FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így óvjuk kisbabánkat a nagy melegben!

Egészség - A hőség a babákra nézve nagyon veszélyes lehet, az alábbi tanácsok betartásával azonban elkerülhető a forró nyár két réme, a kiszáradás és a túlhevülés.

Hogyan reagál a babák szervezete a hőségre?

Bizony, a kisbabáknak is melege van a kánikulában és a nagy meleg hatására legtöbbjük bágyadtabb, többet alszik napközben, és az éjszakai kellemesebb, hűvösebb időben élénkül meg, mások nyűgösek, nehezen alszanak el és alvásuk szakadozott.
Sokan félreértelmezik, ha a babának 35 fokban is hideg a keze, lába és zoknit, sapkát adnak rá, betakarják vastag takaróval. Pedig egy egészséges kisbabát nem kell több réteg ruhába öltöztetni hőség idején, mert még egy szál pelusban is melege van, és pont úgy érzi jól magát, ahogy a szülei: minél kevesebb ruházatban.

Mit tegyünk, hogy jobb legyen a babák közérzete?

Gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról!

Természetesen a babák is szomjasak, ám csak a tápszeres babáknak kell babavizet adni folyadékpótlásul, a kizárólag szoptatott kicsik az anyatejjel megkapják azt a mennyiséget, amelyre szükségük van. A szomjas baba gyakrabban – sokszor, rövid ideig- szopik. Ennek az az oka, hogy a szoptatás elején mindig vizesebb ún. elsőtej ürül, amely kiválóan oltja a szomját. Az anyatejnek nagyon magas a víztartalma, igény szerinti szoptatás mellett fedezi a kisbaba folyadékigényét. A bőséges folyadékbevitel nagy melegben kiemelten fontos. A már nem szopó kicsik számára legyen elérhető közelségben az innivaló, de mi is kínáljuk őket gyakran folyadékkal, mely elsősorban víz legyen. Jótékony hatásúak a nagy víztartalmú gyümölcsök, zöldségek, levesek is.

Fürdessük meg a piciket naponta többször!

A piciknek is jól esik a langyos fürdő, akár naponta többször is, de azt is szeretik, ha áttörölgetjük őket nedves ruhával! Ne húzzunk rájuk kesztyűt, zoknit, sapkát, mivel a csecsemők hőszabályozása még éretlen, a nyári melegben könnyen túlmelegedhetnek. Hőségben már nem kell a vastag takaró a babakocsiba, még újszülöttnek sem, elég lehet egy textilpelenka is. Érdemes elkerülni a műszálas, plüss ruhadarabokat, adjunk a kicsire jól szellőző pamutruházatot. Válasszunk könnyű, világos színű, laza öltözetet és ne feledkezzünk meg a napellenzős sapkáról sem.

Sétánál ne fedjük le a babakocsit!

Ha nagy melegben sétálni indulunk a babával, a babakocsit semmiképpen se fedjük le, még a legvékonyabb anyaggal sem, mert az szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét. Egy kísérlet tanulsága szerint a letakart - ezáltal nem szellőző- babakocsi belső terében akár 10-15 fokkal is melegebb lehet a külső hőmérséklethez képest. Használjunk inkább a babakocsira szerelhető árnyékoló napellenzőt, napernyőt, amely nem zárja el a levegő útját, ugyanakkor védi a babát a nap sugarai ellen.

Ne a legmelegebb órákban menjünk levegőre!

A túlmelegedést és kiszáradást elkerülendő, időzítsük a sétákat a reggeli és esti órákra és akkor vigyük ki a kicsiket a szabad levegőre. Napközben pedig, inkább maradjunk velük a lakásban vagy húzódjunk az árnyékba. Autóval, babakocsival is csak akkor induljunk útnak, ha nagyon muszáj és rendszeresen ellenőrizzük a baba hőmérsékletét, a nyak vagy a has bőrét megtapintva.

Légkondícionálót csak óvatosan használjunk!

Használhatunk ugyan légkondicionálót a lakásban, de fontos, hogy az megfelelően karbantartott legyen (a benne elszaporodó kórokozók ugyanis komoly betegséget okozhatnak), és a beállított hőmérséklet ne legyen sokkal kevesebb, mint a külső hőmérséklet. Elegendő 5-6 foknyi különbség, és érdemes a levegőt párásítani, mert az a légkondi miatt szárazabb lehet.
Figyeljünk arra is, hogy a kicsi soha ne legyen közvetlenül a légáramnak kitéve és ha éjszakára hűtjük a szobáját, gondoskodjunk a megfelelő öltözetről, nehogy megfázzon!
Ha nincs légkondi, szellőztessünk éjszaka, nappal pedig tartsuk zárva az ablakokat, húzzuk le a redőnyt, de a benedvesített sötétítőfüggöny is javíthatja a hőérzetet.

Tegyük kényelmessé az utazást!

Ha autóval utazunk valahová, arra figyeljünk, hogy a baba ülése mindig árnyékban legyen, ne érje tűző nap! Szereljünk az ablakra UV-szűrős árnyékolót és a babaülésre válasszunk nyári, természetes anyagból készült, jó nedvszívó üléshuzatot vagy ülésbetétet.

Ha a gépjárműben megy a klíma, arra ugyanaz igaz, mint az otthonunkban (ügyeljünk a rendszeres tisztítására és úgy állítsuk be, hogy ne érje közvetlenül a kicsit a légáram) és mindennél fontosabb, hogy soha ne hagyjuk az autóban a babát vagy a kisgyermeket egyedül.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 július 01.
 

 

Miért horkolnak a babák?

A horkolásnak a különböző életkorokban eltérő okai lehetnek: van, ami teljesen ártalmatlan, ám olyan is lehet, ami komoly problémát jelent a baba egészségére nézve.

Életmentő lehet az ingyenes SMA-szűrés az újszülötteknek

A babák első 3-4 hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetők, ezért sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Ezért is lehet életmentő az újszülöttkori, ingyenes SMA-szűrés!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18