FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ártalmas vagy egészséges a tejfogyasztás?

Egészség - A tejtermékek fogyasztásának előnyei és veszélyei

Gyermekkorunkban még mindenhol azt lehetett hallani, hogy „A tej élet, erő, egészség”, ám az elmúlt években egyre többen mondanak le fogyasztásáról önszántukból vagy akaratukon kívül, valamilyen allergia, érzékenység megjelenése miatt.

A mai napig vitatott, hogy valóban egészséges-e a tej vagy éppen ellenkezőleg, ártalmas. Maguk a kutatók, orvosok is két táborra szakadnak: vannak, akik a tej napi szintű fogyasztása mellett kardoskodnak annak pozitív élettani hatásai miatt, mások egyenesen rákkeltőnek, gyulladások és egyéb problémák forrásának tartják.

Egyes kutatások szerint a hosszú ideig tartó, rendszeres, nagy mennyiségű tejfogyasztás (napi legalább 3 pohár tej) egyenesen megrövidíti az életet. Linda Geddes, a New Scientist tudományos-ismeretterjesztő újságírója utánajárt, hogy káros-e a felnőttek számára a tejfogyasztás. Mint cikkében írja, az emberiség 35%-a rendelkezik azzal a mutációval, aminek következtében kisgyermekkor után is képes a tejcukorbontó laktáz termelésére, így képes akár nagy mennyiségű tejet is fogyasztani, és kiaknázni azt a lehetőséget, hogy a tej gazdag tápanyagforrás: gazdag zsírokban, proteinekben és egyéb tápanyagokban.

A laktóz-intoleráns emberek felnőve már nem termelnek laktázt, így a laktóz emésztetlenül jut a vastagbelükbe, ahol a bélbaktériumok emésztik meg, és eközben olyan anyagokat termelnek, amelyek fájdalmas puffadást, görcsöket és hasmenést váltanak ki (Kínában és Dél-Kelet-Ázsiában az emberek 90%-a laktóz-intoleráns, míg Észak-Európában 2-20%-uk).

A tejfogyasztás előnyei

  • A tej az egyik legjobb kalciumforrás, segít az egészséges fogak és csontok felépítésében. Nagyjából 2-3 pohár tej elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi kalciumigényét.
  • A tej gazdag D-vitaminban és jódban, egyik proteinje, a laktoferrin segít a vasfelszívódásban.
  • A tej fontos antioxidáns és antikarcinogén hatású, egy másik tejfehérje, a kazein pedig valószínűleg akadályozza a pathogén baktériumok bélfalhoz való tapadását.
  • Egyes kutatások alátámasztják, hogy a tejfogyasztás csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés előfordulási esélyét.


A tejfogyasztás káros hatásai

  • Karl Michaëlsson és munkatársai, a svédországi Uppsala University kutatói tavaly publikálták meglepő eredményeiket, miszerint a nagy mennyiségű tej fogyasztása nem erősíti, hanem egyenesen gyengíti a csontokat, ráadásul az idő előtti elhalálozás kockázatát is növeli. A kutatás szerint a kockázat a nők esetében volt a legnagyobb.
  • Michaëlsson elmélete szerint a laktóz egyik összetevője, a galaktóz a felelős a mortalitás növekedéséért – a galaktózt laboratóriumi kísérletekben pl. egerek mesterséges öregítésére használják -, már 1-2 pohár emberi fogyasztásnak megfelelő mennyiség oxidatív stresszt és krónikus gyulladást vált ki az állatokban.
  • A tej egyéb káros hatásai körüli aggodalmak annak hormontartalmával – pl. inzulinszerű növekedési hormon/IGF-1 – kapcsolatosak: elképzelhető, hogy megnöveli a korai pubertás, valamint a rák és a diabétesz kockázatát, elősegíti az acne-kialakulást. Ráadásul, ha a teheneket növekedési hormonnal kezelik, tovább nő a tejben az IGF-1 mennyisége.

Barát vagy ellenség a tej?

Miért olyan nehéz megállapítani, hogy barátunk vagy ellenségünk-e a tej? Ennek további magyarázata a táplálékkörnyezet hatásán kívül az is lehet, hogy a vizsgálatok általában nem különböztetik meg a tejtermékeket, holott a tej, vaj, tejszín, és a fermentált termékek, a joghurt, kefír és a sajt igen eltérő hatásokkal bírhat. Míg a tejnek magas a cukortartalma, a joghurté és a sajté alacsony, és pl. egységnyi súlyú sajt hatszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej. A Michaëlsson-féle tanulmány már nem követte el ezt a hibát, és meg is állapította, hogy a fermentált tejtermékek fogyasztásának hatása ellentétes a tejével: csökkenti a csonttörések gyakoriságát és a mortalitást.

Az alacsony zsírtartalmú tej zsírban szegény, de tápanyagban gazdag, ezért előnyös, azonban újabban az is felmerült, hogy egyes telített zsírsavak egyenesen egészségesek, sőt a teljes tej még a fogyókúrában is segíthet. Az organikus tej hívei azzal érvelnek, hogy az is sokat számít, mit eszik a tehén: a füvet legelő tehenek teje gazdag az egészséges omega3 telítetlen zsírsavakban, míg a szemes takarmányon tartott állatok teje a gyulladást elősegítő omega 6 zsírsavakkal van tele.

A konklúzi

A legtöbb kutatás alátámasztja az alábbiakat:

  1. Kisgyerekeknek hároméves korig nem ajánlatos tehéntejet adni.
  2. A tejre nem érzékeny, egészséges emberek esetében nem feketelistás a tej, sőt, remek tápanyag- és kalciumforrás.
  3. Ha valaki nem fogyaszt tejet és tejtermékeket, annak oda kell figyelnie a kalcium pótlására mesterséges bevitellel vagy természetes forrásból (például kelkáposztából, mákból, tökmagból, mogyoróból, mandulából, dióból, spenótból, sóskából vagy más zöld levelű növényekből és hüvelyesekből.)
  4. A laktózérzékenységet gyakorta keverik az emberek a tejfehérje-allergiával, ami teljesen más, mert utóbbi esetében a kazeint nem tudja emészteni a szervezet, vagyis semmilyen tejterméket nem fogyaszthat, még laktózmenteset sem.
  5. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének az állásfoglalása ma is az, hogy az embereknek naponta fél liter tejet, vagy annak megfelelő kalciumtartalommal bíró tejterméket (sajtot, túrót, kefirt stb.) kellene fogyasztaniuk.
  6. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) adatai alapján a négy–tíz éves gyermekek 35 százaléka kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt kalciumot. És a tejtermékekben emellett még sok más értékes tápanyag is van: fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok. A kalcium pedig vitán felül a tejtermékekből hasznosul a legjobban. Ez a fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása szempontjából nagyon fontos.

Forrás: MedicalOnline

 

Gyerekmosoly - 2020 június 23.
 

 

Ezek a tünetek és betegségek utalnak rá, hogy felborult a bélflóránk egyensúlya

Az immunrendszerünk működése és így az egészségünk nagymértékben a bélflóránk állapotától függ. Ha felborul az egyensúlya, az számtalan betegség kialakulásához vezethet.

Alvásproblémák, hasfájás – Jellegzetes szorongásos zavarok iskolakezdés idején

Az iskolába kerülés, az új helyzethez való alkalmazkodás, az elvárások mind hozzájárulhatnak a gyerekek szorongásaihoz, előfordulhat az is, hogy visszalépnek egy korábban már túlhaladott fejlődési szakaszba.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18