FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek a szokások okozhatnak fülgyulladást!

Egészség - A fülfájás lehetséges okai, kezelése és megelőzése

A fülfájás okai

Megfázás okozta fülgyulladás

Nagyon sokszor az elhúzódó megfázás nyomán alakul ki – annak szövődményeként- fülgyulladás, különösen gyermekkorban. A gyermekeknél a fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata, gyulladás miatt gyorsabban elzáródik. Éppen ezért gyermekeknél különösen fontos nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívása. Hajlamosabbak a középfülgyulladásra a krónikus orrmandula-gyulladással, illetve a nagyobb orrmandulákkal rendelkezők.

Allergia

Az allergiás betegek jellegzetes panasza az orrdugulás, melyet az orrnyálkahártya duzzanata is okozhat. Ez az állapot, amennyiben tartósan fennáll, szintén hozzájárulhat a fülgyulladás kialakulásához. Allergia vagy nátha? Erre a kérdésre a válasz nem mindig egyértelmű, egy korábbi cikkünkből azonban kiderül, hogy allergológushoz kell-e fordulnunk vagy meghűlést kezeljünk és elmúlnak a kellemetlen tünetek.

Hallójáratba jutó víz

A strandolás is okozhat fülfájást és fülgyulladást. Ennek kiváltó oka a pancsolás, úszás közben a hallójáratba jutó - elsősorban klóros, uszodai – víz, amely - huzamosabb ideig benne tartózkodva- leoldja a hallójárat felületi savas védőrétegét, a hámréteg felázik, fellazul. Így a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

Légkondícionáló berendezés használata

Az arra érzékenyeknél a huzat, a szél és a légkondícionáló is okozhat fülfájást, és fül- valamint szemgyulladást is. Ha lehet, kerüljük azokat a helyeket, ahol közvetlenül ér bennünket a hideg légáramlat és ha klimatizált helyiségben tartózkodunk – és mi állíthatjuk be a hőmérsékletet- arra figyeljünk, hogy  a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen 5-6 foknál nagyobb a különbség.

Helytelen fültisztítás

Gyakori jelenség, amikor a szülő megpróbálja fültisztító pálcikával vagy egyéb eszközökkel a kicsi fülét kitisztítani. Ám a kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Amit tehetünk, hogy a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva, a fülkagyló redőit körbetisztogatjuk. Ha a gyermek fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba. A helyes fültisztítás menetéről és arról, hogy mit nem szabad, előző cikkünkben olvashat részletesen.

Milyen jelei lehetnek a fülgyulladásnak?

A fülgyulladás tünetei az egészen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Enyhének számító tünetek a hőemelkedés, a fül nyomásérzékenysége. A fertőzés előrehaladtával a fájdalom erősödhet, magas láz, gennyes fülfolyás alakulhat ki. A sajgó, erősödő fülfájás, a rosszabbodó hallás, általános rossz közérzet, levertség és magas láz középfülgyulladás jele lehet. Csecsemőknél a vigasztalhatatlan sírás, az étel elutasítása, hasmenés és hányás is erre a problémára hívhatja fel a figyelmet.

5 tanács nyárra, a fülfájás megelőzésére

  • Ügyeljünk rá hogy víz, vagy tengerparton homok, ill. egyéb szennyeződés ne juthasson a hallójáratába fürdés közben! Ha mégsem sikerül elkerülni, mielőbb távolítsuk el a fülből, mert komoly gondot okozhat.
  • Hasznos lehet még az úszósapka, vagy kifejezetten úszáshoz kifejlesztett füldugó használata.
  • Fontos az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával, a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása.
  • Szeles helyeken húzzunk a kicsikre könnyű, nyári sapkát, ami védi a fülüket, légkondícionált helyiségekben pedig ne ültessük őket a közvetlen, hideg légáramlatba!
  • Elhúzódó felső légúti fertőzés, vagy allergia okozta orrdugulás, orrfolyás kezeléséhez kérjük szakorvos segítségét, hogy a komolyabb szövődményeket megelőzzük!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2019 június 24.
 

 

Ez a koronavírus már nem az, ami egy évvel ezelőtt volt! Az új mutációk sokkal veszélyesebbek!

Egyre több orvos, kutató és biológus ad hangot azon véleményének, miszerint a Covid-19 és annak mutációi soha nem fognak eltűnni az életünkből, az oltások ellenére sem. Egy évvel ezelőtt jóval kevesebb ismerettel rendelkeztünk még a koronavírussal kapcsolatban és sok információról derült ki, hogy téves. Mit tudunk most a covidról és mire számíthatunk? Valóban velünk marad örökre?

A fülfájás leggyakoribb okai és kezelése kisgyermekkorban

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz, melynek számtalan oka lehet. Sorra vettük a legfontosabbakat és kezelésük lehetséges módjait.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18