FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így kerülje el az influenzát a gyerekekkel!

Egészség - A 8 legfontosabb tudnivaló az influenzáról: tünetei, kezelése és megelőzése

Milyen betegség az influenza?

Az influenza vírusos megbetegedés, amely más légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, köhögéskor, tüsszögéskor, fizikai érintkezéskor.

Melyek a legfőbb tünetei?

Az influenza legfőbb tünetei a láz, fejfájás, amely kisugárzik a szemre, szemkörnyékre – a fényérzékenység is gyakori -, a hát- és végtagfájdalmak, levertség, rossz közérzet, orrfolyás, köhögés, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata. A panaszok általában egy-két napos lappangási idő után, váratlanul kezdődnek, a hidegrázás már előre jelezheti a betegséget.

Hogyan lehet megkülönböztetni a megfázástól?

Az influenza jelentkezésekor még többnyire nincsenek hurutos tünetek, elsőként a hirtelen láz, izomfájdalom, gyengeség, erős levertség jelentkezik. A kicsiknél nagyon gyakori a magas, 40-41°C-os láz, és akár lázgörcs is kialakulhat.

Hogyan változnak a tünetek a betegség lefolyásával?

Eleinte a magas láz, gyengeség és a fej-, szem-, hát és végtagfájdalmak a dominánsak, majd a betegség előrehaladtával az eleinte gyengébb légúti tünetek súlyosbodnak. Fokozódik a torokfájás, a száraz köhögés és a mellkasi égő érzés, a száj és a garat vörös lesz, a szemek könnyeznek. Jellemző a testhőmérséklet ingadozása: egész napos láztalanságot vagy hőemelkedést követően ismét magasra szökik a láz és ez több napon keresztül ismétlődhet. A kicsiknél nem ritka a hányinger és a hányás sem, mint kísérő tünet.
A tünetek általában 3-5 nap alatt enyhülnek és elmúlnak, a láz többnyire megszűnik. Viszont a hörghurutos panaszok - a köhögés - akár hetekig is elhúzódhatnak.

Milyen szövődményei lehetnek?

Az influenzának súlyos szövődményei lehetnek, ilyenek a tüdőgyulladás, az agyvelőgyulladás, melyek - főként a kicsi gyerekek esetében - kórházi körülmények között gyógyíthatók.

Hogyan gyógyítható az influenza?

Mivel az influenza vírusos betegség, antibiotikummal nem gyógyítható, sőt, nem is szabad „csak” influenza esetén antibiotikumot szedni, kivéve, ha már bakteriális felülfertőződés vagy valamilyen szövődmény alakult ki. Ha gyermeke megbetegedett, az első és legfontosabb teendő az ágynyugalom biztosítása. Ezen kívül a sok folyadék – mézes-citromos csipkebogyó-, kamilla-, és hársfatea – is rendkívül fontos a gyógyulás elősegítésében. Ha a gyermek influenzás, érdemes kímélő ételeket adni neki, hogy szervezetét ezzel is támogassuk a vírusok elleni küzdelemben. A húsleves, erőleves sok zöldséggel ilyenkor nagyon jó választás. Ha nagyon magas a láza, paracetamol- és amidazophentartalmú lázcsillapítókkal csökkentse! Az előírtnál ne adjon neki soha több lázcsillapítót! Ha nem csökken a láza, inkább készítsen neki hűtőfürdőt, borogassa! A közönséges megfázásnál is alkalmazott szerek: a sós tengervizes orrspray, a gyakori orrszívás, orrcsepp mérsékelhetik a tüneteket, javíthatják a közérzetet.

Milyen esetekben javasolt az influenza elleni védőoltás?

Ha gyermeke közösségbe jár, sajnos, elég nagy az esélye a megfertőződésnek, főként a téli időszakban, amikor a kicsik is sokat tartózkodnak zárt térben. A fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben beadott védőoltás. Ez különösen kisgyermekkorban ajánlott, amikor az influenza súlyos lefolyású is lehet. Érdemes a gyermekorvossal megbeszélni, gyermeke mennyire tartozik a veszélyeztetett kategóriába, és az alapján eldönteni, beadassák-e neki a védőoltást. A krónikus egészségügyi problémákkal – asztmával, cukorbetegséggel – küzdő gyermekek, illetve a koraszülöttek körében gyakrabban alakulnak ki súlyos szövődmények. Az influenza elleni védőoltás beadása függ a gyermek korától is, hat hónapos kor alatt nem oltanak, bár a fertőzés nem is elsősorban az egy év alattiaknál a leggyakoribb, hanem jellemzősen az óvodások, kisiskolások körében terjed. Jó tudni, hogy a vakcina nem véd meg teljesen az influenzától, a betegséget így is el lehet kapni, ilyen esetekben azonban nem kell számolni a betegség felerősödésével, az esetleges szövődmények kialakulásával. Ha gyermeke már megbetegedett, vagy lázas, már nem adható be a védőoltás. A védettség kialakulásához legalább két hétre van szükség.

Hogyan csökkenthető a megfertőződés esélye?

A megelőzésben nagy szerepe van a gyakori és helyes - alapos, egész kézfejet, ujjközöket is érintő – kézmosásnak. Használjanak eldobható zsebkendőt, alkalmazzák az „egy zsepi - egy orrfújás” elvét, aztán dobják ki! A légfertőtlenítő készülékek használata, az antibakteriális hatású illóolajok párologtatása is sokat segíthet a megelőzésben. Ha beteg van a családban, szellőztessenek gyakran és az egészséges családtagok gargarizáljanak tengeri sós vízzel és használjanak tengeri sós orrsprayt, hogy megakadályozzák a vírusok megtapadását a nyálkahártyán!

 

 

Jean Orsolya - 2018 február 05.
 

 

Így terjed a COVID-19 a tudomány jelenlegi ismeretei szerint!

Rengeteg információnk van már a koronavírus terjedéséről, és a kutatások folyamatosan zajlanak, hogy minél többet tudjunk meg a betegség terjedési mechanizmusáról. Lássuk, melyek a legaktuálisabbak!

Megdöbbentő kutatási eredmények a koronavírusról! Ezért szinte elpusztíthatatlan!

A koronavírus lehet az egyik A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni. A kutatás szerint: „A koronavírus az ember által ismert legellenállóbb, legrugalmasabb kórokozók egyike”

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18