FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezért ne vegyük félvállról a náthát!

Egészség - A nátha lehetséges szövődményei

Náthából melléküreg gyulladás

A nátha kórokozói viszonylag gyorsan gyógyuló betegséget okoznak, de ha nem vesszük komolyan, könnyen bakteriális felülfertőződés alakulhat ki, amelynek már komolyabb tünetei lehetnek.

A nátha során képződő orrváladék az orrfújásokkal, illetve a nyálkahártya csillószőrös működése következtében a garat felé távozik a szervezetből. Ha azonban az orrjáratokat bélelő orrnyálkahártya gyulladt, megduzzad, akkor a váladék mennyisége fokozódik, nem tud kiürülni, ehelyett az orrmelléküregekben összegyűlik és pang. Ebben a nedves környezetben pedig ideálisan tudnak fejlődni a gyulladást okozó baktériumok és kialakulnak a melléküreg-gyulladások (arcüreg-, homloküreg-, orrmelléküreg gyulladás) vagy mandula-, középfülgyulladás.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • Ha a nátha tünetei – orrfolyás, orrdugulás, köhögés, láz vagy hőemelkedés - két hétnél tovább fennállnak
  • Ha az addig színtelen, vízszerű váladék sárgás-zöldes színűvé válik
  • Ha a láz, hőemelkedés 3-4 nap elteltével sem múlik
  • Ha a fejfájás állandósul, fáj az arc, homlok, ezeket megkopogtatva nyomásérzékenység alakul ki

A nátha lehetséges szövődményei

Orrmelléküreg gyulladás

Az orrmelléküreg gyulladás jellemzően azért alakul ki, mert az orrnyálkahártya gyulladt, megduzzad és a váladék mennyisége megnő, ugyanakkor nem tud maradéktalanul távozni. Megelőzése úgy lehetséges, ha a gyulladást sikerül lelohasztani – megfelelő orrspray alkalmazásával- és ezzel az orrmelléküreget megnyitni, a fertőzött váladék pedig szabadon távozhat.

Arcüreg gyulladás

Arcüreggyulladás esetén az eldugult, gyulladt melléküregek erős fejfájást, az arcon feszítő érzést okoznak, ami lehajláskor tovább fokozódik. Az érintett terület fájdalmas, nyomásra érzékeny. A nagy mennyiségű váladék pedig a garat felé csorogva elhúzódó köhögést okozhat. Ha a tünetek alapján arcüreggyulladásra gyanakszunk, forduljunk orvoshoz, mert a gyógyuláshoz szükség lehet antibiotikum szedésére. A gyógyulásban segíthet az arc infralámpás kezelése.

Mit tehetünk még a gyógyulás érdekében?

  • Használjunk párásítót, inhaláljunk, hogy a nyálkahártyát nedvesen tartsuk! A száraz levegő ugyanis irritálja a gyulladt orrnyálkahártyát.
  • Ha nincs láz, vegyünk hosszú, forró fürdőket!
  • Fogyasszunk bőségesen folyadékot! Ez lehet mézes-citromos gyógytea vagy ásványvíz, frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek.
  • Az orrnyálkahártya lohasztó, duzzadáscsökkentő hatású orrcseppek mellett az orrnyálkahártya nedvesítésére érdemes rendszeresen használni tengervizes orrspray-t, de az orrmosás (az orrüreg, erre a célra kifejlesztett eszközzel és fiziológiás sóoldattal történő átmosása) is hasznos lehet.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 február 18.
 

 

„Egyes iskolák kinyitnak, mások a távoktatást választják majd szeptemberben”

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa, dr. Szlávik János nyilatkozata az aktuális koronavírus helyzetről. Az InfoRádió interjúja

Így védjük a kicsiket a nátha szezonban!

Orrfújás, orrszívás és természetes gyógyulássegítő módszerek

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18