FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Az egyik leggyakoribb téli betegség: a hörghurut

Egészség - Minden, amit a hörghurutról tudni kell: tünetei, kezelése és megelőzése.

Mi a hörghurut?

A hörghurut (bronchitis) az alsó légutak egyik leggyakoribb megbetegedése, amely a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti. Heveny formája a légcsövet is érintheti.

Melyek a tünetei?

A heveny hörghurut jellemző tünetei a náthát, torokfájást követően köhögés, esetleg hőemelkedés, láz, rossz közérzet, hát- és mellkasi izomfájdalom. A hörghurut általában felső légúti fertőzésből és/vagy torokgyulladásból alakul ki. A nem kellően működő védekező rendszer következtében ugyanis a kórokozók lejutnak a hörgőkig, ott megindul a szaporodásuk és gyulladásos reakciót indítanak el. Kezdetben száraz köhögés jellemzi. Először kevesebb, majd később nagyobb mennyiségű, sűrű váladékot köhög fel a beteg. Ha nem történik felülfertőződés, akkor három-öt nap után, a nagyobb mennyiségű köpet megjelenésével a tünetek enyhülni kezdenek.
A köpet kezdetben nyálkás, fehéres színű, amely bakteriális felülfertőződés esetén sárgás-zöldessé válik. Ha a hörgőkben pang a váladék, nehezen ürül ki, ez további táptalajt ad a baktériumok szaporodásának.

Hogyan kezelhető?

A heveny hörghurut kezelésében a legfontosabb az ágynyugalom, szükség esetén lázcsillapító hatású fájdalomcsillapító is javít a közérzeten. Amennyiben a köhögés nedves, azaz köpet is ürül, annak távozását segíthetjük váladékoldó készítmény szedésével. Nagyszerű váladékoldó  - a patikákban kapható szereken kívül - a meleg kamilla-, hársfa-, bodza- és kakukkfű tea sok mézzel, amelyből érdemes minél többet elfogyasztani a váladék hígítására és a felköhögés megkönnyítésére. Amennyiben bakteriális felülfertőződés következik be, ott az orvos antibiotikumos kezelést ír elő.
 
Hogyan előzzük meg?

Az időjárásnak megfelelő réteges öltözködés, vitamindús táplálkozás – szükség esetén vitaminpótlás-, rendszeres mozgás a szabad levegőn segít az egészségünk megőrzésében. Fertőzéses időszakban pedig lehetőleg kerüljük a zsúfolt helyeket!

Gyerekmosoly - 2022 november 24.
 

 

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

A 7 leggyakoribb gyerekbetegség

Íme a lista, hogy 18 éves kor alatt mely betegségek a leggyakoribbak!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18