FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így enyhítsük az ekcéma tüneteit természetes módszerekkel!

Egészség - 10+5 tipp az atópiás dermatitisz legyőzésére

Az atópia örökletes hajlam, tulajdonképpen nem betegség, hanem olyan normál variáció, amelynél jellemző a születéstől fogva szárazabb bőr, a kevesebb faggyú- és verejtéktermelés és a fokozott hajlam mindenféle allergiára, asztmára.

Az atópiás dermatitisz tünetei

Az atópiás dermatitisznél az elsődleges tünet a száraz bőr viszketése, majd a folyamatos dörzsölés, vakarás által létrehozott bőrelváltozások: a száraz, kivakart, kissé megvastagodott lilásvörös bőr, kiütésekkel, hámlással. Ezek a jelek leginkább a hajlatokban (könyök-, térdhajlatban) és a nyakon jelentkeznek, de gyakran érintettek az ujjbegyek, a tenyér, a talp és a szem illetve a száj körüli terület is.

A tünetek gyakran összefüggést mutatnak az étkezéssel és a különböző fertőzésekkel is.
Ha allergia is fennáll az atópiás alkatúaknál - ami nagyon gyakori-, akkor ugyanúgy jelentkezhet más allergiás bőrgyógyászati elváltozás (pl. kontakt ekcéma) is, mint bárki másnál, de természetesen ebben az esetben az atópiás dermatitiszes tünetek árnyalják a képet. Mivel az atópia érzékeny pszichés alkattal is jár, ezért a stressz különösen erősen befolyásolja vagy akár elő is hívhatja a tüneteket.

Mi okozza az atópiás dermatitiszt?

Gyermekeknél nem kellő időben, módon bevezetett táplálék, csecsemőknél helytelenül alkalmazott kozmetikumok, nem megfelelő bőrápolás, irritáló anyagok (például a dohányfüst) egyértelműen segítik a tünetek létrejöttét. Emellett nagyon fontos az anya megfelelő pszichés és fizikai gondoskodása is, mivel ennek hiányában az atópiás alkatú gyermekeken sokkal hamarabb és erőteljesebben jelenhetnek meg a tünetek.

Felnőtteknél a betegség fellángolását kiválthatja a stressz, hormonális okok (terhesség, változókor, menstruáció), hidegebb évszakok, bizonyos élelmiszerek, kozmetikumok. Az atópiás elváltozásokat sokszor pusztán azzal megelőzhetjük, hogy pótoljuk a bőr felületéről hiányzó zsíranyagot és a vizet.

5 módszer az atópiás dermatitisz gyógyszermentes kezelésére

Allergizáló faktorok elkerülése

Az ekcéma tüneteit azzal enyhíthetjük legeredményesebben, ha nem csupán a tünetekre, hanem az okokra is odafigyelünk. Mivel az ekcémások többsége valamilyen egyéb allergiában – például ételintoleranciában, házi poratka és állati szőr allergiában – is szenved, ezért a szervezet ezekkel együtt már nem tud megbirkózni és megjelennek az atópiára jellemző kellemetlen tünetek.

Éppen ezért első teendő az allergizáló faktorok kizárása. Házi poratka és állati szőr érzékenység esetén például a lakás atkamentesítése, ultrahangos légtisztító és száraz párásító beüzemelése.

Diéta

Ekcémás hajlam esetén nem ajánlott a tej fogyasztása, mert az súlyosbítja a tüneteket. A tehéntejet ki lehet váltani növényi- vagy magtejjel. Bizonyos gyümölcsök és zöldségek is erősítik a panaszokat, így például a csokoládé, a cukor, a fehér liszt, a citrusfélék és a paradicsom, ezért megfontolandó ezek kerülése vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyasztása.

Lelki egyensúly

Mivel a pszichés alkat és az ekcéma között is összefüggést mutattak ki a téma kutatói – stressz esetén erősödnek a tünetek-, ezért a lelki egyensúly fenntartása is fontos, ha meg akarjuk előzni a bőrtüneteket. Gyerekek esetében különösen fontos a napirend, a biztonság, az érintés – sok simogatás- és a rendszeres szeretet-kinyilvánítás. Minél nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb egy kisgyerek, minél kevesebb stresszfaktor van az életében, annál kisebb az esélye az atópiás tünetek fellángolásának.

Gondos bőrápolás

Alapvetően fontos a száraz bőr víztartalmának visszapótlása gyakori és bőséges krémezéssel. A bőrtisztítás mértéktartó legyen, szappannal ugyanis a bőr saját zsírrétegét oldjuk ki, fokozva ezzel az amúgy is száraz bőr vízvesztését. Nem kell azonnal gyógyszerhez és szteroidos kenőcshöz nyúlni, a patikákban kaphatók omega olajos tusfürdők és testápolók, balzsamok, melyekkel megelőzhető a betegség belobbanása. Ezen kívül érdemes kerülni a hosszas fürdőzéseket és a forró vizet is, mert ezek szárítják a bőrt.

Fényterápia

Megfigyelhető, hogy nyáron az ekcémás tünetek enyhülnek, ez egyrészt a kevesebb feszültséggel – nyáron többet tudunk pihenni, kevésbé vagyunk stresszesek- magyarázható, ami ebben az időszakban ér bennünket, másrészt pedig a napfény áldásos hatása érvényesül ilyenkor. Aki teheti, utazzon tengerpartra, mert a sós víz is gyógyír az atópiára.

Ha szükség van gyógyszeres kezelésre

Súlyos esetekben sajnos nem úszható meg a gyógyszeres kezelés. Az atópiás dermatitis esetén külső szerek, mint krémek, kenőcsök és oldatok, valamint belsőleg használatos készítmények kerülnek alkalmazásra. Ez utóbbi főleg antihisztamin tartalmú készítmények, ritkán antibiotikumok szedését jelenti. Ezek a gyógyszerek a gyulladáson kívül a viszketést is csökkentik.

A gyógyszeres terápiát általában külsődleges kezeléssel is megtámogatják a szakemberek.Ide tartoznak a szteroidokat és kalcineurin gátlókat tartalmazó kenőcsök, krémek. A szteroidokat csak nagyon rövid ideig szabad alkalmazni, a gyakran előforduló mellékhatások miatt. A kalcineurin gátlók hatékonyságukat tekintve a szteroidokhoz hasonlóak, de azok káros mellékhatásai nélkül. A kalcineurin gátlók a gyulladáscsökkentést több úton érik el: gátolják a gyulladásos sejtek működését, a hisztamin felszabadulását, csökkentik a gyulladáskeltő anyagok termelődését. Alkalmazhatók fenntartó kezelésre is.

10 jó tanács atópiásoknak

  1. Fürdés helyett zuhanyozzunk - így kevésbé lesz száraz a bőrünk!
  2. Használjuk fürdőolajat, fürdőkrémet szappan helyett!
  3. Kerüljük a forró vizet és a habfürdőket!
  4. Párásítsuk télen a fűtött lakást!
  5. Használjunk rendszeresen olyan konzerváló - és illatanyagmentes testápolót, mely képes visszazsírozni a bőrt!
  6. Viseljünk könnyű, pamutruhát a szintetikus helyett!
  7. Használjuk a jól bevált, hipoallergén mosóporunkat, kozmetikumainkat! Ne kísérletezgessünk!
  8. Ne vakarjuk bőrünket, ez csak fokozza a tüneteket!
  9. Töltsünk lehetőleg minél több időt a napon, a napozás általános szabályainak betartása mellett!
  10. Figyeljünk táplálkozásunkra, a táplálékban előforduló esetleges provokáló faktorokat próbáljuk meg kideríteni és azokat elkerülni!

 

Gyerekmosoly - 2021 május 13.
 

 

Így ismerjük fel a kiütések típusait!

A kiütések leggyakoribb típusai, okai és kezelése gyermekkorban

Ételek, amikkel természetes módon erősítheti az immunrendszerét

A szervezet természetes ellenállóképessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza többek között az immunrendszer felépítéséhez és aktivitásához szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és folyadékot.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18