FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért kerüljük a cukros üdítőket!

Egészség - Egészséges és finom ital tippek a családnak a cukros üdítők helyett

A gyerekek szervezetének folyadéktartalma fajlagosan nagyobb, mint a felnőtteké, ugyanakkor ők azok, akik leginkább hajlamosak elfeledkezni az ivásról.  Sokszor már csak akkor érzékelik a szomjúságérzetet, amikor este van, vagy vége a játéknak, amibe akár több órára is belefeledkezhetnek. Éppen ezért is válhat esetükben kifejezetten veszélyessé még akár egy enyhébb hasmenés is, mert nagyon hamar kiszáradhatnak.

Miért kerüljük a cukros üdítőket és a kólát?

Számos kutatás született már a témában és mindegyik azt igazolta, hogy ha a gyereknek folyamatosan és kizárólag cukrozott, cukros üdítőket adnak, hosszú távon számos betegség alakulhat ki nála. A cukros üdítőitalok fogyasztását kapcsolatba hozzák az elhízással, a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, a fogszuvasodás kialakulásával, ahogy a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, stroke megjelenésével is. Sőt, egyes kutatások a hasnyálmirigy- és vastagbéldaganatok kialakulásával is.

A cukros üdítőitalok magas energiatartalmúak, sok felesleges kalóriával terhelik meg a szervezetet:  a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás hozzájárulhat az elhízáshoz. Fél liter cukros üdítőital megközelítőleg 200 kcal-t és 10 teáskanálnyi cukor bevitelét jelenti a szervezet számra. A WHO ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel a napi energiafelvétel 5 százalékát ne haladja meg, ami körülbelül 6 teáskanálnyi cukornak felel meg.

Külön említést igényelnek a koffeintartalmú üdítők, különösen a kóla. Azon kívül, hogy iszonyatosan megemelik a vércukorszintet, a fogyasztásukat követő egy órán belül a bennük nagy mennyiségben található foszforsav megköti a vékonybélben lévő kalciumot, magnéziumot és cinket, fokozzák az anyagcserét és tulajdonképpen elvonják a csontoktól ezeket a fontos ásványi anyagokat. A kólában lévő koffein vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogy nem csak értékes tápanyagokat mos ki a szervezetből, de még dehidratálttá is teszi azt.

Ezek az üdítők intenzív ízük és cukortartalmuk miatt itatják magukat, de a szomjat mégsem oltják, és felesleges energiaforrást jelentenek. Ha tehetjük, a cukros üdítők és a kóla csak alkalmi vendégek legyenek a háztartásban, kicsi gyerekeknek ne is adjuk, mert rendszeres fogyasztásuk óriási károkat okozhat a fejlődő szervezetben.

Az egészséges alternatívák

Minden életkorban nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ami elsősorban a vizet jelenti. Kisgyermekek esetében ez lehet csapvíz – de csak ott, ahol biztonsággal fogyasztható – vagy csekély ásványianyag-tartalmú, szénsavmentes ásványvíz vagy babavíz. A desztillált víz túl híg összetétele miatt sem a gyermekeknek, sem a felnőtteknek nem alkalmas folyadékpótlásra. Napi folyadékbevitelünkbe beleszámít az a folyadék is, amit ételeink - például a levesek - és más jellegű italaink - például a tea, limonádé- által juttatunk a szervezetünkbe.

Vajon mit adhatunk a kicsiknek, ha nem szívesen isznak vizet és pontosan mi számít bele a napi folyadékfogyasztásba?

Tej, tejes italok, ivójoghurt

Bár ezek inkább élelmiszernek számítanak, de folyékony jellegükből adódóan a víztartalmuk nem elhanyagolható. A tejes italoknál, joghurtnál arra figyeljünk, hogy a natúr változatot válasszuk, ne a cukrozottat! Natúr joghurtból és friss gyümölcsökből nagyon finom és egészséges ital készíthető, de tejjel is pillanatok alatt elkészül a turmix. Az édesítést a természetükből adódóan édes gyümölcsökkel, például banánnal, érett eperrel, málnával érhetjük el.

Smoothie

A smoothie esetében a gyümölcsök és a zöldségek mellett a folyadékot alapesetben a sima víz alkotja, ezért ezek könnyebben emészthető, mégis tápláló italok. A smoothie-kban bátran variálhatjuk- gyermekünk ízlésének megfelelően – a különféle gyümölcsfajtákat és akár a leveles zöldségeket is. A lényeg, hogy mindig, mindent alaposan mossunk és hámozzunk meg!

Levesek

A napi folyadékszükséglet jelentős része biztosítható általa, legyen szó sós, édes, hideg vagy meleg, gyümölcsös vagy zöldséges változatról. Az étkezés elején kínált leves egyik fő funkciója, hogy előkészítse az emésztőrendszert a rá váró munkára, beindítsa a gyomornedveket, egyben meghozza az étvágyat.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek esetében a legjobb, ha mi magunk préseljük frissen a nyers gyümölcsök és zöldségek levét. Ezt a levet lehet aztán vízzel is hígítani. Ha nem áll rendelkezésünkre gyümölcsprés, akkor a 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevet válasszuk! A dobozos gyümölcslevek esetében azonban számítani kell azok magas – deciliterenként 40-50 kcal – energiatartalmával, ami miatt naponta maximum 2-3 dl elfogyasztása javasolt és semmiképpen nem víz helyett, hanem mellette.

Gyümölcstea, limonádé

A gyerekek nagyon szeretik a jeges teát, amit érdemes házilag elkészíteni. Kis gyerekeknél kerüljük a fekete és a zöld teát, alapanyagként a gyümölcsteákat válasszuk, azok közül is inkább a valódi gyümölcsök, gyümölcsdarabok és szálas tea felhasználásával készülteket.  Ízesítésként használhatunk mézet is, de ne sokat, hiszen a fő cél a szomjoltás.
Limonádét nem csak citromból készíthetünk. Friss idénygyümölcsökkel – málnával, görög- vagy sárgadinnyével, almával – áztatással és egy kis lime- vagy citromlé valamint méz hozzáadásával nagyon finom frissítő ital készíthető.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 július 16.
 

 

Füllyukasztás újszülöttnek: igen vagy nem?

A füllyukasztás biztonságos és egyszerű lehet, de van néhány fontos irányelv, amelyet be kell tartani. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért van szüksége egy kisbabának fülbevalóra?

7+1 étel, ami segíti a baba agyi fejlődését!

Összegyűjtöttünk olyan ételeket, melyek tele vannak a gyermeki agy fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal. Adjuk ezeket rendszeresen csemeténknek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18