FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A leggyakoribb fertőzéssel kapcsolatos tévhitek

Egészség - Nem csak az immunrendszeren múlik, elkapjuk-e a fertőzéseket, hanem a másik két védelmi zóna, a bőr- és a bélflóra állapotán is! Mivel ártunk és mit tehetünk épségük megőrzéséért?

 

 

Fertőzéssel kapcsolatos gyakori tévhitek

1, Ha indokolatlanul – nem orvosi rendelésre – szed valaki antibiotikumot, vagy rendszeresen antibakteriális szappanokat használ

Köztudott, hogy az antibiotikumok nemcsak a betegséget okozó baktériumot, hanem a jótékony bélbaktériumokat is pusztítják. Ha a kúra nem tart sokáig, a bélflóra  pár nap alatt önmagától regenerálódik. Más a helyzet, ha valaki hosszú ideig és több féle antibiotikumot szed, mert ezzel megbontja a bélflóra normális összetételét. A bélben tömegével semmisülnek meg baktériumcsoportok, melynek következményeként a szervezet védtelenné válik. Olyan fertőzéseket is megkap, melyek miatt a hétköznapi állapotában nem betegedne meg. Kisgyerekeknél még fokozottabban oda kell figyelni arra, hogy csak indokolt esetben és csak az orvos által felírt gyógyszert szabad szedni és azt is a szakember által meghatározott adagolásban és ideig.

2, Az antibiotikum kúra alatt és után szedett probiotikum megoldja minden problémánkat

Antibiotikum szedésekor javasolt valamilyen probiotikum szedése is a bélflóra megóvása érdekében. Ám a probiotikumok önmagukban tartós védelmet nem fognak adni. Ennek az az oka, hogy a bélflóra olyan, mint az ujjlenyomat, minden embernek egyedi, csak rá jellemző baktérium törzsekből áll össze. A probiotikumok átmenetileg ki tudják tölteni az antibiotikum kúra miatt keletkezett űrt, de hosszú távon nem életképesek a szervezetben, ha nem voltak az egyéni flóra tagjai. Olyanok, mint a vendégmunkások: elvégzik hasznos feladatukat, aztán dolguk befejeztével távoznak.

3, Állandó fertőtlenítéssel megúszhatók a betegségek

Sokan hiszik, hogy egészségük záloga az állandó fertőtlenítés, a steril környezet elérése. Nem sokan tudják, hogy a túl steril környezet nem feltétlenül jó, mert akik így élnek, azoknak a szervezete nem szokik hozzá a fertőződésekhez. Így történhet meg az, hogy azonnal megbetegszenek, amint olyan helyre mennek (tömegközlekedés, munkahely, külföld) ahol a megszokottól eltérő mikroflórával találkoznak, mert nem alakul ki a megfelelő ellenálló képességük. 

4, Antibakteriális kozmetikumok túlzott használata

A szakemberek óvva intenek attól, hogy antibakteriális kozmetikumokat használjunk, mert ezzel tönkretesszük a szervezet elsődleges védelmi vonalát, a bőrt. A tisztálkodás önmagában is, mechanikusan eltávolítja a szennyezéseket, ezzel együtt csökkenti a baktériumok számát is, de kémiailag csökkenti az antimikrobás hatású sók, zsírsavak mennyiségét is. Ha mindez  folyamatos fertőtlenítéssel egészül ki,  lemossuk még a védő baktérium réteget is, megnyitva az utat a fertőzések előtt.

5 hasznos tanács, ami bizonyítottan használ a fertőzések ellen

1, Ne szedjünk antibiotikumot orvosi rendelés nélkül, ráadásul ne több félét, hosszabb ideig!

2, Savanyított tejtermékek közül válasszuk elsősorban az aludttejet, mert abban bizonyosan nincs mesterséges adalékanyag! Kisgyerekeknél persze szükség lehet speciális tápszer szedésére, ha az orvos úgy ítéli meg.

3, Úgy védheti meg a gyermekét a szülő, ha engedi piszkosnak is lenni! Az egészséges kisgyerek szeret homokozni, fára mászni, beletapicskolni a sárba. Nincs ezzel semmi baj, sőt, ahhoz, hogy erős legyen az immunrendszere, éppen erre van szüksége!

4, A penészes élelmiszert ki kell dobni (pl. nem elég a lekvár tetejéről kanállal levenni), mert a penészgomba rákkeltő toxint termelhet, ami az egész élelmiszert szennyezhette!

5, Antibakteriális kézmosó rendszeres használata nem javasolt otthon, mert a bőr védő funkcióját tönkreteszi, elég a normál kézmosás szappannal! Kivétel ez alól, ha valaki olyan helyen tartózkodott, dolgozott, ahol fertőzésveszély áll fenn.

 

Jean Orsolya - 2017 november 15.
 

 

10 fontos dolog, amit feltétlenül vigyünk a nyaralásra!

Ezek a dolgok nem hiányozhatnak a családi útipatikából!

6 módszer, amely segít, ha fáj a baba hasa!

A csecsemőkori hasfájás lehetséges okai és enyhítése

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18