FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A simogatás csillapítja a kisbabák fájdalmait

Érdekességek - Egy kutatás szerint a kisbabák számára fájdalomcsillapító hatással bír a gyengéd simogatás.

A legtöbb szülő ösztönösen kezdi el azonnal simogatni kisbabáját, amint az elkezd sírni és láthatóan valami baja van. Most egy új brit tanulmány meg is magyarázta ennek a tudományos okát. Ez pedig az, hogy a gyengéd simogatás csökkenti a picik fájdalomérzetét.

A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy kisbabák agytevékenységeit vizsgálták, miközben vért vettek tőlük. Két csoportra osztották a babákat: a gyerekek egyik felét a vérvétel előtt gyengéden megsimogatták egy puha kefével, a másik felét pedig nem. Az agytevékenységük alapján azok a babák, akik meg lettek simogatva, 40 százalékkal kevésbé érezték a fájdalmat, mint azok, akik nem. Rebeccah Slater, a tanulmány szerzője azt mondta:

Úgy tűnik, a tapintásnak fájdalomcsillapító hatása van, ráadásul mellékhatások nélkül.

Ez azonban mind semmi, a kutatók ugyanis azt is megállapították, hogy a másodpercenkénti 3 cm számít optimális fájdalomcsökkentő simogatásnak. De mielőtt elkezded mérni és számolni a sebességed, szólunk, hogy inkább ne tedd, csak továbbra is simogasd ugyanúgy, ahogy eddig is tetted, mivel ez a szülők ösztönös „simogató tempója”.

A gyengéd simogatás a megfelelő tempóban egyébként a bőr egy érzékelő neuroncsoportját – a C-tapintási afferenseket – aktiválja, amely a felnőtteknél már bizonyítottan fájdalomcsillapító hatású, azonban eddig nem volt bizonyított, hogy a kisbabáknál is hatásos-e vagy csak idősebb korban fejlődik ki. A kutatást ezután a koraszülött kisbabákkal szeretnék megismételni.

Forrás: evamagazin.hu

Gyerekmosoly - 2022 október 13.
 

 

Miért hideg a kisbabák keze? Az esetek többségében nincs miért aggódnunk!

Szerencsére az esetek többségében semmi rosszat nem jelent, ha hideg a babák keze, amit a gyerekorvosok is megerősítenek: „Teljesen normális, hogy a csecsemő keze és lába hideg” – mondta Dr. Randy Thornton, a Wolfson Gyermekkórház gyermekorvosa.

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18