FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek a tünetek utalnak napallergiára!

Egészség - A napallergia típusai, oka és kezelése

Árulkodó tünetek

A napfény-érzékenységnek több típusát különböztetjük meg és azokkal együtt a tünetek illetve azok enyhítésének módjai is eltérőek lehetnek.

Polimorf fényérzékenység

A polimorf fényérzékenység okai legtöbbször ismeretlenek, a bőrpanaszok pedig az apró piros pöttyöktől, a hámló vörös foltokon át a nagyobb kiterjedésű csalánkiütésekig, duzzanatokig egészen különbözőek is lehetnek. A bőrtüneteket sokszor viszketés vagy égő érzés, esetenként hólyagosodás is kísérheti. Egyes esetekben a kiütések a napozás megkezdése után már néhány perccel is megjelenhetnek, másoknál pedig órákkal később. Ugyanígy a gyógyulás folyamata is változatos képet mutat, akár néhány óra alatt is csökkenhetnek a panaszok, de a napkiütések egy héten túl is elhúzódhatnak. A napallergia tünetei legtöbbször a napsugárzásnak kitett testrészeken jelentkeznek, de súlyosabb esetekben a ruhával fedett területek is érintettek lehetnek.

Gyógyszerek okozta fényérzékenység

Bizonyos gyógyszerhatóanyagok (pl. egyes fogamzásgátlók, antibiotikumok, szívgyógyászati, onkológiai készítmények) is okozhatnak egyrészt dózisfüggő fényérzékenységet, másrészt az is előfordulhat, hogy az összetevőkkel szemben már kialakult túlérzékenységet a napsugárzás aktiválja és tulajdonképpen a napozás hatására jelenik meg az allergiás reakció.

Mallorca-akné

A napallergia tünetei kialakulhatnak a napozás során használt kozmetikumok és a napsütés kölcsönhatása révén is. Ilyen típusú kiütés az úgynevezett Mallorca-akné.
A kozmetikai termékekben gyakran használt segédanyagok, például a termék állagát javító emulgeálószerek, színezékek, tartósítószerek, illatanyagok egyaránt kiválthatják ezeket a bőrpanaszokat.

Mit tehet, hogy megelőzze a napallergiát?

A napallergia megelőzésében illetve súlyosságának, kellemetlen tüneteinek enyhítésében az alábbi módszerek segíthetnek:

  1. Napozás előtt ne használjon semmilyen kozmetikumot, testápolót, sminket, parfümöt! A fényvédők közül válassza a kifejezetten napallergiások számára kifejlesztett, sem illat- és színezőanyagot, sem tartósítószert, sem emulgeálószereket nem tartalmazó termékeket!
  2. A viszketés csökkentését patikákban vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú tabletták és krémek, a gyulladásos tünetek enyhítését aloe vera, kamilla, körömvirág tartalmú kenőcsök segíthetik.
  3. A napsugárzás káros hatásainak ellensúlyozására, az igénybe vett bőr nyugtatására, hidratálására használjon napozás utáni testápolót! Olyat válasszon, amely nem tartalmaz allergizáló illatanyagokat, tartósító- és emulgeálószereket, alkoholt és ásványi olajokat sem!
  4. Amennyiben azt tapasztalja, hogy a napfény hatására kiütései lesznek vagy leég rövid napon való tartózkodástól is, ellenőrizze az Ön által szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját. Ha a kísérő iratban szerepel a gyógyszer fényérzékenyítő hatása, a kúra ideje alatt kerülje el a közvetlen napsugárzást!
  5. - Amennyiben a napallergia komolyabb, nagy kiterjedésű panaszokat okoz, illetve ha a bőrtüneteket láz, fájdalom, hányás vagy hasmenés kíséri, forduljon orvoshoz! Súlyosabb esetekben a napallergia kezelése orvos által felírt szteroid illetve antihisztamin tartalmú krémekkel vagy gyógyszerekkel lehet a leghatékonyabb.
  6. A napallergiások számára a közvetlen napsütés nem javasolt. Ha tünetei rövidebb szabadtéri tartózkodás után is jelentkeznek, a tavaszi-nyári napokon a szabadban töltött órákban viseljen a végtagjait és a vállait is takaró, könnyű nyári ruházatot, kalapot, napszemüveget!
  7. Amennyiben tünetei enyhék, a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban menjen csak a napra és mindig használjon naptejet. Mivel a naptejek összetevői közt gyakorta előforduló színező- és illatanyagok, tartósítószerek és emulgeálószerek a napsütéssel kölcsönhatásba lépve maguk is lehetnek a napkiütés kialakulásának okozói, válasszon kifejezetten a napallergia ellen kifejlesztett terméket, melyek nem tartalmazzák ezeket az anyagokat.
  8. Válasszon olyan napvédő terméket, amely E-vitamint tartalmaz! A tokoferol ugyanis az egyik legfontosabb antioxidáns vitamin, melynek molekulái az UV-sugárzás hatására a bőrben felszabaduló bőrkárosító szabad gyökök gyors megkötésére képesek, így segítik elő a bőrsejtek hosszú távú károsodásának, az esetleges rákos elváltozások kialakulásának megelőzését is.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Jean Orsolya - 2019 május 30.
 

 

Így ismerjük fel a kiütések típusait!

A kiütések leggyakoribb típusai, okai és kezelése gyermekkorban

Így kerüljük el a leégést!

6 tanács, hogy a család ép bőrrel megússza a nyarat és senki se égjen le. Fényvédelem kicsiknek és nagyoknak.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18