FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Hasfájós a gyermeke? Ez az oka és így enyhítheti!

Egészség - A hasfájás okai, kezelése, természetes módszerek a hasfájás enyhítésére

Első: az okok felderítése

Akár babáról, akár már nagyobb gyerekről van szó, először mindig az okokat kell keresni és érdemes a súlyosabb, szervi okokat, betegségeket kizárni, s csak akkor „hasfájóssá” nyilvánítani csemeténket, ha egyébként jó az általános állapota, életkorának megfelelően fejlődik, s amikor nem görcsöl, kiegyensúlyozott, alvása pedig nyugodt.

Hasfájós babák

Az egészen piciknél a hasgörcsöket okozhatja a has feszülése, ha a baba szopás közben sok levegőt nyel. Ezen a szoptatási pozícióval is lehet segíteni pl. ha a tej szinte ömlik a baba szájába, akkor érdemes fekve próbálkozni.

Hasfájós babánál érdemes átgondolni azt is, hogy szoptatásnál valóban kiüríti-e teljesen az egyik mellet, mielőtt áttennénk a másikra. Ennek azért van jelentősége, mert a tej zsírtartalma a szoptatás idejével egyenes arányban nő: először kevésbé kalóriadús, majd egyre zsírosabb, laktatóbb tej ürül a mellből. Ha nem kapja meg ezt a tápláló tejet, akkor hamarabb lesz éhes és annál mohóbban fog szopni. Mivel gyorsan, nagyobb adagot fogyaszt el,  a belekbe túl gyorsan kerül be ez a nagy mennyiségű tej, amelynek a gyors feldolgozására a baba belei még nem képesek, a kis méretű gyomra pedig túlterhelődik, s ez magával vonhatja a has kellemetlen puffadását. Próbáljuk ki, hogy csak akkor tesszük át a másik mellre, amikor az elsőből az utolsó cseppet is kiszívta.

A nem megfelelő szoptatási technikán kívül az anyatej összetétele is okozhat hasgörcsöket a babának. Probléma forrása lehet, ha sok az idegen fehérje az anyatejben, mert az anya sok tejtermékeket fogyaszt. Érdemes tenni egy próbát és egy-két hétre elhagyni ezeket az élelmiszereket és figyelni, továbbra is görcsöl-e a baba hasa. Ha nincs változás, folytathatjuk más ételcsoportok (például a puffadást okozó káposztafélék) átmeneti kiiktatásával a kísérletezést. Egyszerre csak egyfélét vegyünk ki az étrendünkből, hogy egyértelműsíteni tudjuk, valóban az okozta-e a galibát.

Hogyan enyhíthetjük a babák hasáfájását?

A fenti, szoptatási technikákon és az anya megfelelő étrendjén túl bevethetők a fokozott gázképződés enyhítésére kifejlesztett emulziók is – ezek patikában kaphatók-, amelyek felbontják a gázbuborékokat és eloszlatják a gyomor-bél csatornában felgyülemlett gázt, csökkentve a hasi nyomást, de enyhíthetik a kellemetlen tüneteket a kifejezetten hasfájós kisbabák számára összeállított teakeverékek is.

Hasfájás óvodás- és iskolás korban

A gyermekkori hasfájás okai szerteágazóak lehetnek. Ha nagyon gyakran fáj gyermekünk hasa, görcsöl, ne késlekedjünk, vigyük el szakemberhez alapos kivizsgálásra! A háttérben ugyanis akár valamilyen ételintolerancia vagy allergia is állhat. Ezen kívül vakbélgyulladás, szélgörcs, vesekő és még számos más elváltozás kísérő tünete is lehet a görcsös hasfájás. Nem érdemes kísérletezgetni, mielőbb járjunk a végére, mi a probléma valódi oka!

Az is lehet, hogy gyermekünk emésztőrendszere érzékenyebb, így akár egy zsírosabb, fűszeresebb étel elfogyasztása is gondot okozhat. Ha hasfájós a gyerekünk, különösen figyeljünk oda az étkezésére: mindig kerüljük a zsíros, savas, puffasztó illetve a koffeintartalmú – fekete tea, kóla- ételeket, italokat, ügyeljünk rá, hogy elég folyadékot igyon, inkább többször egyen keveset, fogyasszon rengeteg zöldséget és gyümölcsöt.

Főként iskolás korban fordul elő a stressz alapú hasfájás, amikor valami miatt fél, izgul gyermekünk és szó szerint görcsben van a gyomra. Ilyen esetekben csemeténk szorongását próbáljuk valahogyan oldani: mozgással, beszélgetéssel, figyelemeltereléssel, esetleg valamilyen enyhén nyugtató hatású tea pl. citromfű tea adásával.

Ha pedig egyszerű gyomorrontásról van szó, annak a diéta a legjobb gyógyszere: a pirítós, héjában sült krumpli, reszelt alma pirított grízzel, főtt rizs, háztartási keksz segítenek a gyomor megnyugtatásában és nem terhelik meg az emésztőrendszert.

Jean Orsolya - 2018 június 11.
 

 

Ezért adasd be mielőbb a koronavírus elleni oltást!

Itt a magyarázat, miért olyan fontos, hogy minél többen beadassák az oltást és miért nem kell félni a mellékhatásoktól!

Mozgásra, friss levegőre járvány idején is szükség van! A sportolás aranyszabályai koronavírus idején

Amíg nincs kijárási tilalom, csak korlátozás, addig sport és szabadidős tevékenység céljából elhagyhatjuk az otthonunkat.  Sőt, az egészségünk miatt kell is! Viszont vannak szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében muszáj betartani. Mutatjuk, melyek ezek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18