FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A virológus figyelmeztet: "Rajtunk múlik milyen hosszú és súlyos lesz a második hullám.”

Egészség - A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus járvány második hullámának hossza és súlyossága csakis rajtunk múlik!

Túl vagyunk a sokkon és hamis biztonságérzet alakult ki bennünk

A Publicus Intézet felmérése szerint márciusban még az emberek többsége (közel 80 százalék) vélte úgy, hogy intenzív járványra kell számítani hazánkban és megtett mindent saját és környezete biztonsága érdekében, májusban már csak nagyjából 20 százalékuk gondolja ugyanezt. Pedig a koronavírus még mindig itt van, és bármikor beindíthat egy újabb, tömeges fertőzés-hullámot.

A felmérés arra is rávilágított, hogy az emberek téves következtetésre jutottak a covid-19 vírussal szemben, legtöbben ugyanis azt gondolják, hogy ők nem betegedhetnek meg- mindössze 25 százalékuk számol azzal, hogy vélhetően megfertőződik-, és csak 58 százalékuk tippeli azt, hogy Magyarországot eléri a járvány második hulláma. A hazai és a nemzetközi szakmai vélemények viszont egyöntetűen borúlátók és egyaránt biztosra veszik a vírus visszatérését.

Most nem szabad lazítani!

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) adjunktusa, virológus Népszavának adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lehetnek annak, ha hamis biztonságérzetben ringatjuk magunkat. Szerinte az elmúlt hetekben, hónapokban megszokott korlátokat továbbra is meg kell tartani, egészen addig, amíg a vírus itt lesz.

A kutatók a SARS járvány lefutási modelljét és a Covid-19-ről szerzett tapasztalatokat alapul véve teljesen biztosak abban, hogy lesz második, de akár harmadik és negyedik hullám is. Ezek hossza és súlyossága attól függ, mennyire engedjük ki a gyeplőt a kezünkből.

Amit minden infektológus szakember biztosan állít, az az, hogy a maszkviselésnek, a távolságtartásnak és a légúti vírusok elhárítására irányuló közösségi szokásoknak hosszú távon is maradniuk kell.

„Az újranyitás vírus-szempontból egyértelműen veszélyes. Mindenki vésse a fejébe: a vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk más országokhoz képest, hogy felkészüljünk a következő hónapok folyamatos harcára a vírussal.”- mondta Kemenesi Gábor.

A szakember szerint még mindig túl sok ország gócpont, ezért az utazási korlátozások feloldásával igen nagy az esélye, hogy onnan behurcolják más területekre. Kemenesi Gábor biztos benne, hogy hozzánk is vissza fog térni a vírus, de arra, hogy hogyan tér vissza, nagyon sokféle forgatókönyv létezhet.

„Azt mondhatjuk: értékes időt nyertünk a második hullám előtt a felkészülésre. A világon egyetlen országban sem érte el az átfertőzöttség azt a szintet, aminél fellégezhetnének.”- hangsúlyozta.

Amit tudunk a vírusról

Sok mindent tudunk a vírusról, például azt, hogy cseppfertőzéssel terjed, de a különböző fertőzött tárgyak érintésével is bejuthat a szervezetünkbe.

„A legfontosabb tudásunk jelen pillanatban az, hogy az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és komolyabb, mint az influenza. Mindez meghatározza a védekezési lehetőségeinket. Azaz a fertőzés ellen jelenleg a legtökéletesebb védekezési eszköz a szájmaszk, a kézmosás, az arc érintésének kerülése, a közösségi távolságtartás.”

Kínában már a járvány igen korai szakaszában sikerült feltérképezni a koronavírus genetikai állományát, ezek alapján indultak el az ellenanyag- és vakcinafejlesztések, de még nagyon hosszú az út, míg valóban hatékony és biztonságos oltóanyag áll tömegesen rendelkezésre.

Egyelőre nem tudjuk, hogy akik egyszer már átestek a fertőzésen, a következő hullámot hogyan vészelik majd át. Újból megbetegednek? Ha így történik, vajon enyhébb lefolyású lesz a betegségük? Mint minden vírusnál, a covid-19-nél is biztosan vannak olyan emberek, akikre egyáltalán nincs hatással a fertőzés, de egyelőre a kutatóknak még nem sikerült őket elkülöníteni, mint ahogy azt sem tudják, hogy ők miért nem fogékonyak. Minden vírusnál megfigyelhető, hogy vannak olyan genetikai adottságok, amelyek ellenállóvá tesznek velük szemben, de a koronavírus esetében még sok kutatás előzi meg, mire erre biztos választ tudnak adni az orvosok, kutatók.

Már nyáron itt lesz a második hullám?

„Fogalmunk sincs, hogy a nyár milyen hatással lesz a vírusra. De nagyon valószínű, ha óvatlanok vagyunk, föllobbanthatja. Az még valószínűbb, hogy a járvány szezonális jellegű lesz. A koronavírusok általában ilyenek és az őszi-téli hullámuk a súlyosabb. De nem tudjuk még, hogy az új koronavírust pontosan mi mozgatja. Most azt gondolom, hogy lesz egy átmeneti nyári időszak, amikor az emberek mozgása fönntartja a vírus földrajzi elterjedését és ősszel jó eséllyel be fog robbanni a járvány.”- jósolta a szakember, akinek az a véleménye, hogy a korlátozások lazítása leginkább pszichológiailag és gazdaságilag volt indokolt, járványügyileg semmiképp.

A virológus szerint a vírusok legnagyobb ellensége, ha megszakítjuk a fertőzési láncot, hiszen így nem tudnak átjutni egy másik gazdatesbe, így egy idő után a kórokozókat az immunrendszerünk legyőzi és kipucolódnak a szervezetünkből.

A koronavírus csak egy a sok közül

A kutatóknak van egy rossz híre. Állítják, hogy a koronavírushoz hasonló kórokozók megjelenéséhez hozzá kell szoknunk. Mit tudhatunk ezekről? Azt, hogy általában légúton terjedő vírusok. Ilyenből rengeteg van, csak egyelőre még nincsenek feltárva, számos típusukat még nem ismerjük.

„Ezek mindegyikében ott van az a potenciál, hogy előbb-utóbb egy olyan helyzetet okozzanak, mint a koronavírus. Több millió vagy végtelen számú ilyen van a természetben. És ahogy az emberiség utat tör magának mindenféle kis erdőben, meg dzsungelben, városokat épít, egyre több ilyen esemény lesz. Ez akkor is így van, ha most ettől nem nyugodott meg senki.”

Gyerekmosoly - 2020 szeptember 17.
 

 

Mára többszörösen mutálódott a koronavírus, de vajon ezek ellen is hatásos az oltóanyag?

A Covid-19 kórokozójának tavalyi megjelenése óta a vírusnak már több mutációja terjed. Az oltóanyagot gyártó cégek a vírus genetikai szerkezetének megállapítása után azonnal elkezdték a gyártást. A kérdés csak az, hogy ha azóta mutálódott a vírus, akkor vajon hatékonyak-e az ellenük kifejlesztett védőoltások is.

Ezért adasd be mielőbb a koronavírus elleni oltást!

Itt a magyarázat, miért olyan fontos, hogy minél többen beadassák az oltást és miért nem kell félni a mellékhatásoktól!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18