FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek a legfertőzőbb helyek COVID idején!

Egészség - Ahogy sorra nyitnak az üzletek, kávézók, edzőtermek és szépségszalonok, egyre több ember érzi úgy, hogy elmúlt a veszély. A szakemberek azonban óvatosságra intenek és a New York Times-ban nemrégiben publikált kutatás tanulsága szerint vannak kifejezetten veszélyes helyek, ahol könnyen megfertőződhetünk! Vajon melyik a legkockázatosabb: a Starbucks, a McDonald’s, a kisbolt, az edzőterem vagy a körömszalon?

A legfertőzőbb helyek, melyeket érdemes kerülni

Vannak helyek, melyek fertőzésveszély szempontjából nagyon magas kockázatot jelentenek: egy jóga- vagy táncterem, ahol többen tartózkodnak huzamosabb ideig vagy egy zsúfolt kisbolt, majdnem olyan veszélyesek a járvány terjedése szempontjából, mint egy kínai állatpiac. Hogy ezt bebizonyítsák, amerikai kutatók egy csoportja vizsgálni kezdte, hol fertőződhetünk meg a legnagyobb valószínűséggel.

A szakértők arra kérték a kutatásban résztvevőket, hogy becsüljék meg, egy átlagos napon hány emberrel kerültek kapcsolatba, mennyiszer érintettek meg különböző felületeket és mennyi ideig tartózkodtak különböző típusú zárt terekben (üzletekben, kávézóban, boltban, szépségszalonban). Mindezt nézték a résztvevők okostelefonján beállított applikáció segítségével is. Ezek alapján a kutatók felmérhették, melyek azok a helyek, ahol különösen magas a lehetséges kontaktusszám a vírussal.

Az emberek a legtöbb időt elektronikai-, barkács- és kertészeti áruházakban töltötték, miközben mindent akkurátusan megtapogattak. Különösen az elektronikai szaküzletekben időztek sokat, az új telefonokat, tableteket, okosórákat és egyéb kütyüket szinte kézről kézre adták, miközben használatuk után a fertőtlenítés szinte minden esetben elmaradt.

A kutatásból kiderült, hogy nagy fertőzésveszélyt jelenthetnek a kis méretű üzletek is, ahol egyszerre több ember tartózkodik – hiába vannak kevesebben, mint egy nagyobb áruházban, az egy négyzetméteren belül tartózkodók száma jóval magasabb-. Ezért veszélyesek a hangulatos, kis kávézók, butikok és ahol kis helyen, több ember zsúfolódik össze.

Fertőzés szempontjából egyáltalán nem mindegy, egyszerre hány ember tartózkodik egy zárt térben. Vannak időszakok, melyek különösen nagy kockázatot hordoznak magukban: érdemes kerülni a csúcsidőszakot az éttermekben, így a McDonald’s-ban, a Starbucks-ban a tipikusan reggeliző idősávot illetve bizonyos – főként ebédmenüt kínáló- éttermekben az ebédszünet idejét, azaz a 12-14 óra közötti időszakot.

Kalifornia állam kormányzója, Gavin Newsom azoknak az üzleteknek az újranyitását engedélyezte elsőként, melyeket a szakértők fertőzés szempontjából - még a vizsgálat előtt- ún. „alacsony kockázatú” csoportba soroltak. Ebbe a kategóriába tartoznak a játék-, könyves-, sport-, és virágboltok. Ez utóbbi a kutatás tanulsága szerint valóban az alacsony kockázatú helyek közé sorolható, de a játék-, és könyvesboltok, a sportszaküzletek kiemelten magas kockázatúak.

A kutatás szerint sorrendben a legfertőzőbbek (a legfertőzőbbel kezdve): beülős éttermek, bevásárlóközpontok, gyorséttermek, edzőtermek, benzinkutak, körömszalonok, parkok.

A beülős éttermek – még akkor is, ha az asztalok és székek egymástól a biztonsági másfél méteren kívül vannak elhelyezve- kifejezetten magas kockázatú helynek számítanak, hiszen mindenki több órán át tartózkodik egy légtérben maszk nélkül. A gyorséttermek általában kicsik és zsúfoltak (az egy négyzetméterre jutó látogatók száma nagyon magas), ezért jelentenek veszélyt egészségünkre. És bár az edzőtermekben kevesebb az egy négyzetméterre jutó látogatók száma, de akik betérnek, tovább maradnak, ezzel növelik a megfertőződés esélyét. A benzinkutak – különösen a forgalmas autópályák mentén- általában zsúfoltak, nagyon sok ember megfordul itt és a fertőtlenítés sem valósul meg minden esetben.

A körömszalonok és kozmetikák meglepően kis kockázatot jelentenek, ennek az lehet a magyarázata, hogy itt - a járvány miatt bevezetett protokoll miatt- általában maximum két-három ember tartózkodhat egyszerre egy légtérben és a szakemberek maszkot viselnek.

Mi segíthet a megelőzésben?

Az óvatosság mindenképp. Az, hogy viseljünk maszkot, ahol csak tehetjük, így védve másokat és magunkat. Fertőtlenítsük használati tárgyainkat, rendszeresen mossunk kezet és ne menjünk zsúfolt helyekre. Ha bemegyünk egy boltba, ne fogdossunk össze mindent, csak, amit szükséges! A szolgáltatóknak pedig arra kell odafigyelniük, hogy limitálják az üzletben egy időben tartózkodók számát, és fordítsanak még nagyobb gondot a higiénés szabályok betartására.

A szabadtéri helyeken is legyünk körültekintőek, hiszen a másfél méteres távolság betartása itt ugyanúgy fontos, mint ha zárt térben tartózkodnánk. A Brooklynban található Domino Parkban igazán egyedi megoldást választottak ennek biztosítására: a park zöld műfüvébe rajzolt fehér karikákkal jelölték ki azokat a helyeket, ahol az emberek tartózkodhatnak, „emberi parkolóhelyeket” alakítva ki egymástól biztonságos távolságban.

Forrás: New York Times

 

Gyerekmosoly - 2020 szeptember 28.
 

 

Így csökkentsük a megfertőződés kockázatát, ha boltba megyünk!

Megkérdeztük dr. Benedek Pálma fül-orr-gégész szakorvost, ő mire figyel oda bevásárlás előtt, közben és után

Dúl a koronavírus járvány, hogyan engedjem így közösségbe a gyerekem?

10 tanács orvosoktól: Ezeket az óvintézkedéseket tegyük meg mindenképpen, hogy megelőzhessük a megfertőződést!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18