FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért fontos, hogy figyelje, milyen színű és állagú az orrváladék!

Egészség - Betegségek, melyekre az orrváladék változásai hívják fel a figyelmet

Mi az orrváladék szerepe?

Az orrváladéknak, bármennyire is gusztustalannak tartjuk, nagyon fontos védelmi funkciója van, hiszen megakadályozza az orr nyálkahártya kiszáradását – a kiszáradás következményeként az apró sérüléseket - és ezzel a kórokozók szervezetbe jutását. A ragacsos felületen nem csak a vírusok, baktériumok akadnak fenn, hanem a környezet szennyeződései, a pollenek és a porszemcsék is. Szervezetünk naponta másfél liternyi váladékot termel, melynek nagy részét lenyeljük, anélkül, hogy ennek tudatában lennénk.
Az egészséges orrváladék áttetsző, állaga pedig egyénenként változhat (lehet hígabb és kicsit sűrűbb is).

A fokozott váladéktermelődés okai

Bizonyos ingerek hatására az orrban lévő mirigyek fokozott működésre kapcsolnak, vagyis több váladékot termelnek, bedugul az orrunk. Fokozott váladéktermelődéssel járnak együtt a különböző légúti allergiák és a felső légutakat érintő betegségek is. Persze orrfolyást olyan erős ingerek is kiválthatnak, mint a csípős vagy túl fűszeres, forró ételek fogyasztása, ami teljesen egészséges reakció szervezetünk részéről. Az allergia okozta váladékozás nagy mennyiségű, híg és áttetsző, ezt az irritált orrnyálkahártya allergénekre adott fokozott válaszreakciója.

Mire utal az orrváladék színe?

Fehér, zavaros váladék

A fehér vagy „zavaros” váladék már valamilyen fertőzésre utalhat, ilyenkor az orr nyálkahártyája megduzzad – akár be is gyullad-, ez pedig lelassíthatja a váladék távozását, így az száradásnak indul és besűrűsödhet. Emiatt jelentkezhet az orrdugulás.

Sárgás, zöldes váladék

Tévhit, hogy a sárga váladék a vírusos, a zöld a bakteriális fertőzéseket jelzi! Azt, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a fokozott váladéktermelődést, ilyen módon nem lehet megállapítani. A sárgás-zöldes árnyalat mindenképpen fertőzésre utal, ám a színt elsősorban a betegség ellen harcoló fehérvérsejtek, pontosabban az azokban lévő vegyületek, okozzák. A betegség „előrehaladásával” ugyanis a váladék egyre több elhalt fehérvérsejtet, illetve mikrobát tartalmaz, ez a magyarázat a sűrűbb és elszíneződött váladékra. A váladék színe, állaga és mennyisége a fertőzés előrehaladásával változhat: először tiszta és csak a mennyisége nő meg, majd egyre sötétebb és sűrűbb lesz, végül újra „kitisztul” és a mennyisége is csökken. Mindig figyelembe kell venni a váladékozást kísérő tüneteket is (pl. a lázat, a fejfájást, a köhögést stb.), ezek ugyanis együttesen segítenek a diagnózis felállításában.

Rózsaszínes, pirosas vagy barnás elszíneződés

Ezt a legtöbb esetben a váladékba keveredő vér okozza, mely például apró sérülésből származhat. A sérülést okozhatja például az orrpiszkálás vagy az, ha túl erősen, túl sokszor fújjuk az orrunkat.

Sötét színű elszíneződés

Ritkán az orrváladék egészen sötét színűvé, majdnem feketévé válhat. Ezt az orr nyálkahártyájának gombás fertőzése okozza. Az elszíneződött váladék mellett fejfájás, az orcák és az orr környékén érezhető fájdalom, a szagérzékelés elvesztése, a láz, a gyengeség, az étvágytalanság jelentkezhet.

Átlagostól eltérő elszíneződések

Ha furcsa színű váladékot veszünk észre a zsebkendőben, ne essünk azonnal pánikba, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az elszíneződést valamilyen belélegzett, például por állagú festék, fűszer vagy ételszínezék okozza. Ez azonban nem jár semmilyen más tünettel, és néhány alapos orrfújás után a váladék visszatér a normális színéhez.

Jean Orsolya - 2018 február 26.
 

 

Ezek a pajzsmirigyzavar jelei gyerekeknél!

A pajzsmirigy-alulműködés tipikus tünetei és kezelése

Így csökkentsük a megfertőződés kockázatát, ha boltba megyünk!

Megkérdeztük dr. Benedek Pálma fül-orr-gégész szakorvost, ő mire figyel oda bevásárlás előtt, közben és után

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18