FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért fogyasszunk rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget!

Egészség - 5 ok, ami miatt fontos, hogy rendszeresen együnk zöldséget, gyümölcsöt és hasznos tanácsok, mikor, mennyit és hogyan érdemes fogyasztani belőlük.

 

5 ok, amiért fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás

  1. A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében.
  2. Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására.
  3. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét.
  4. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.
  5. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.


Ezekre figyeljünk a gyümölcs- és zöldségfogyasztásnál!

  • Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és gyümölcsöt. Ha minden étkezéshez fogyasztunk belőlük, biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk biztosítani, ha mindig tartunk otthon legalább két-háromfélét.
  • Mindig friss, idénynek megfelelő, ép gyümölcsöt és zöldséget válasszunk és kerüljük a sérült, túl puha, fonnyadt termékeket és ügyeljünk a megfelelő tárolásukra. Ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, a mélyhűtött zöldségek-gyümölcsök a frissel megegyező, értékes tápanyagtartalommal bírnak.
  • Szoktassuk rá gyermekeinket is, hogy nassolás helyett inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát fogyasszanak. Gyümölcsből és görög joghurtból, mézből nagyon finom fagylaltot készíthetünk, vagy mártogathatunk epret, banánt olvasztott étcsokoládéba is, ha édes ízre vágyunk. A frissen szeletelt zöldségeket pedig alacsony zsírtartalmú, kellemesen fűszerezett, ízletes mártogatóssal kínáljuk.
  • A gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztás előtt, mindig alaposan mossuk meg, és ha nem okoz problémát a héja, ne hámozzuk meg, mert jelentős pektin tartalommal rendelkeznek.
  • Az ételkészítéshez ne, vagy csak kevés zsiradékot használjunk, és kíméletes konyhatechnológiát alkalmazzunk, az ételeket rövid ideig pároljuk vagy gőzben főzzük, így megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagaikat.


3 vitamindús gyümölcs + 1 ráadás

1, Ribizli

A ribizli bogyós gyümölcs, kiemelkedő vitamin- és ásványi anyag tartalommal, alacsony kalória-értékkel. Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik. Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása.

2, Áfonya

Igazi szupergyümölcs hihetetlenül magas antioxidáns-tartalommal, ami azért is fontos, mert számos kutatás bizonyította már, hogy az antioxidánsok jelenléte a szervezetben elengedhetetlen a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a rák és a szürke hályog kialakulása ellen. Az áfonya bizonyítottan csökkenti az Alzheimer-kór esélyét is, emellett bőrszépítő tulajdonságokkal is rendelkezik, és az emésztésre is nagyon pozitívan hat.

3, Sárgabarack

A sárgabarack kiemelkedő C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami elengedhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez. A-vitaminban is nagyon gazdag a sárgabarack, már napi 3-4 darab fedezi a napi szükségletünket. A gyümölcsben bőven található A-vitamin lassítja az időskori látásromlást, serkenti a máj méregtelenítését, és rákmegelőzésnek is kitűnő. A gyümölcsben lévő tápanyagok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a sejtekre is jó hatással vannak. A sárgabarack kiváló vírusölő: a bakteriális fertőzések ellen is felveszi a harcot.

+1, Sötétzöld leveles zöldségek

A kelkáposztának, a spenótnak, a fejes salátának- a sötétzöld leveles főzelékféléknek-, és a hüvelyes zöldségeknek - a zöldbabnak, zöldborsónak- kiemelkedő a C-vitamin-, karotinoid-, kálium-, vas- és folsav tartalma. A folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, más vitaminokkal együtt a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében, szükséges továbbá a gyomor-bélrendszer épségéhez és a szájnyálkahártya épségéhez is. Javítja a vas és a B12-vitamin felszívódását, vérszegénység kezeléséhez is használják.

Ha főzelékként vagy magában, párolva, sütve nem kedveli a család a zöldeket, készítsünk smoothie-t ananász, mangó, alma és spenót hozzáadásával. A zöldborsóból isteni püré készíthető, ha megpároljuk és egy kis tejszínnel, parmezánnal összeturmixoljuk. A kelkáposzta pedig zseniális chips-alap, kicsit megfűszerezve, sütőben – sütőpapírra rendezve-, magas hőfokon ropogósra sütve hamisítatlan ropogtatnivaló készülhet belőle.

 

Jean Orsolya - 2019 június 13.
 

 

Ismét elérhető a tű nélküli, orron át adható influenza elleni védőoltás gyermekek részére

November elejétől a gyógyszertárakban ismét elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenzavakcina. A négykomponensű védőoltás, amely a WHO és az Európai Unió által ajánlott vírustörzseket tartalmazza, tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére. A védőoltás élő, gyengített influenzavírust tartalmaz, hatékonysága hasonló az injekció formájában adott vakcinákéhoz.

Őszi immunturbó gyerekeknek

Töltsük fel gyermekeink vitaminraktárait, hogy az immunrendszerük képes legyen kivédeni az ősz és a tél tipikus betegségeit!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18