FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Bár az edzőtermek bezárnak, a mozgás mégis életbevágóan fontos!

Egészség - 2018-ban Amerikában szakértők és orvosok bevonásával végeztek tudományos kutatást annak megállapítására, hogy különböző életkorban mennyi az ideális testmozgás mennyisége, majd erről készült is egy átfogó jelentés (Physical Activity Guidelines Advisory Committee Scientific Report). Lássuk, melyek a legfontosabb megállapításai és milyen tanácsokat adnak a kutatást végző szakemberek!

A felmérés szerint Amerikában a felnőtt és tinédzser korú lakosság 80%-a nem végez elég fizikai aktivitást, és Magyarországon sem jobb a helyzet. Holott bizonyítékok támasztják alá, hogy a mozgásnak pozitív testi, szellemi, sőt lelki hozadékai is vannak, amelyek gyakorlatilag nem pótolhatók mással.

Ennyit kellene mozognunk

A tanulmányban korosztályok és élethelyzetek szerint csoportosítják a mozgás mennyiségére tett javaslatokat:

  • 3-5 éves kor között: gyakorlatilag ébrenlétük során szinte egész napi aktivitás ajánlott a gyerekeknek.
  • 6-17 éves kor között: legalább napi 60 percnyi közepes vagy intenzív testmozgásra van szüksége a fiataloknak.
  • Felnőtt korban: heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy 75-150 perc erős intenzitású mozgás szükséges. Ehhez legalább heti két izomfejlesztő edzés ajánlott. Ettől eltérő az ajánlás, ha valaki várandós vagy valamilyen krónikus betegséggel küzd.

Miért fontos a mozgás?

3-5 éves kor között a mozgás az egyik legfontosabb fejlesztő tevékenység: nem csak az idegrendszert „érleli”, de a nagy- és finommotoros mozgás, a koordináció, a koncentrációs képesség és az általános és kiegyensúlyozott szellemi fejlődés alapköve is egyben. Nem is beszélve arról, hogy az izmok és az egészséges, erős csontozat fejlődése szempontjából is nélkülözhetetlen.

6-13 éves kor között a rendszeres mozgás a kognitív funkciókat továbbra is jelentősen javítja, valamint segíti a serdülő szervezetet abban, hogy a hormonális változások miatt ne boruljon fel az egyensúly, ne alakuljon ki túlsúly és annak talaján valamilyen krónikus betegség pl. cukorbetegség.

A rendszeres mozgás egész életünkben támogatja testünk egészséges működését: támogatja az immunrendszert, csökkenti a daganatos betegségek, bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, fenntartja az erős, ép izomzatot és csontozatot.

Ezen kívül a mozgás stresszlevezető terápiaként is kiválóan teljesít, javítja az alvás minőségét – ezzel együtt az életminőséget-, hozzájárul a depresszió kialakulásának megelőzéséhez, és nem utolsósorban önbizalmat ad.

A megfelelően kiválasztott és felépített fizikai aktivitás, amelyet az egészségi állapothoz, célokhoz, lehetőségekhez szabunk, valóságos csodaszer, az életmódorvoslás egyik legfontosabb alapeleme – hangsúlyozzák a szakértők. - Elismert kutatási eredmények igazolják, hogy a rendszeres mozgás - és természetesen a mellé csatlakozó étrend és mentális-pszichés fittség - számos betegség rizikóját csökkenti, illetve elősegíti a belőlük való gyógyulást. Ilyenek többek közt a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és egyes daganatfajták. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fizikai aktivitás az egyik legnagyobb szerepű megelőző-gyógyító tevékenység, amely már kisgyermekkorban fontos építőköve kell legyen a mindennapoknak.

Forrás: femina

Gyerekmosoly - 2020 november 10.
 

 

Ezekkel a zöldségekkel, gyümölcsökkel töltsük fel a vitaminraktárainkat tél végén!

Télen a szervezet kiürül a tápanyagokból, így szükség van pótlásra, egyfajta tavaszi megújulásként. Ezt pedig legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, amelyek rostban, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok.

A 3 legfontosabb téli vitamin kicsiknek és nagyoknak

Ha bizonytalan, milyen vitamint kellene szednie, hogy elkerülje a tél tipikus betegségeit, ezek legyenek azok!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18