FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A napozás 10 aranyszabálya kisgyermekes szülőknek

Egészség - 10 fontos tudnivaló, hogy a napsugarak ne váljanak az ellenségünkké

Szabály 1: Fő a fokozatosság!

A bőrünket fokozatosan szoktassuk hozzá a napozáshoz: kezdjük pár perccel, aztán hosszabbítsuk a napon töltött időt annyira, amennyit a bőrünk még teljes biztonsággal, a leégés kockázata nélkül elvisel.

Szabály 2: Válasszunk megfelelő időpontot a napozáshoz!

A napozást időzítsük a kora délelőtti – 11 óra előtti – vagy a késő délutáni – 15 óra utáni – időszakra! A déli napsütést inkább kerüljük, olyankor ugyanis nagyon erős a bőrt károsító UV sugárzás és már pár perc alatt is garantált a leégés.

Szabály 3: Gondoskodjunk megfelelő fényvédelemről!

A napozáshoz használt naptejet bőrtípusunknak megfelelően válasszuk ki! Ha fehér bőrűek vagyunk vagy sok az anyajegyünk, érdemes 50-es faktorszámú fényvédőt használni. Az arcunkra mindig kifejezetten arcra kifejlesztett terméket válasszunk, mert azok speciális összetétele biztosítja, hogy ne tömődjenek el a pórusaink, ne pattogjon ki, ugyanakkor hidratált maradjon a bőrünk. Kisgyerekeknél ugyancsak magas faktorszámú naptejet válasszunk! 1 éves kor alatt kizárólag fizikai fényvédőt alkalmazzunk!

Szabály 4: Ne csak strandoláshoz használjunk fényvédőt!

Különösen a babák bőre hajlamos pillanatok alatt leégni és ez nem csak a strandon következhet be, hanem akár egy séta, vagy bevásárlás, autózás közben is. Ha a járműben pont a babát éri a nap, nem elég a naptej, gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról is! A fedetlen kart, nyakat, arcot indulás előtt akkor is kenjük be, ha nem a strandra megyünk!

Szabály 5: Így kenekedjünk szabályosan!

A naptejet a napozás megkezdése előtt 20-30 perccel kenjük a bőrre, és fürdés, törölközés után, illetve 2-3 óra elteltével ismételjük meg a krémezést! Bőrgyógyászok ajánlása alapján minden alkalommal kb. egy kupicányi (kb. fél dl) krémet kell magunkra kenni, hogy a fényvédő a megadott faktorszámot teljesíteni tudja.

Szabály 6: Ne csak az UVB, hanem az UVA ellen is védekezzünk!

A faktorszám az UVB sugárzás elleni védelmet jelöli, de az UVA sugarak ugyanúgy hozzájárulnak a korai bőröregedéshez, illetve a bőrrák kialakulásához. Ezért olyan naptejet kell használni, amely mindkettő ellen véd, ezt a csomagoláson jelölik.

Szabály 7: Védjük a szemünket és az ajkunkat is!

Az erős napfény a szemet is károsíthatja - különösen a piciknél kell erre odafigyelni -, így célszerű már kisgyermekkortól hozzászoktatni csemeténket a napszemüveg viseléséhez. Az ajak ugyanúgy érzékeny a napsütésre, mint az arcbőr, ezért azt is védeni kell. Legalább 15-ös faktorszámú ajakbalzsamot vásároljunk, és kenjük be gyakran a szánkat!

Szabály 8: Felhős időben is kell a fényvédelem!

Talán nem is gondolnánk, hogy felhős időben is le lehet égni, mivel az ultraibolya sugárzás 90 százaléka átjut a felhőkön. Különösen vízparton legyünk óvatosak, mert a vízfelület felerősíti és prizmaként veri vissza a napsugarakat, így víz közelben könnyebben leéghetünk.

Szabály 9: Védjük folyamatosan a bőrünket!

Ne vegyük félvállról a leégést, mert a bőr nem felejt, vagyis az életünk során bennünket ért káros napfényhatás (vagyis a leégés) összeadódik és gyengíti a bőr természetes védekező- és önmegújító képességét. A sokasodó anyajegyek, foltosodás arra utalnak, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a napfény elleni védelemre!

Szabály 10: Gyerekeknél még fokozottabb gondoskodásra van szükség!

A gyerekek bőre életkoruknál fogva sokkal érzékenyebb, így a fenti szabályok betartása mellett célszerű ruházattal is védeni őket az erős sugárzástól. A strandon is adjunk rájuk könnyű, jól szellőző kalapot, napellenzős sapkát, kendőt, vékony, fehér pólót. Több boltban is kapható olyan speciális ruházat babák és kisgyerekek részére, amely jól szellőzik, ugyanakkor visszaveri az UV sugarakat.

+1 Tipp: A narancssárga vagy piros zöldségek és gyümölcsök, valamint a sötétzöld zöldségek béta-karotin tartalmuk miatt elősegíthetik a bőr napozás közbeni védelmét. Enyhébb leégés esetén a bőr regenerációját támogathatjuk A-, C és E-vitamint tartalmazó ételekkel.

A cikk dr. Benedek Pálma lektorálásával készült.

 

 

Jean Orsolya - 2018 július 23.
 

 

Ismét egy újabb (és egyre gyakoribb) koronavírus tünet!

Immár két éve, hogy a mindennapjaink részévé váltak a Covid-19-ről és annak mutációiról szóló hírek. Míg az alapvírus tüneteit már kívülről fújjuk, addig az azóta megjelent új variánsok kapcsán folyamatosan jelennek meg új tünetek, melyek egyébként is igen változatosak lehetnek. Most ismét bővült a lista.

Tanítsuk a stresszkezelést a gyerekeknek, hogy ne váljon belőlük ideges, kiégett felnőtt!

A stressz sajnos ma már a gyermekek körében sem ismeretlen jelenség, egyre több feladat és érzelmi, fizikai teher hárul már a legkisebbekre is. Vajon normálisnak tekinthető-e ez a tendencia és milyen módszerekkel segíthetjük gyermekeinket?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18