FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek az immunhiányos állapot jelei!

Egészség - Az immunhiány tünetei és kezelése

Az immunhiányos betegségeknek több formáját ismerjük. A primer immunhiány tünetei rendszerint már gyermekkorban megmutatkoznak. Léteznek másodlagos immunhiányos állapotok, amelyek más betegségekhez kapcsolódva - például diabéteszhez, vesebetegséghez - jönnek létre. Ezen kívül gyakori fertőzéseket okozhat az is, ha valaki olyan gyógyszert szed, amely az immunrendszer működését gátolja, például autoimmun betegség esetén.

Az immunhiány 5 jele

Visszatérő, más okkal nem magyarázható láz

Elhúzódó, tartós hőemelkedés vagy láz esetén – amennyiben minden szükséges vizsgálat elvégzése megtörtént, és mégsem találják a kiváltó okát – a diagnózis ismeretlen eredetű láz. Ilyen esetben gondolni kell az immunhiányos állapot lehetőségére is.

Hasmenés

Gyakori tünet, lehet egyszerű gyomorrontás vagy gyomor-bélrendszeri fertőzés következménye. Ha azonban a tünetek nem múlnak, és a hasmenés napokig-hetekig is fennáll, oly mértékben, hogy a betegnél már fogyás is megfigyelhető, akkor komolyabb ok is állhat a háttérben.

Több antibiotikumot igénylő fertőzés egy éven belül

Felnőtteknél évi 2-3 légúti betegség az őszi-téli időszakban átlagosnak nevezhető. Fogékonyabbak lehetnek a fertőzésekre, ha elhúzódó, például munkahelyi vagy családi stressz is nehezíti az életüket. Aggodalomra ad azonban okot az évente négy vagy több antibiotikumos kezelést igénylő fül-, tüdő-, orrmelléküreg-, vagy hörgőgyulladás.

Bőrtünetek

Figyelmeztető jel lehet, ha a gyakori fertőzések mellé szájpenész, gombás fertőzések visszatérő tályogok jelenléte is társul.

Antibiotikumra nem reagáló fertőzések

Ha a betegnél visszatérő vagy szokatlan kórokozók által okozott fertőzések jelentkeznek, melyek antibiotikumokra nem vagy nagyon rosszul reagálnak, ha intravénás antibiotikumra van szükség, akkor is érdemes immunhiányra gyanakodni.

Hogyan kezelhető az immunhiányos állapot?

Immunhiány gyanúja esetén komplex kivizsgálás szükséges. Gyakori fertőzések esetén minden esetben szükséges ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen szervi eltérés a háttérben. Visszatérő orrmelléküreg-gyulladást okozhat például orrpolip vagy fel nem ismert légúti allergia, sőt reflux is, így első körben az adott szakorvosi kivizsgálásra van szükség. Lényeges a beteg alapos kikérdezése, a családi és egyéni kórelőzmény megismerése. Emellett laboratóriumi tesztek és immunológiai vizsgálatok is segítenek annak eldöntésében, hogy immunhiányos állapotról van-e szó.

Forrás: semmelweiskft.hu

Gyerekmosoly - 2020 július 02.
 

 

Minden, amit a szalmonelláról tudni érdemes

A szalmonella igazi nyári betegség, terjedésében a melegnek kulcsszerepe van, a baktériumok ugyanis annál gyorsabban osztódnak, minél magasabb a hőmérséklet. Mit érdemes tudni erről a nyáron igen gyakori fertőzésről? Összeszedtük a leglényegesebb információkat.

A fültisztítás 5 aranyszabálya

Hogyan tisztítsuk, egyáltalán tisztítani kell-e a fülünket? Mit szabad és mi az, ami tilos?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18