kapható kifejezetten inhaláláshoz összeállított készítmény, amelyet a forró vízhez keverve még jobb hatást érhetünk el.

5, Probléma esetén forduljunk orvoshoz!

Ha fáj a fülünk, állandóan viszket, és a hallójáratainkban az égető érzés nem akar csillapodni, ne bagatellizáljuk el, mert a legegyszerűbb fülprobléma is komolyra fordulhat a megfelelő kezelés nélkül! Ráadásul annál lassabban gyógyul a fül, minél később kerül felismerésre a betegség.

+1 szabály: Ne akarjuk állandóan tisztítani a külső hallójáratunkat!

A folyamatos tisztítással ugyanis megakadályozzuk a természetes hámsejtvándorlást, melynek eredményeképpen éppen a célunk ellenkezőjét érjük el: ahelyett, hogy kipiszkálnánk a fülzsírt a fülünkből, fülzsírdugót alakítunk ki.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2023 július 04.
 

 

Fülzsír: fontos szerepe van, de ha sok van, az akár betegséget is jelezhet!

A fülzsírnak fontos szerepe van a fülünk egészsége szempontjából, de esetenként betegséget is jelezhet. Mutatjuk, mely tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, hogy szakemberhez kell fordulni.

A fülfájás leggyakoribb okai és kezelése kisgyermekkorban

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz, melynek számtalan oka lehet. Sorra vettük a legfontosabbakat és kezelésük lehetséges módjait.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18