FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így csillapíthatja otthon a fülfájást!

Egészség - A fülfájás lehetséges okai és bevált módszerek, melyek enyhítik a fájdalmat

Először is, szeretnénk előrebocsátani, hogy egy szülőt sem bíztatunk arra, hogy a fülfájást otthon, házi praktikákkal próbálja kikúrálni. Éles, intenzív fájdalom esetén amilyen gyorsan lehet, keressünk fel fül-orr-gégész specialistát, és tompa, hullámszerűen visszatérő fájdalommal is érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Csupán arra teszünk pár valóban hasznos és bevált javaslatot, hogyan érdemes csillapítani a fájdalmat, gyulladást, amíg eljutunk a megfelelő szakemberhez. A fülgyulladás kezelése ugyanis orvosi feladat, szakértelmet igényel.

Mi okozhat fülfájást?

• Nyáron strandolás során begyűjtött fertőzés
• Víz, sampon beszorulása a fülbe (ez inkább kellemetlen, feszítő érzést okoz)
• Allergiás reakció (például fülbevalóra)
• Fokozott fülzsírtermelődés miatti fülzsírdugó kialakulása
• Az arra érzékenyeknél a huzatban tartózkodás
• Allergiás nátha ráhúzódása a fülre, annak szövődményeként
• A külső hallójárat allergiás folyamatai, helyi bakteriális, gombás fertőzései
• A hallójárat vírusos fertőzései
• Középfülgyulladás
• A fület övező bőr gyulladásai, melyek átterjednek a hallójáratba

A fülgyulladás rendszerint erős fájdalommal jár, ami az evést, alvást, és egyéb tevékenységek végzését is megnehezíti. Kezeletlen esetben a fájdalom fokozódik, a fülben szövődmények jelenhetnek meg, és a gyulladás átterjedhet a környező szövetekre is, ezért néhány nap alatt nem múló, vagy erősödő fülfájás esetén fontos az alapos kivizsgálás.

Megfigyelt tény, hogy kisgyerekeknél a fogzás és az akut középfülgyulladás gyakran egy időben fordul elő. Ennek a magyarázata abban keresendő, hogy a fájdalmas fogzás miatt csökkent a csecsemő ellenálló képessége a felső légúti hurutokkal és ezek szövődményeivel szemben. A csecsemőnél középfülgyulladásra utaló jelek: lázas, a fülfájdalom miatt nyugtalan, sokat sír, rosszul alszik, keveset eszik. A gyermek gyakran a fülfájás miatt a fülkagylóját dörzsöli, húzogatja.

Az is előfordulhat, hogy a fájdalom forrása valójában nem is a fülben keresendő, csak kisugárzik, például egy fogászati probléma miatt. Repülésnél a légnyomás változása miatt is jelentkezhet fülfájás. Jó esetben a fájdalom többnyire magától elmúlik, azonban ha hosszabb időn át is megmarad, akkor javasolt szakemberhez fordulni.

Hogyan csökkenthetjük a fájdalmat?

- A recept nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények minden háztartásban megtalálhatók, ezeket használjuk az előírt adagolás szerint a fájdalom csillapítására. Arra ügyeljünk, hogy mindig az életkornak megfelelő fájdalomcsillapító készítményt használjuk! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy melyek ezek, kérjük ki orvos vagy patikus tanácsát!

- A fájdalom kiváltó okától függően a melegítés és a hűtés módszere is hatásos lehet. Melegítésre például infralámpa használható, de ügyeljünk rá, hogy megfelelő távolságban tartsuk és egy alkalom ne tartson tovább 20 percnél. Ezt naponta több alkalommal is ismételhetjük. A hűtéshez a gyógyszertárban kapható jégzselét használhatjuk, de ezt ne tegyük közvetlenül a bőrre, hanem egy tiszta konyharuhára helyezzük rá és úgy tegyük a fülre! Ki lehet próbálni, hogy a hideget és a meleget váltogatjuk, valakinél ez hozza meg a várt fájdalomcsillapító hatást.

- A recept nélkül kapható fülcseppekkel bánjunk óvatosan. Amíg fül-orr-gégész nem vizsgálta át a fület, nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban van például a dobhártya. Amíg az épségéről nem vagyunk meggyőződve, inkább semmit ne csepegtessünk a fülbe, mert többet ártunk vele, mint használunk.
- Érdemes finoman átmasszírozni a fül környékét, a nyak és az állkapocs izmait. Ha a környező területekről sugárzik át a fájdalom, akkor ez is jótékony hatású lehet.

 

Jean Orsolya - 2018 április 19.
 

 

Ezért hagyjuk néha koszolni is a gyerekeket!

Vajon jót teszünk-e gyermekünkkel, ha mindig patikatisztaságú körülötte minden, állandóan fertőtlenítünk, és csak antibakteriális törlőkendővel vagy antiszeptikus géllel felszerelkezve merészkedünk ki a lakásból?

7+1 étel, ami segíti a baba agyi fejlődését!

Összegyűjtöttünk olyan ételeket, melyek tele vannak a gyermeki agy fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal. Adjuk ezeket rendszeresen csemeténknek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18