FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ilyen veszélyes lehet a babákra és a kisgyerekekre a hőség!

Egészség - Ezek a veszélyek leselkednek a babákra és a nagyobb gyerekekre a nagy melegben. Praktikus tanácsok kánikula idejére.

A hőség veszélyei az 1 év alatti babákra

Fokozott folyadékszükséglet

A nagyobb hőség a babákat megviselheti, nyűgösebbek lehetnek, napirendjük is felborulhat. Étvágyuk a meleg hatására csökkenhet, ezért is kell fokozottan figyelni a folyadékbevitelükre! Ráadásul a csecsemők anyagcseréje gyorsabb, ezért vízháztartásuk egyensúlya könnyebben felborul, ha folyadékszükségletük nincs folyamatosan pótolva. Erre főként a nyári nagy melegben javasolt figyelni, amikor a baba még izzadékonyabb is. A nem megfelelő folyadékellátás akár kiszáradáshoz is vezethet!

Anyatejes babák esetében javasolt a baba igény szerinti szoptatása a nyári nagy melegben is. A picit két etetés között is minél gyakrabban érdemes mellre tenni hőségben, hiszen az előtejnek szomjoltó hatása van. Komfortszopizás esetén a baba egyébként sem jut nagyobb mennyiségű anyatejhez, szomjoltásként, kiszáradás elkerülése érdekében éppen elegendő számára. Tápszerrel táplált babák esetében a nyári meleg hónapokban két etetés között, valamint hat hónapos kor felett, ha már elkezdődött a hozzátáplálás, kínáljuk gyermekünket forralt, visszahűtött vízzel vagy babavízzel. Az édes italok, mint gyümölcslé vagy tea adása a baba szomjúságát nem oltja, olykor még fokozhatja is.

Meleg a lakásban

Ha túlságosan felmelegszik a lakás, a baba nyugtalanná válhat, alvási rendje is felborulhat. Gyakrabban ébredhet éjjel és az étvágyában is változások lehetnek. Sokat segíthet a redőny vagy sötétítőfüggöny használata, melynek segítségével csökkenthető a meleg a gyerekszobában vagy a lakás többi helyiségében, ahol éppen tartózkodunk. Szellőztessük a lakást gyakran, éjszakára is nyitva hagyhatjuk a babaszobában az ablakot, ha van szúnyogháló, és a baba ágya nincs huzatban. Tarthatunk naponta többször „babafürdőt” is. A kisbaba élvezni fogja nap közben is a lubickolást a vízben, és fel is frissíti. Hat hónapos kor felett, ha a baba már önállóan tud ülni, a babapancsolók nagy sikert arathatnak. Csak arra kell figyelni, a baba soha ne maradjon egyedül a medencében, még akkor sem, ha kis mennyiségű víz van benne.

Klíma és ventilátor

Ha ventilátort használunk a lakásban, figyeljünk arra, hogy a babát ne érje az erősebb hűvös levegő, mert megfázhat, és ne is érje el a gyermek, mert balesetveszélyes lehet. Főként ott javasolt használni, ahol a baba közvetlenül nem tartózkodik. A légkondi használata során arra javasolt figyelni, hogy ne legyen nagy különbség a kinti és a benti szobahőmérséklet között, mert a meghűlés veszélye a baba szemszögéből fokozottabb lehet. Ne legyen a baba abban a helyiségben, ahol a légkondicionáló készülék működik. Amikor elmegyünk sétálni a babával, kicsit lehűthetjük a szoba levegőjét pár fokkal (3-4 fokkal), de hazaérve kapcsoljuk ki a készüléket.

Melegkiütés

A kisbabák verejtékmirigyeinek kivezető csöve kezdetben még nem működik tökéletesen és hajlamos az elzáródásra, aminek következtében melegkiütések jelenhetnek meg a baba bőrén. A melegkiütés elsősorban az arcon, fejen, tarkón, nyakon és popsin jelentkezik, ám mivel a környezeti körülmények is befolyásolják megjelenését, az összefekvő, rosszul szellőző, izzadó bőrfelületeken is gyakran jelentkezhet az elváltozás. Ennek elkerülése érdekében kerüljük a túlöltöztetést. A babát vegyük ki gyakran a hordozóból, babakocsiból, hogy bőre szellőzhessen kicsit és ne izzadjon be túlságosan, hiszen a fokozott verejtékezés a melegkiütések számát növelheti. Babakocsiba, hordozóba, autós ülésbe lehet tenni izzadásgátló betéteket, melyek megakadályozzák a baba túlzott izzadását.
Ha a baba bőrét vakarja a melegkiütések, fokozott verejtékezés miatt, akkor megsérülhet a bőrréteg, mely gyulladáshoz vezethet. Ezért is fontos a bőr gyakori szellőztetése, pamutruhák használata, melyek jól szívják a nedvességet, a bőr könnyen lélegezhet bennük. Legyen a baba pelus nélkül naponta többször, alaposan mossuk le a popsi területét tiszta langyos vízzel. Kerülendő a nedves törlőkendők használata melegkiütés esetén, tovább irritálhatja a baba bőrét. Ha a melegkiütés erőteljes, a baba nyugtalan miatta, javasolt megmutatni gyermekorvosnak, aki szükség esetén kezelést javasolhat.

Erős napfény

Az újszülött babával egyáltalán nem javasolt napra menni. Hathetes kor után is csak mértékkel néhány percig érheti a baba bőrét a kora délelőtti vagy késő délutáni napfény. Délelőtt 10 órától egészen délután 4 óráig, ha lehet, a baba ne tartózkodjon szabadban a nagy meleg idején. Próbáljunk a babával a reggeli hűvösebb időben vagy késő délután sétálni. A baba bőrét még séta előtt kenjük be megfelelő napvédő krémmel, hogy jól felszívódhasson.

Ha vízpartra megyünk, a víz visszatükröződése miatt gondosan kell kiválasztani a helyet, ahol a babával pihenünk. Van kifejezetten babáknak kialakított árnyékoló, amit könnyedén össze lehet szerelni és a baba játszhat alatta. Egy kisebb medence is hasznos lehet, amiben fürödhet az árnyékban.

Napszúrás

A napszúrás veszélye nagy lehet a babára nézve, ha 10 percnél többet tartózkodik a tűző napon, vagy hosszabb autós utazás során a nap közvetlenül éri az alvó kisbabát. Ha a baba nyáron nem visel vékony sapkát, kalapot, közvetlen napfénynek kitéve a vízben pancsol, szintén jelentkezhetnek tünetek, melyek a napszúrásra utalhatnak. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a nyaralás alatt, hosszabb séta után, ahol kevesebb árnyékos hely van, gyermekünk elutasítja az ételt, hányást tapasztalunk vagy keservesen sír, és nehezen lehet megvigasztalni. Fejbőre vörössé válhat, láz is jelentkezhet nála, és eszméletvesztés is kialakulhat.

Utazás nagy melegben

Amennyiben autóval utazunk a babával, álljunk meg gyakran, vegyük ki a picit, hogy alaposan nyújtózhasson, és ne izzadjon be túlságosan a hordozóba vagy autós ülésbe. Ablakra szerelhető napellenzővel szintén segíthetjük, hogy a babát közvetlenül ne süsse a nap az autóban sem. Legalább 3 éves korig javasolt a babák fejét vékony cérnapamut vagy vászonsapkával védeni.

A nagyobbakat sem kíméli a hőség!

Nagy melegben nem ritka, hogy ha sokat tartózkodik a szabadban, a napon gyermekünk, a nagy hőségtől kimerül a szervezete. Ennek jelei lehetnek a fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger, fényérzékenység - kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben-. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be (akár 39-40°C is lehet). Súlyosabb esetben ún. hőkollapszus vagy hőguta alakulhat ki, amelyre a nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége, nem ritkán eszméletvesztés hívja fel a figyelmet.

Ha ezt tapasztaljuk, a legfontosabb teendő, hogy csemeténket árnyékos, hűvös helyre vigyük. A tarkóra helyezett hideg vizes borogatás is jó hatású. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom, sok folyadék fogyasztása javasolt hűvös, fénytől védett, lesötétített szobában. Azonban ha a tünetek nem javulnak, vagy esetleg rosszabbodnak, mindenképpen kórházi kezelés szükséges.

A gyerekek, a játék hevében, hajlamosak elfeledkezni a folyadékpótlásról is. Nagy melegben pedig a fokozott izzadás folyadék- és elektrolit (só) vesztéssel jár, és ha ezeket nem pótoljuk, az könnyen kiszáradáshoz vezet. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés.

Tanácsok kicsiknek és nagyoknak kánikula idejére

  • Gyermeket és állatot még rövid időre se hagyjunk a gépkocsiba bezárva!
  • A nagy melegben hűtsük magunkat és megfelelően pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot és sót. Kirándulásra, utazásra mindig vigyünk magunkkal folyadékot!
  • Vízparton is folyamatosan legyen ivóvíz nálunk és gondoskodjunk róla, hogy óránként legalább egy, de inkább két nagy pohár vizet fogyasszanak el csemetéink! A folyadék leginkább ivóvíz, ásványvíz legyen, ne cukros üdítő, vagy kóla! Készítsünk limonádét, gyümölccsel ízesített vizet!
  • Különösen ügyeljünk a gyermekekre, mert ők fokozottan érzékenyek a melegre és az erős napfényre. Mindig kenjük be őket megfelelő naptejjel és a nap során – főként, ha vízbe mennek – többször – legalább két óránként- ismételjük meg ezt a műveletet!
  • A nagy melegben korlátozzuk a fizikai aktivitást, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, hűvös helyen. A gyerekek is tartsanak csendes pihenőt, amit töltsenek a hűvös szobában vagy árnyékos helyen.
  • Ha vízparton tartózkodunk, felhevült testtel sose engedjük beugrani gyermekünket, szoktassuk rá, hogy zuhanyozzon le, mielőtt bemegy a vízbe, ha pedig nincs zuhanyzó, akkor lentről felfelé haladva mossa át a testét.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 július 12.
 

 

10+1 fontos szabály, amire oda kell figyelni, ha egzotikus helyre utazunk

Januárban sokan utaznak melegebb helyre és hagyják pár hétre maguk mögött a hideget. Összeállításunk nekik szól, hogy elkerülhessék a legveszélyesebb trópusi betegségeket.

Ismét egy újabb (és egyre gyakoribb) koronavírus tünet!

Immár két éve, hogy a mindennapjaink részévé váltak a Covid-19-ről és annak mutációiról szóló hírek. Míg az alapvírus tüneteit már kívülről fújjuk, addig az azóta megjelent új variánsok kapcsán folyamatosan jelennek meg új tünetek, melyek egyébként is igen változatosak lehetnek. Most ismét bővült a lista.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18