FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Idén ne a tökéletességről szóljon a karácsony! Tippek a nyugodt, meghitt ünnepekért (babával is)

Egészség - Sokan esünk abba a hibába, hogy mindent tökéletesen akarunk csinálni a karácsonyra készülődve, túlhajszoljuk magunkat és mire elérkezik a várva várt ünnep, csak azt vesszük észre, kiégtünk. Sosem késő ezen változtatni, idén legyen egy kicsit másképp!

Már csak pár nap van karácsonyig, de sokan mégsem érezzük azt a varázslatot, amit kisgyerekként oly sokszor átéltünk erre a csodálatos ünnepre készülve. Miért van ez így? Erre nagyon egyszerű a válasz: túlhajszoljuk magunkat és mindenáron a tökéletesre törekszünk. Pedig az adventi időszak és a karácsony pont nem erről a rohanásról szól, hanem arról, hogy kicsit lelassítsunk és több időt töltsünk azokkal, akik fontosak nekünk.

Idén ne engedjünk a nyomásnak, a nagy karácsonyi őrületnek, ami arra ösztökél bennünket, hogy a plázákat járva minél nagyobb és minél több ajándékot vegyünk a szeretteinknek! És próbáljuk a háztartási teendőket is okosan szétosztani a családtagok között, hogy ne kizárólag a mi vállunkat nyomja a takarítás, bevásárlás, főzés, ajándékcsomagolás, fadíszítés terhe. Legyenek ezek a tevékenységek közösek, amiket a családdal együtt csinálunk végig! Már egészen kicsi kortól bevonhatjuk a gyermekeinket is a készülődésbe, a nagyokra pedig szinte már bármit rábízhatunk. Így több idő jut majd egymásra.

Akár kicsi, akár nagy gyerekeink vannak, őrizzük a közös családi hagyományainkat! Az ünnepvárás időszaka ne a szorongó szülőket, hanem a készülődés örömét jelentse. Nem csak a gyerekeknek, de nekünk, felnőtteknek is sokkal meghatározóbbak a közös élmények, mint a külsőségek. Minden nap töltsünk együtt minőségi időt: készítsünk karácsonyi díszeket, társasozzunk, főzzünk forró csokit, süssünk finomságokat, nézzük meg a kedvenc karácsonyi filmünket vagy látogassunk el valamelyik karácsonyi vásárra!

Pici babával, kisgyerekekkel az ünnepek alatt is figyeljünk oda a napirendre, ezzel magunknak is kedvezünk, hiszen a kipihent, jókedvű gyerkőcökkel sokkal egyszerűbb az élet. Ha tehetjük, töltsük a szentestét otthon, megszokott környezetben, ne mi utazzunk az ország egyik végéből a másikba. Az ajándékozás természetesen történhet nagyobb családi körben is, de a nagytakarításról nyugodtan lemondhatunk, egyik rokon sem fogja végigpásztázni a lakást porcicák után kutatva. A főzést illetően sem szégyen a vendégek közreműködését kérni – biztosan szívesen segítenek a nagyik a leves, a sütemények, vagy éppen a húsok átvállalásával.

Ha egy évesnél kisebb baba van a családban, a menü összeállításánál feltétlenül készüljünk a csöppség étrendjének megfelelő változatokkal! Bizonyos klasszikus finomságokból – életkorától függően – már ő is csipegethet, de semmiképpen ne kerüljön a tányérjára túl zsíros vagy fűszeres étel. Eszegethetnek a szárnyasokból és a szálka nélküli halakból – lehetőleg olaj helyett a sütőben sült verziójukból. A sütőtököt és a húslevesben főtt zöldségeket az egészen picik is megkóstolhatják, a 9-12 hónaposak pedig megismerkedhetnek a minimális zsiradékkal készült halászlével és a gesztenyés bejglivel, túrós süteményekkel. Köretek közül részesítsük előnyben a párolt rizst, zöldségpüréket.

A szakemberek 12 hónapos kor alatt nem javasolják azonban az allergéneket tartalmazó diós-mákos bejglit, a szaloncukrokat és a mézes ételek fogyasztását. A töltött káposztából is csak egy éves kor fölött kapjon, feltéve, ha a töltelék szárnyas húsból készült. A legbiztosabb, ha olyan bababarát fogásokkal készülünk, amit már ismer és szeret, így biztosan elkerülhetjük az ünnepeket beárnyékoló hasfájást, hasmenést.

Forrás: Gyerekszoba.hu; Fotó: Pixabay

 

 

Gyerekmosoly - 2022 december 20.
 

 

Így karácsonyozzunk babával!

8 hasznos tanács a boldog és gondtalan ünnepléshez, ha kisbabánk van.

A hármas típusú diabétesz, a MODY: elsősorban a gyerekek és a fiatalok vannak veszélyben!

Veszélyes, mert nincsenek árulkodó tünetei: nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young), ugyanakkor ha nem figyelünk rá, később súlyos szövődményeket okozhat és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18