FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A gyermekkori fejfájás lehetséges okai és kezelése

Egészség - Mi okozhat fejfájást gyerekkorban és mikor kell komolyan venni?

A szakemberek szerint minden fejfájást érdemes komolyan venni és utánajárni, mi okozhatja. Ha rendszeres időközönként jelentkezik, akkor pedig orvosunkkal egyeztetve, az általa javasolt kivizsgáláson részt venni, hogy kiderüljön, valaminek a tünete vagy az okozata-e a kellemetlen jelenség.

Fejfájás, mint tünet

  • A rendszeres fejfájás jelezhet látásproblémát. A gyengülő látás a szem erőltetésével jár, ami fejfájáshoz vezethet.
  • Allergia vagy egyes gyógyszerek mellékhatása ugyancsak lehet a fejfájás.
  • Kamaszkorba lépve megsokasodhatnak a fejfájós panaszok, melynek oka lehet a hormonális változás (például a menstruáció jelentkezése előtt).
  • A kialvatlanság tünete is lehet a fejfájás. Lehet, hogy gyermekünk nem alszik eleget – vagy éppen túl sokat - vagy a nyári szünetben, hétvégén a felborult napirend is okozhat ilyen panaszokat.
  • A kevés folyadékfogyasztás és a dehidratálódás jele is lehet a fejfájás. A szervezet ugyanis egy pont után ezzel a tünettel jelez, ha valaki keveset ivott.
  • A vércukor-ingadozás ugyancsak megnyilvánulhat fejfájás formájában. Amennyiben az étkezés nem rendszeres, leesik a vércukor-szint, a szervezet üzemanyag híján lesz, ennek következménye lehet a fáradtság-, és gyengeségérzés, fejfájás.
  • A gyakori fejfájást vitaminhiány is kiválthatja, utalhat alacsony vas-, B-vitamin-, és magnézium szintre. Érdemes időről időre csináltatni egy vérképet, különösen, ha a gyerek gyengébb, fáradékonyabb.

Külső hatások okozta fejfájás

  • Előfordul, hogy csemeténk túl sokat tévézett, számítógépezett és a szem valamint az idegrendszer fáradása okozza a fejfájást.
  • Az arra érzékenyeknél akár egy erőteljesebb illat vagy szag is fejfájáshoz vezethet, de gyakori kiváltó ok, ha egy zárt, levegőtlen helyiségben, ahol kevés az oxigén, túl sokáig tartózkodunk.
  • Sokaknál okoz fejfájást az ún. utazási betegség is - hosszabb utazás autóban vagy buszon-, ilyenkor a fejfájás mellé jellemzően hányinger is társul.
  • Ha játék, játszóterezés közben elesett gyermekünk és beütötte a fejét, esetleg leesett valahonnan, a fejsérülés, enyhe agyrázkódás is okozhat fejfájást. Ilyenkor mindig vigyük orvoshoz, főként, ha a fejfájás nem múlik vagy erősödik és mellé más tünetek, például szédülés, hányinger is jelentkezik.
  • Gyakran vírusfertőzés velejárója a fejfájás. Ehhez általában lágy, hasmenésszerű széklet, esetleg hőemelkedés, láz is társul.
  • Nyáron gyakori panasz többórás napon tartózkodást követően vagy nagy hőségben a fejfájás. Ilyenkor gyanakodhatunk napszúrásra vagy dehidratáltságra is.

Pszichés okok

  • A fejfájás pszichoszomatikus tünet is lehet. Ha változás történt a család életében – válás, költözés, haláleset -, amit a gyermekünk nehezen emészt meg, szorong miatta, könnyen lehet, hogy gyakori fejfájása hátterében ez áll.
  • Az iskolai teljesítménykényszer, a folyamatos idegfeszültség, beilleszkedési problémák miatt is jelentkezhet fejfájás, hiszen a stressz és a szorongás is a fejfájás kiváltó okai közé tartozik.
  • Ha gyermekünk ilyen problémákkal küzd, fontos, hogy meghallgassuk, beszéljünk róla, ha pedig magába zárkózik, kérjük ki szakember tanácsát, mit tehetünk, hogy gyermekünknek segíteni tudjunk.

Teendők rendszeres fejfájás esetére

Ha gyermekünket visszatérő fejfájás kínozza, mindenképpen vigyük el szakemberhez, aki a megfelelő vizsgálatokat elvégzi vagy továbbirányít bennünket egy másik orvoshoz.

Gyermekorvosunkkal egyeztessünk és csináltassunk átfogó és célzott vérképet – például a vitaminhiányt, gyulladást ez alapján ki lehet szűrni-.

Vezessünk fejfájás naplót! Ez az orvosnak is nagy segítség lehet illetve mi is rájöhetünk esetleg a naplót visszanézve, hogy van-e valamilyen ismétlődő mintázat. A naplóba kerüljön bele, melyik nap fájt a gyerek feje, mettől meddig tartott, milyen jellegű volt a fájdalom, mi válthatta ki, mit evett aznap, és volt-e a fejfájást kísérő egyéb tünet, mint szédülés vagy hányás. Fontos információ az is, aznap mennyi folyadékot ivott a gyerek, mennyit mozgott, volt-e szabad levegőn, esetleg érte-e nagyobb stressz. Jó lejegyezni pluszinformációként, milyen volt az idő, amikor jelentkezett a fájdalom, esetleg volt-e valamilyen fronthatás.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2019 augusztus 15.
 

 

Oltás tű nélkül: idén is elérhető az orron át adható influenza elleni vakcina a gyermekek számára

Az élő, gyengített influenzavírust tartalmazó, tű nélküli, négykomponensű védőoltás a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére adható.  A készítmény, mely a WHO és az Európai Unió által javasolt vírustörzseket tartalmazza, hasonló hatékonysággal bír, mint az injekció formájában adott vakcinák.

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18