FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így kerülhetjük el idén télen a megfázást!

Egészség - Mit tegyünk, hogy gyermekünk immunrendszere erős legyen és kivédje a kórokozók támadásait?

Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere, amely képes a szervezetbe kerülő kórokozókat megkülönböztetni a szervezet saját anyagaitól és az idegen anyagokat eltávolítani, megsemmisíteni. A betegségek leküzdéséhez tehát elsősorban erős immunrendszerre van szükségünk.

Immunrendszert károsító tényezők

Helytelen táplálkozás

Gyermekeink a mi segítségünkkel sajátítják el a helyes táplálkozási szokásokat. Ha sok zöldség, gyümölcs kerül az asztalra, számukra az lesz a természetes, mint ahogy az is, ha folyamatosan pékáruval tömjük a családot. Kerüljük a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztását, részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű, rozs, tönköly termékeket! A magas zsírtartalmú étrend hatására szintén romlik az immunrendszer működése. Több kutatás is alátámasztja, hogy a kevesebb zsírt tartalmazó étrend hatására javul a T-sejtek, vagyis a fehérvérsejtek egy csoportjának működése.

Túlsúly

Az egészségtelen táplálkozás következtében jelentkező túlsúly szintén fogékonyabbá tehet a fertőzésekre. A test zsírszövetei ugyanis olyan hormonokat állítanak elő, melyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát. A testzsír az anyagcsere szempontjából nagyon is aktív szövet, a gyulladáskeltő vegyületek forrása. Hatására csökken a T-sejtek működése és megnő a különböző súlyos, szív-és érrendszeri, daganatos betegségek, diabétesz - kockázata.

Stressz és alváshiány

A túlzott stressz is rontja az immunrendszer működését. Az állandó nyugtalanság, a látszólag minden ok nélküli idegesség alvászavart okoz. A stressz és az alvászavar együtt a hormonháztartás felborulásához is vezethet. A túl kevés alvás pedig önmagában is kockázati tényező. Vizsgálatok igazolják, hogy a szükségesnél kevesebbet alvók szervezetében a vírusok és a daganatos betegségek leküzdéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejtek működése csökken. Alváshiány esetén megemelkedik a stresszhormon-szint, mely az immunrendszerben gyulladásos választ provokál. A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Tartós fennállása azonban már a saját szövetek károsodását is okozhatja.

Tippek, amelyekkel erősíthető az immunrendszer és kivédhetők a tél tipikus betegségei

1, Kiegyensúlyozott étrend követése

Kerüljük a telített zsírsavakat és a transz-zsírokat, részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket. A sok zöldség, gyümölcs, tápanyagban gazdag ételek segítenek, hogy gyermekünk immunrendszere erős maradjon és visszaverje a vírusok támadásait.

2, Rendszeres mozgás

Rendszeres mozgás hatására javul a szervezet oxigénellátottsága, a vérkeringés, az anyagcsere, és nem mellesleg az iskolai teljesítményre is pozitívan hat. Minden nap töltsünk legalább fél órát a szabadban és bíztassuk erre gyermekünket is! Amikor csak tehetjük, sétáljunk és szervezzünk télen is „mozgós” programokat, például korcsolyázást.

3, Pihenés, stresszlevezetés

Már gyermekeinket is jelentős stressz éri. Egy-egy mozgalmasabb időszakban, amikor sok a tanulnivaló, a felelés és napi szinten írnak dolgozatokat, bizony ők is idegesek. A stressz csökkentésének számtalan módja létezik. Találjunk olyan tevékenységet, mely segít a napközben felgyülemlett stressz levezetésében! Ez lehet sport, séta, olvasás, kikapcsolódás a barátokkal. Ne feledkezzünk meg a pihentető alvásról sem! Ne engedjük gyermekünknek, hogy késő estig tévézzen, számítógépezzen! Minden este legyen szertartás a lefekvés előtti időszak: beszélgessünk, olvasgassunk együtt! Figyeljünk oda, hogy gyermekünk időben ágyba kerüljön, és életkorától függően legalább 8-10 órát aludhasson!

4, Vitaminpótlás, ásványianyag-bevitel

Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos a C, B6, D vitaminok és folsav pótlásáról gondoskodnunk. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, azt javasolt – a kezelőorvossal történt egyeztetés után – külső forrásból, táplálékkiegészítők segítségével biztosítanunk.

 

Gyerekmosoly - 2022 december 15.
 

 

5 gyógynövény, ami segít a vírusokkal szembeszállni

Az őszi, téli időszakban különösen oda kell figyelni az immunrendszer támogatására, érdemes a gyógynövények erejét is kihasználni.

Együnk minden nap mézet! Mutatjuk, mi mindenre gyógyír!

Tudta, hogy a repceméz gyomorsav ellen is érdemes bevetni? És azt, hogy a hársméz kolint tartalmaz? Vagy hogy az akácméz májregeneráló?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18