FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2022. szeptember 01-től változnak!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

 

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is! A maszk használata kötelező!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Így csökkentsük a megfertőződés kockázatát, ha boltba megyünk!

Egészség - Megkérdeztük dr. Benedek Pálma fül-orr-gégész szakorvost, ő mire figyel oda bevásárlás előtt, közben és után

Van, amit már online is meg tudunk rendelni, de van, amikor nincs más választás, el kell menni a boltba. Ezzel még nincs itt a világ vége, de nem árt az elővigyázatosság. Dr. Benedek Pálma fül-orr-gégész szakorvossal sorra vettük, milyen óvintézkedéseket kell bevetni ahhoz, hogy tényleg ne fertőződjünk meg.

Induljunk korán!

A bevásárláshoz a legbiztonságosabb a kora reggeli időpont, amikor még nincsenek sokan és az előző napi fertőtlenítésnek köszönhetően még tisztábbak is az üzletek. Minél később megyünk, annál több kórokozó kerül az emberek kezéről, szájából – köhögéssel, tüsszentéssel- a különböző termékekre, felületekre.

Kesztyűben, maszkban

Az első és legfontosabb védőfelszerelésünk a boltban a maszk és a kesztyű. A maszk viselésének vannak nagyon fontos szabályai, például az, hogy felvétele előtt nagyon alaposan mossunk kezet és viselés közben ne fogdossuk a külső felületét. Levételkor is ügyeljünk arra, hogy a maszk külső része ne érjen az arcunkhoz, és az egyszer használatos típust ne vegyük fel többször, hanem dobjuk ki a kukába (a legjobb, ha becsomagoljuk egy zacskóba, mielőtt kidobnánk).

Amit ne vigyünk magunkkal

Az orvosok nem visznek be magukkal mobiltelefont és pénztárcát sem. A bankkártyát a kabátzsebükbe teszik, a bevásárló listát pedig egy papírlapra írják fel, amelyet utána azonnal el is dobnak. Próbáljunk minél kevesebb tárgyat bevinni magunkkal, így csökkenthetjük annak az esélyét, hogy valamelyikkel hazavisszük a vírust.

Fogjuk össze a hajunkat és ne viseljünk ékszereket!

A kórokozók a kibontott hajon könnyebben megtelepednek, ráadásul, ha ki van engedve a hajunk, hajlamosak vagyunk fogdosni, a fülünk mögé tűrni, ha az arcunkba hullik. Kössük egyszerű copfba vagy még jobb, ha befonjuk.

A kezünkön ne viseljünk ékszert, órát, mert azokat nehéz folyamatosan tisztán tartani, fertőtleníteni.

Ne fogjuk meg, amit nem muszáj

A boltban és a bevásárlást követően csak azzal a tárggyal érintkezzünk, amivel nagyon muszáj. Ne tapogassuk az árukat, legyünk célirányosak! Kerüljük a műanyag szatyrokat, bevásárló táskákat, mert azok felületén sokkal tovább életképesek a kórokozók. Vigyünk magunkkal inkább textilből készült táskát, amelyet használatot követően fertőtlenítő hatású mosószerrel mossunk ki.

Válasszunk a polc hátsó részéről!

A doktornő szerint a polcokról mindenki az első sorban lévő termékeket veszi le először, hogy megnézze az árát, megtapogassa, majd legtöbbször a hátsó sorból választ. Figyeljünk mindig mi is arra, hogy a polcok hátsó részeiről válasszunk termékeket, ezeket ugyanis nagy valószínűséggel kevesebben fogták meg.

Tartsunk távolságot!

Vannak emberek, akik egyáltalán nem foglalkoznak vele, hogy milyen közel mennek a másikhoz. Mi figyeljünk oda erre tudatosan! Ha valaki túl közel jön hozzánk, kérjük meg, hogy menjen távolabb. Sorban állásnál is tartsuk be a legalább másfél méteres távolságot és amennyiben van rá lehetőség, az önkiszolgáló kasszát válasszuk, hogy az eladóval se kelljen kontaktusba kerülnünk.

Ha POS terminált, PIN Padot használunk, viseljünk kesztyűt, vagy használat előtt töröljük át fertőtlenítő kendővel! A táskánkat pedig ne tegyük le sehova (ha ez mégis megtörténne, töröljük át azt is)! 

Fertőtlenítés, kézmosás

Ahogy kilépünk a boltból, mielőtt beülnénk a kocsiba, vegyük le a kesztyűnket és fertőtlenítsük le a kezeinket, hiszen ha ezt nem tesszük, akkor a kesztyűn megtelepedett kórokozókat átvisszük minden olyan felületre, amelyet megfogunk.

Jó, ha otthon, a bejárati ajtónál azonnal levesszük a cipőnket – még kint- és készenlétben tartunk fertőtlenítő kendőt vagy sprayt és ideális esetben váltóruhát, amelybe az ajtón belépve azonnal átöltözhetünk.

A ruhadarabjainkat és a textil bevásárló táskát, minden használatot követően magas hőfokon, fertőtlenítő hatású mosószer hozzáadásával mossuk ki.

A bevásárolt tárgyakat mossuk le, fertőtlenítsük a kilincseket, a konyhapultot és a hűtő fogantyúját, majd alaposan mossunk kezet.

Bár körülményesnek tűnhet, hogy a felsorolt tevékenységekre mindig odafigyeljünk, mégis érdemes, mert csak így tudjuk minimálisra csökkenteni a fertőzésveszélyt.

 

 

Gyerekmosoly - 2020 április 02.
 

 

Erre figyeljen oda járvány idején, aki allergiás vagy asztmás!

Itt a pollenszezon, az arra allergiás betegek szénanáthásak, és meg vannak rémülve, tüneteik nem koronavírus-fertőzésre utalnak-e. Összefoglaltuk, mi a különbség a covid-19 és az allergia jellegzetes szimptómái között és hogyan érdemes óvni magunkat a megfertőződéstől.

A koronavírus nem fog eltűnni! Ez az egyetlen megoldás a kezelésére!

A WHO szerint naivitás azt gondolni, hogy a koronavírus egyszer csak magától eltűnik. Sokkal valószínűbb, hogy életünk részévé válik, és akárcsak az influenza, szezonálisan vissza-visszatér és folyamatosan mutálódik. Kutatók ezrei dolgoznak egy hatékony és biztonságos vakcina kidolgozásán, kérdés, hogy mikor lesz meg ennek az eredménye.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18