FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ez lehet az oka, ha gyakran csuklunk! Mutatjuk, mikor kell orvoshoz fordulni!

Egészség - A csuklás önmagában teljesen természetes és igen gyakori jelenség, ami általában nem okoz problémát. Előfordulhat azonban, hogy krónikussá válik. Ebben az esetben pedig érdemes szakemberhez fordulni.

A csuklás a rekeszizom akaratlan, görcsös összehúzódása. Nagyon gyakori jelenség, kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet (már az anyaméhben lévő magzatok is rendszeresen csuklanak). Mivel nincs meghatározható fiziológiai előnye, így tulajdonképpen a szakemberek sem tudják biztosan, miért is csuklunk.

A csuklásnak nagyon sok oka lehet, a hirtelen evéstől vagy ivástól a sok levegő lenyelésén át a dohányzásig. Csuklást okozhatnak a szénsavas italok, az alkohol, a fűszeres ételek, sőt a környezeti hőmérséklet hirtelen változásai is. A csuklás időnként pszichés okokra, például izgatottságra, ijedtségre, stresszre, felfokozott örömre is visszavezethető.


A csuklás a legtöbbször néhány percen belül magától is elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy valaki hosszabb ideig csuklik. A 48 óránál tovább tartó csuklási roham már krónikus csuklásnak számít, de akkor is krónikus csuklásról beszélhetünk, ha valaki rendszeresen, hetente többször is hosszabb ideig csuklik. A 48 óránál tovább, de egy hónapnál rövidebb ideig jelentkező csuklást tartós csuklásnak is nevezik.


A krónikus csuklás komolyabb egészségügyi problémák tünete lehet, de önmagában is zavaró, hiszen az érintettnek az evés, az alvás is nehezére eshet. A krónikus csuklás szövődménye szélsőséges esetben kiszáradás, alultápláltság, alvászavarok is lehetnek.


A hosszan elhúzódó, házi módszerekkel nem megszüntethető, magától el nem múló csuklásnál valószínűsíthető, hogy a csuklást kiváltó ok a reflex kiváltásáért felelős összetett mechanizmus egyik részénél található. Érintett lehet tehát az agy, a gerinc, az idegrendszer, a rekeszizom és környéke. A krónikus csuklást okozhatják a központi idegrendszert érintő betegségek és sérülések, a rekeszizom irritációját okozó problémák, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, emésztési zavarok, anyagcsere-betegségek, daganatos betegségek. Előfordulhat, hogy a krónikus csuklás az idegrendszert érő sérülés, altatás, érzéstelenítés vagy műtét után jelentkezik. Az esetek nagyjából egyötödében a krónikus csuklás pszichés problémákra vezethető vissza.

Amennyiben sikerül kideríteni, mi okozza a krónikus csuklást, a kiváltó ok megszüntetése (akár gyógyszerekkel vagy műtéttel) általában a csuklás megszűnésével is együtt jár. Ehhez azonban összetett és hosszadalmas vizsgálatokra is szükség lehet, hiszen rengeteg dolog állhat a krónikus csuklás hátterében. A fejet, az érzékszerveket, a szájüreget, a garatot, a tüdőt és a mellkast, a szív- és érrendszert, a hasüreget és a benne elhelyezkedő szerveket, az idegrendszert egyaránt vizsgálni kell, és laborvizsgálatokra, képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet.
Egyes esetekben a krónikus csuklás kiváltó oka nem megállapítható. Ilyenkor magát a csuklást kezelik, például nyugtatókkal, izomlazítókkal, fájdalomcsillapítókkal, esetleg az idegrendszert célzó műtéttel.


Forrás: EgészségKalauz; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2023 január 24.
 

 

Együnk minden nap mézet! Mutatjuk, mi mindenre gyógyír!

Tudta, hogy a repceméz gyomorsav ellen is érdemes bevetni? És azt, hogy a hársméz kolint tartalmaz? Vagy hogy az akácméz májregeneráló?

Az ételallergia 4 kevésbé ismert tünete gyerekeknél

Ha a gyermek hasa sokat fáj, hasmenés vagy véres széklet, székrekedés jelentkezik, akkor arra gondolunk, hogy tünetei az étkezéssel lehetnek összefüggésben. Ilyenkor gyakran valóban beigazolódik a kivizsgálás során, hogy ételallergia áll a háttérben. De mi a helyzet, ha a jellegzetes gyomor- és bélrendszeri tünetek elmaradnak és más panaszok jelzik az ételallergiát?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18