FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Allergiás gyermeke a tejre? Ezeket igya helyette!

Egészség - Bemutatjuk a tej legjobb alternatíváit, a gabona- és magtejeket.

Allergia és érzékenység

A tehéntejallergia a szervezetnek a tehéntejfehérje összetevőire kialakuló túlérzékenységi reakciója, a tejcukorérzékenység pedig a tejcukor lebontásának emésztési zavara. A tejcukorbontó enzim, a laktáz működése 3 éves kor körül éri el a csúcspontját, majd ezt követően genetikailag meghatározott mértékben csökkenni kezd. Míg a tejallergiát vérvétellel, a kóros ellenanyag jelenlétének kimutatásával diagnosztizálják, addig a tejcukorérzékenységet legmegbízhatóbban a hidrogén kilégzési teszttel mutatják ki. A szójatejet és a magtejeket (dió, mandula, szezám) 3 éves kor alatt nem javasolják a szakemberek, mert allergizálhatnak, a gluténérzékenyek pedig jobb, ha kerülik a gabonaitalok bizonyos fajtáit, így a zabtejet és inkább rizs-, vagy mandulatejet fogyasztanak.

Gabonatejek

Ezek az italok a gabonaféle turmixolásával, víz, cukor, só, vitaminok és ásványi anyagok, valamint esetenként növényi olaj hozzáadásával készülnek. A szójatej magas fehérjetartalma miatt az egyik legalkalmasabb tejpótló, vasban is gazdag, továbbá laktózmentes, viszont természetes hormontartalma miatt a szakemberek nem ajánlják rendszeres, napi szintű fogyasztását. A kölesital szintén laktózmentes, jól használható shake-ekhez, desszertekhez, főzhetünk is vele. A tönkölyital tönkölybúzából, vízből és sóból készül, jó E- és B-vitaminforrás, magas a kovasavtartalma.
A rizs-, zab-, és más gabonatejek előnye a magas rosttartalom, mely támogatja az emésztést, tisztítja a bélrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. Hátrányuk viszont, hogy kalciumtartalmuk alacsony, ezért érdemes azzal dúsított változatot vásárolnunk. A rizstej könnyen emészthető, fehérjéje az egyik legjobb hipoallergén, teljes értékű fehérjeforrás, azaz mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amiből a fehérjék felépülnek.

Magtejek

A tejhelyettesítő italok másik kedvelt változata a magtej, mely olajos magvak őrleményéből, víz és édesítőszer hozzáadásával készül. A dió-, szezám-, kesu-, mandula- és napraforgómagtej kalcium- és D-vitamin tartalma magasabb mint a gabonatejeké, sőt, zsírösszetételük is kedvezőbb. Ezeket házilag is elkészíthetjük, egy nagy teljesítményű turmixgép segítségével bármely magfélét apróra törhetünk, és saját ízlésvilágunknak megfelelően ízesíthetjük. Az elkészítés minden alapanyag esetén hasonló: tiszta vízbe áztatjuk egy éjszakára a lehetőleg bio magokat, majd másnap egy háztartási robotgéppel pépesítjük, majd leszűrjük, különválasztva így a „tejet”.

Melyiket válasszuk?

A legtöbb növényi tejben egyáltalán nincs koleszterin, kevesebb zsírt, ugyanakkor több telítetlen zsírsavat  és emésztésjavító rostot tartalmaz, mint állati eredetű társaik.
A szójaitalokban kevesebb, a gabonatejekben azonban több a cukor, mint a tehéntejben, ugyanakkor mindegyik növényi tej nélkülözi a laktózt, ezért a laktózintoleranciában szenvedőknek ideális választás bármelyik fajta.
A zabtej előnye, hogy beta-glukán enzimet tartalmaz, amely csökkenti a vérkoleszterin szintjét. A szója pedig az ösztrogén hormonra hasonlító izoflavonban gazdag, amely enyhítheti a változókor kellemetlen tüneteit és segíthet a mellrák megelőzésében.
Az édesítetlen növényi italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a tehéntej, energiatartalmuk 35-57 kcal között mozog deciliterenként. A legenergiaszegényebb a szójatej, amelyben azonban több vas és magnézium található, mint az állati eredetű tejekben. Bár a növényi tejekben nincs kálcium, a legtöbb gyártó ezt a hiányt egy  magas kalcium- és ásványi anyagtartalmú algafajta - Litothamnium Calcareum- hozzáadásával orvosolja.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2018 szeptember 06.
 

 

7 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészségesek maradjunk!

Így kerüljük el az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket karácsonykor!

Váltsunk életmódot! Így lehet sikeres hosszú távon is az elhatározásunk!

Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? Szász Máté, a SYNLAB biológusa mondja el, mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem érdemes csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18