FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A gyermekkori elhízás veszélyes!

Egészség - A gyermekkori elhízás már gyermekkorban megnöveli számos krónikus megbetegedés kockázatát. Miénk, szülőké a felelősség, hogy gyermekünk egészséges életet élhessen felnőtt korban is!

Egy idei felmérés eredménye szerint hazánkban minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, ami csaknem 20 ezer gyermeket jelent. Az elhízás azért is veszélyes, mert már gyermekkorban is megnöveli számos krónikus megbetegedés, így a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió, szív- és keringési rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Mi okozhat elhízást gyermekkorban?

Csökkent vagy fokozott hormontermelés

A csökkent és a fokozott hormontermelés egyaránt okozhat panaszokat már gyermekkorban is. A hormontermelést az agyalapi mirigy szabályozza, több endokrin szerv (pajzsmirigy, mellékvese, stb.) működésén keresztül. Pajzsmirigy alulműködésre utal az indokolatlan testsúlynövekedés, emellett a fáradékonyság, székrekedés, bőrszárazság, a koncentráló képesség csökkenése. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk mielőbb szakorvoshoz, hogy készülhessen egy átfogó vizsgálat.


Mozgásszegény életmód

A sok ülés és a kevés mozgás is okozhat súlygyarapodást, főként, ha nem megfelelő táplálkozással párosul. A rendszeres mozgás nem csak a szív és a keringési rendszer egészségének megőrzése és az izmok rugalmasságának és terhelhetőségének fokozása miatt fontos, hanem a jó anyagcserében is kiemelt a szerepe. A kisgyerekeknek eleve nagy a mozgásigénye, hagyjuk őket minél többet mozogni a szabadban, kiránduljunk, sportoljunk együtt! A szülői minta ugyanis meghatározó és ha a gyerek azt látja, hogy a szülei rendszeresen mozognak, ez lesz számára is természetes és követendő példa.


Egészségtelen táplálkozás

A túl sok cukor és finomított szénhidrát, a feldolgozott élelmiszerek, a cukros üdítők, a chips és a sütemények korlátlan fogyasztása nem csak túlsúlyhoz, de súlyos egészségügyi problémákhoz is vezet. Ez persze nem azt jelenti, hogy gyermekünk egyáltalán ne fogyasszon édességet, a hangsúly a mértékletességen és az arányokon van. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapját a tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, zöldség-, gyümölcs-, lassan felszívódó szénhidrát, és minőségi fehérje fogyasztás képezi. Fontos, hogy egy tápanyagcsoport se hiányozzon gyermekünk étrendjéből, ugyanakkor az, hogy miből, mennyit fogyaszt, ugyancsak fontos. Tartsuk szem előtt, hogy egy gyermek gyomra - jó esetben - sokkal kisebb, mint egy felnőtté, ezért az életkorának megfelelő adagokat adjunk neki. Érdemes a többszöri, kisebb étkezéseket bevezetni és minden nap kerüljön gyermekünk tányérjára meleg étel!

A túlsúly és az elhízás komoly probléma, a szülő felelőssége gyermeke egészségének felügyelete, ezért nem mondhatja, hogy majd kinövi a gyermek, később megváltozik a testsúlya, mert általában sajnos nem így van!  Ráadásul a közösségekben a túlsúllyal küzdő gyerekek sokszor a kortárs bántalmazások célpontjai is, és ez hosszú távon pszichés problémákhoz, az önértékelés sérüléséhez vezethet. Ne hanyagoljuk el a problémát, forduljunk szakemberhez!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 március 28.
 

 

Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Az indiai kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

Mindig beteg a gyerek? Így előzzük meg 5 lépésben!

A hidegebb időszakban sok gyermek szenved visszatérő légúti fertőzésektől. Mi ennek az oka és hogyan előzhető meg? Cikkünkből kiderül!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18