FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így óvjuk és ápoljuk gyermekünk bőrét!

Egészség - Ezeket a tisztálkodó szereket használjuk és amiket mindenképpen kerüljünk!

A babák bőre jóval vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, mivel a védő hidrolipid réteg még nem olyan erős és ellenálló. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit kenünk a pici bőrére.
Az egyik legfontosabb dolog, hogy csak természetes, bőrbarát, irritáló anyagot egyáltalán nem tartalmazó terméket használjunk rendszeresen!

Így válasszunk babafürdetőt!

1, Ne szárítsa, irritálja a bőrt!

A mosóaktív anyagok közül a legkevésbé a növényi alapú cukortenzidek (vagy más néven glükozidok),  például a Coco-Glucoside, Lauryl Glucoside, Alkylpolyglucoside szárítják, izgatják a bőrt. A csecsemők, gyerekek bőre viszont könnyen kiszáradhat, ha erős tisztító hatású, nagy habzású szerrel (mint amilyen például a Laureth-Sulfat) mosdatjuk.

2, Tartalmazzon természetes növényi olajokat!

A növényi olajokat (körömvirág-, mandulaolaj) és kivonatokat tartalmazó tisztálkodó szerek védik, s egyben ápolják is a kicsik bőrét.

3, Részesítsük előnyben az öko-gazdálkodásból származó termékeket!

Az öko gazdálkodásból származó növények nem tartalmaznak egészségre káros növényvédőszer-maradványokat, például parabént, mesterséges illatanyagot. A tanúsított és tesztelt (bio)kozmetikumok esetében lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy nem tartalmaznak egészségre és a környezetre káros összetevőket.

4, Ne vigyük túlzásba!

Még ha sok ápoló összetevőt is tartalmaz, akkor se öntsünk sok fürdető szert a vízbe, és arra is figyeljünk oda, hogy a fürdővíz ne legyen túl meleg, mert ezek extrém módon szárítják a bőrt. A víz optimális hőmérséklete 36-37 °C, de ebben se ázzon 10 percnél tovább a kicsi!

5, Ismeretlen összetevőjű termékeket ne vegyünk meg!

Bármennyire is csábító egy termék, ha nem tudjuk pontosan, hogy mi van benne, ne vegyük meg! Jó minőségű, drága natúr termékeket kedvezőbb áron szerezhetünk be webáruházban, vagy közvetlenül a forgalmazótól és egy magára valamit is adó gyártó – főként, ha büszke arra, hogy csak természetes anyagokat használ - mindig feltünteti az összetevőket.

6, Készítsünk mi magunk egyszerű és természetes fürdetőt!

Boltban vásárolt, kész termékek helyett használhatunk saját készítésű fürdetőt is, ha 1 kanál almaecetet, vagy 1 kanál oliva-, vagy mandulaolaja és 1 pohár enyhe kamillateát teszünk a vízbe.

7, Fürdetés után olajozzunk!

Fürdetést követően a hajlatokban is szárazra törölt bőrt simogassuk át nedves kezünkre csepegtetett kevés mandulaolajjal! A nagyon száraz bababőrre és kisebb bőrsérülésekre gyógyítóan hat a búzacsíra olaj. Arra figyeljünk oda, hogy a használt olajok nagyon jó minőségűek legyenek!

Mit kerüljünk mindenképpen?

Az illatanyagokat, konzerválószereket, emulgálószereket. Ha gyermekünk érzékeny bőrű, különösen fontos, hogy kerüljük a kockázatos összetevőket tartalmazó kozmetikumokat.

A halogénorganikus összetevők nagyon reaktívak, gyakran váltanak ki allergiát. Ezeket viszonylag egyszerű felismerni az összetevők között, mert a „brom”, „chlor”, vagy „jod”szótag benne van az egyes anyagok nevében:

• 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol)
• 5-Bromo-2-Nitro-1,3-Dioxane (Bronidox)
• Methykdibrome Glutaronitrile
• Chlorphenesin
• Methylchloroisothiazolinon
• Methydibrome
• Chloroxylenol –
• Chlorhexedine Digluconate
• Chlorisothiazolinone
• Triclosan
A formaldehidet leadó konzerváló anyagok:
• Diazolidinyl-Urea, Imidazolidinyl-Urea
• DMDM Hydantoin, MDM Hydantoin
• Isothiazolinone
• Methylisothiazolinon
• Parabének (Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Buthylparaben)
• EDTA (Etilén di-aminotetra acetát): kémiai segédanyag, a konzerváló szerek hatását erősíti, nehezen lebomló, környezetet veszélyeztető anyag.

A krémekben az emulgálószereknek köszönhetően nem válik el a zsírnemű anyag a víztől. Egyes polyethylenglykol (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) emulgátorok magasabb koncentrációban átjárhatóvá, s ezáltal a káros anyagokra veszélyeztetetté teszik a bőrt. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) különösen kerülni kell az említett PEG-eket tartalmazó kozmetikumokat.

Legyünk óvatos és tudatos vásárlók, mert nem csak a bőrünket, de az egészségünket is vásárra vihetjük, ha évekig olyan termékeket használunk, melyek a fenti káros anyagokat tartalmazzák.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 január 10.
 

 

Ezek a jelek utalhatnak vérszegénységre!

A vérszegénység jelei, okai és kezelése gyermekkorban

Gyerekeknek is adható illóolajok emésztési problémákra

Ezeket az illóolajokat használjuk, ha valamelyik családtag emésztési problémákkal küzd!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18