FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Az omikron miatt megváltoztak a maszkviselés szabályai!

Egészség - A maszkviselés továbbra is hatékony módja a koronavírus elleni mindennapi védekezésnek, ám az egészségügyi szakértők szerint új szabályok vannak érvényben: az úgynevezett fokozott maszkviselést javasolják a koronavírus új, gyorsan terjedő mutánsai, mindenekelőtt a delta és az omikron terjedése miatt.

Nemrégiben egy svájci tanulmány elemezte, hogy mekkora jelentősége van a maszkviselésnek, különösen az FFP2 maszkoknak. A Schweizerische Medizinische Wochenschrift című svájci orvosi szaklap 2022 január 3-i számában megjelent cikkben az egyes variánsok kritikus dózisai (az a vírus darabszám, amely a szervezetbe jutva már nagy valószínűséggel fertőzést idéz elő) az alábbiak:

• vad típusú (eredeti) vírus: 500 darab
• delta variáns: 300 darab
• omikron: 100 darab

A vad típusú vírus esetén minden 1000 fertőzöttből 1 szuperterjesztő, a delta esetén minden 30-ból 1, az omikron esetén pedig minden 10-20-ból 1 ilyen személy lehet. Legtöbb helyzetben a sebészi maszk már nem elegendő, hanem FFP2 maszk lenne kívánatos.


Az alábbi táblázatban vázolt élethelyzetek számítógépes modellje megadja, hogy mire lehet számítani sebészi maszkban normál vagy hangos beszéd mellett. ACH = óránkénti légcserék száma az adott helységben. OK=a kritikus dózis alatt; kritikus=a kritikus dózis környékén, nagyon kritikus=a kritikus dózis duplájánál.


A sebészi maszk hatékonysága; Forrás: Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó FB-csoport

A szakértők szerint az N95 vagy az FFP2 típusú maszk véd a legjobban, ha ilyenünk nincs, akkor kettős arcmaszkot javasolnak, mert az jobban szűri az új, minden eddiginél fertőzőbb variánsokat. A kettős arcmaszk nemcsak javítja a maszk illeszkedését azáltal, hogy a peremeken előforduló réseket lezárja, hanem többrétegű szűrést nyújt az érkező és távozó részecskékkel szemben.

Pontokba szedtük, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes javítani a vírusszűrés hatékonyságán:

  • Az N95 vagy FFP 2-es maszk viselése esetén nincs szükség dupla maszkra.
  • Ha mégsem ezt hordja valaki, kombinálható a kék, általános sebészeti maszk egy szövetmaszkkal, amely kívülről szorul az arcra, így jobban illeszkedik, biztosabb védelmet nyújt.
  • Praktikus lehet a kék orvosi maszk feljavitása hajtogatással, csomózással amely jobb illeszkedést, biztosabb szűrést eredményez.
  • Egy észak-karolinai egyetemi klinika szemléltető, egyszerűen elsajátítható praktikákat bemutató videót készített a sebészeti maszk helyes viseléséről:

https://www.youtube.com/watch?v=UANi8Cc71A0&t=2s

 

Hogyan ellenőrizhető, hogy nem zár pontosan a maszk?

Egyszerű: a maszk peremeire helyezett kézzel kell lélegezni. Ha a levegő kiszökik a peremeken, szorítsd le az orrnyereg felett, és húzd meg a fülhurkokat, esetleg válassz jobban illeszkedő, rugalmasabb maszkot vagy vegyél még egyet. Ha a maszk jól illeszkedik, látható, hogy a maszk minden egyes lélegzetvételkor ki-be mozog.


Forrás: New York Times, Egészségkalauz, Dobson Szabolcs Fb oldala; Táblázat hivatkozás: Riediker M, Briceno-Ayala L, Ichihara G, Albani D, Poffet D, Tsai DH, Iff S, Monn C. Higher viral load and infectivity increase risk of aerosol transmission for Delta and Omicron variants of SARS-CoV-2. Swiss Med Wkly. 2022 Jan 6;152:w30133. doi: 10.4414/smw.2022.w30133.

 

Gyerekmosoly - 2022 február 10.
 

 

Oltassam vagy ne oltassam a gyerekemet? Elindult az 5-11 évesek oltása, íme a kutatási eredmények!

Az 5-11 éves gyermekkel rendelkező szülők a napokban döntéshelyzetbe kerülnek: választaniuk kell, kérik-e a Covid-oltást gyermekeik számára is, vagy sem. A Vakcinainfo.hu feldolgozta és emészthetőbb formába öntötte az Amerikai Járványügyi Hivatal ezen korosztályról kiadott, igen részletes statisztikai adatait, illetve utánajártak a rettegett szívizomgyulladás sejthető kockázatainak is.

Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Az indiai kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18