FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Az érzelmileg stabil gyermekkor 10 alapszabálya

Egészség - A kiegyensúlyozott gyermekkor legfontosabb alapkövei

A kiegyensúlyozott felnőttség előszobája az érzelmileg és lelkileg stabil gyermekkor. A mentálisan egészséges gyermekek képesek kiteljesedni az iskolában, jól működnek a társaikkal való kapcsolataikban, megfelelő helyet foglalnak el a család dinamikájában, és képesek megküzdeni a gyermekkor időről-időre felmerülő kihívásaival.

1, A biztonságos kötődés

Újra és újra előkerül, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az első három év történései döntő fontosságúak a gyermek egészséges mentális fejlődéséhez, az őket övező világba való beilleszkedéshez. Mivel a csecsemő kommunikációja kezdetben végtelenül korlátozott, szüksége van szüleire, akik szűk eszköztára jelzéseiből is felismerik alapvető igényeit. Ha a csecsemő azt érzi, hogy igényei konzisztens módon kielégítésre találnak, megtanulja, hogy a világ egy szeretetteljes közeg, amelyben neki is helye van, és amely odafigyel rá.
Az első három évnek a kulcsfogalma a biztonságos kötődés. Ez egy olyan kötelék szülő és gyermeke között, amely hosszú távon meghatározza a gyerekek különböző kapcsolataiban való működést.

2, Feltétel nélküli szeretet

Evidensnek tűnő tanács, de sokszor halljuk azt szülők szájából, hogy „ha jó leszel, akkor...” A gyermeknek éreznie kell, hogy önmagáért szeretik és ezt a szeretetet nem kötik semmiféle feltételhez! Ugyanúgy él ez a szeretet, ha rossz, vagy ha lusta és fegyelmezetlen. A szülő dolga, hogy elfogult legyen gyermekével kapcsolatban.

3, Az önbizalom és bizalom alapjai

A kompetencia érzésének növelése, s az ebből fakadó önbizalom az első lépéseknél kezdődik. Engedni, hogy gyermekünk- biztonságos keretek között- felfedezze a világot a legjobb, amit szülőként tehetünk.

4, Reális célkitűzések

A realitás nem külső kapaszkodóktól és elvárásoktól függ, hanem a gyermek igényeitől, vágyaitól és képességeitől. Segítsük gyermekünket abban, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot. Fontos, hogy feltárjuk a saját esendőségünket is, és elmondjuk gyermekünknek, hogy nekünk sem megy minden. A tudat, hogy a felnőtteknek is idő kellett, hogy valamiben jók legyenek, vagy, hogy egyszerűen vannak dolgok, amik nem nekünk valók, megerősítik a gyermeket, hogy neki sem kell mindig, mindenben tökéletesnek lennie.

5, Ne legyenek tabuk

Ahol titkok és tabuk vannak, ott megjelenik a szorongás. A gyermek ugyanis pontosan megérez minden háttéreseményt, akkor is, ha nem avatják be. A beavatásnál ugyanakkor nem mindegy, hogy hogyan történik. Kulcsfontosságú, hogy gyermekünkkel az életkorának megfelelő összetettségben és szóhasználattal, de beszéljünk a családot érintő fontos kérdésekről. Ha nem tesszük, gyermekünk akkor is kitölti a tátongó űrt, de a saját képzelt narratívájával teszi ezt. Márpedig egy gyermek rendszerint oda vezeti vissza a feszültséget, hogy ő valamiben hibázott, nem elég jó, és ezért elégedetlenek körülötte a felnőttek.

6, Az élet élvezete

Biztassuk gyermekünket a folyamatok élvezetére. Ismerős lehet felnőttként az érzés, hogy nagyon szeretnénk valamit jól csinálni, és pont ez a görcsös akarás az, ami lebénít bennünket. A gyermeknél is hasonlóan hat a teljesítmény iránti vágy. Adjuk át gyermekünknek, hogy a dolgok élvezete sokszor nem a cél elérésén múlik, hanem egyszerűen önmagában jóleső folyamat.

7, Minden gyerek egyedi és megismételhetetlen

Minden szülőnek, főleg szülősége előtt van egy elképzelése arról, hogy milyen is lesz a gyermeke. Majd jön a valóság a maga esendőségével és szépségével, és sok szülő igyekszik, ha cipőkanállal is, de beletuszkolni gyermekét az előre elképzelt sablonba. Attól, hogy egy gyerek kicsi, joga van a saját személyiségéhez, a gyermek önmagában álló identitás. Fontos, hogy szülőként meglássuk, hogy hol húzódnak gyermekünk énjének határai, és mi az, amit mi szeretnénk ráaggatni. Hagyjuk kibontakozni!

8, Szocializáció

Talán az óvodába lépés az első lépcsőfok, amikor a szülő megtapasztalja, hogy gyermeke már rajta kívül is tud szorosan kapcsolódni másokhoz.  Ilyenkor nagyon fontos, hogy biztassuk gyermekünket és támogassuk őt a kortársakkal való kapcsolatok kialakításában. A vele való kapcsolatunk ilyenkor nem háttérbe szorul, hanem kiegészül további fontos és értékes viszonyokkal, amelyek kellenek ahhoz, hogy személyisége kiteljesedjen. A társakkal való kapcsolatban tapasztalják meg a gyerekek erősségeiket és gyengeségeiket, a közös játékban tanulják az együttélés szabályait.

9, Bocsánatkérés, egymás tisztelete

A szülő-gyerek viszony sajátsága egyfajta kibontakozó partnerséggel fűszerezett alá-fölérendeltég. Sok szülőnek kihívás ebben a helyzetben, hogy odaálljon gyermeke elé, és bocsánatot kérjen. Pedig gondoljunk csak bele, hányszor szólítjuk fel gyermekünket a játszótéren vagy vendégségben, hogy vállaljon felelősséget, ha helytelenül viselkedik. Sok szülő érzi, hogy ha odaáll gyermeke elé azzal, hogy hibázott, aláássa tekintélyét. Ugyanakkor fontos megértenünk, hogy a gyermek kicsinysége ellenére is megérdemli a tiszteletet. És a tiszteletbe beletartozik az is, hogy konzisztens világot teremtünk számára, amelyben a felelősségvállalás mindenkinek sajátja.

10, A játék és a mese csodája

A gyermekkor késői szakaszában jöhet el az a pillanat, amikor a gyermek érzéseit már képes szavakba önteni. Látjuk, hogy rágja a körmét, éjszaka néha-néha bepisil vagy tekergeti a haját, és pontosan tudjuk, hogy szorong, csak azt nem, hogy miért. A játék és mese kivételes lehetőségek, hogy a gyermek biztonságos és általa irányított közegben, újra és újra megélje aktuális feszültségeit, amelyek így szép lassan feloldozásra kerülnek. Meséljünk gyermekünknek minél többet! Ha kell, százszor és ezerszer ugyanazt a mesét, mert neki éppen arra van szüksége, az nyújt számára megoldást a benne dúló félelmekre. És hagyjuk játszani minél többet és önfeledten, mert a játék a gyermek legjobb eszköze a feszültségek oldására.

 

Jean Orsolya - 2019 március 14.
 

 

Elmondjuk, mitől lesznek karácsonykor (is) boldogabbak a gyermekeink!

Nem ezer ajándékra van szükség, hanem együtt töltött boldog pillanatokra!

Így tegyen újévi fogadalmat a család!

Van egyáltalán jelentősége az újévi fogadalmaknak? Bizony van! És bizonyos fogadalmaknak komoly nevelő és személyiségfejlesztő hatása is van, és nem csak gyerekkorban!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18