FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Fülfájás? Ezekkel a tünetekkel vigyük gyermekünket azonnal orvoshoz!

Egészség - Mit tegyünk, ha fáj gyermekünk füle, és láza van? Azonnal orvoshoz vigyük vagy adjunk fájdalom- és lázcsillapítót és várjunk, amíg a panaszok enyhülnek? Elmondjuk, mi alapján döntheti el, hogy azonnal orvosi ellátásra van-e szükség.

A fülfájások hátterében többnyire vírusfertőzés okozta középfülgyulladás áll, amely antibiotikum adása nélkül, pár nap alatt magától is meggyógyul. A fülfájás, még ha erősebb is, ritkán tart egy napnál tovább. Ezért igyekezzünk minél hamarabb fájdalomcsillapítót adni a gyermeknek és azt az első 1-3 napban napközben, szükség esetén éjszaka 4-6 óránként ismételjük.

Fülfájás otthoni kezelése

  • A Nurofen és a Panadol készítmények, amelyek a patikában recept nélkül kaphatóak, nagyon hatékony láz- és fájdalomcsillapítók. Ezen kívül a hallójáratba cseppentsünk Otipax fülcseppet, ez is segíthet enyhíteni a fájdalmat.
  • Ha a gyermekünknek jól esik, tartsuk melegen a fülét helyileg, meleg sópárna alkalmazásával.
  • Lefekvés előtt mindenképpen adjunk a gyermeknek fájdalomcsillapító hatású készítményt, mert a fülfájás vízszintes helyzetben fokozódik a vénás pangás miatt. Jótékony hatású lehet az ágy fejvégi részének megemelése is ilyenkor.
  • Biztosítsunk ágynyugalmat a kis betegnek!
  • Amennyiben a panaszok a fájdalomcsillapító ismételt adása mellett enyhülnek, és a gyermek megnyugszik, szükségtelen azonnal orvoshoz fordulni. Elegendő, ha 2-3 napon belül megmutatjuk a gyermeket a háziorvosnak. Ennyi idő után jobban megítélhető, hogy szükséges-e antibiotikus kezeléssel kiegészíteni a gyógyszereket a gyógyuláshoz.

Mikor forduljunk minél hamarabb orvoshoz?

Két meghatározó tényezőt érdemes figyelembe venni, amikor nem tudjuk eldönteni, vigyük-e gyermekünket azonnal orvoshoz vagy sem: a tüneteit és a korát.

  • Először mindenképpen próbáljuk meg a fájdalom- és lázcsillapító ismételt adását, és ha ez hatékonynak bizonyul, gyermekünk jobb kedvű, nyugodt, akkor nem szükséges azonnal orvoshoz vinni.
  • Mindenképpen forduljunk azonban orvoshoz, ha gyermekünk 2 évesnél fiatalabb és lázas. Ebben a korban középfülgyulladás esetén gyakran az általános tünetek (láz, etetési nehézség, nyűgösség, nyugtalanság) a meghatározóak.
  • Forduljunk orvoshoz akkor is, ha a gyermekünk ugyan elmúlt 2 éves, de láza 39 °C feletti, fülfájása maximális dózisú fájdalomcsillapítóval nem csillapítható vagy fülfolyás jelentkezik.
  • Az elesett állapot, aluszékonyság, hányinger, hányás, és fejfájás olyan tünetek, amelyek komplikált középfülgyulladásra utalnak, ezért ha ezeket tapasztaljuk, azonnal vigyük orvoshoz gyermekünket! Ilyenkor fontos, hogy mielőbb fül-orr-gégész megvizsgálja és megfelelő ellátásban részesítse a kis beteget.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2019 október 17.
 

 

„Egyes iskolák kinyitnak, mások a távoktatást választják majd szeptemberben”

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa, dr. Szlávik János nyilatkozata az aktuális koronavírus helyzetről. Az InfoRádió interjúja

A fültisztítás 5 aranyszabálya

Hogyan tisztítsuk, egyáltalán tisztítani kell-e a fülünket? Mit szabad és mi az, ami tilos?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18