FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Iskola miatt szorong gyermeke? Ezek a játékok valóban segítenek!

Egészség - Játékok a suli utánra, feszültség és frusztrációs helyzetek oldására

A koránkelés, a dolgozatírás, felelés, a folyamatos teljesítménykényszer a kisiskolásoknak hatalmas idegrendszeri és érzelmi megterhelést jelent. A következőkben kifejezetten a suliban előforduló frusztrációkra és alkalmazkodási helyzetekre gyógyírt jelentő tevékenységeket sorolunk fel.

Feladat 1: Szabálykövetés

A suliban rengeteg szabály érvényes, amelyeket be kell tartani. A legtöbb gyerek komoly erőfeszítést tesz, hogy ez sikerüljön is neki. Az órákon nem szabad hangoskodni, beszélgetni, futkározni. Hiába van szünet, még akkor sem lehet kiengedni a gőzt, hiszen nem viszik ki őket az udvarra, a folyosón pedig szigorúan tilos a rohangálás.

Javasolt játék: Szerepcsere

Játsszunk bármit, amiben gyermekünk fordított helyzetbe kerül – azaz ő lehet az, aki a szabályokat, utasításokat osztogatja. Lehet ez egy direkt szerepjáték, ahol ő lehet a tanító néni. Mondhatjuk azt: „Gyere, mutasd meg, milyen a tanító néni, milyen a suli, én leszek a gyerek.” De bármilyen más játék tökéletes erre a célra, amire igaz, hogy gyermekünk kezében van a kontroll, szabályokat állíthat fel, utasításokat adhat, amelyeket nekünk pontosan be kell tartanunk.

Feladat 2: Önállóság

A suliban hirtelen megszűnik a babusgatás, jóval nagyobb önállóságot várnak el a gyerekektől, mint az az oviban jellemző volt. Egyedül öltözni, enni, kimenni a mosdóba egyrészt óriási kaland, másrészt ijesztő.

Javasolt játék: Legyél újra kisbaba!

Otthon a móka kedvéért és szigorúan a játék keretein belül, újra kisgyerek, kisbaba lehet gyermekünkből, ha ezt élvezi. Nem kell aggódni, nem ragad bele ebbe az állapotba, de annál jobban ki tudja játszani magából a nap közben felgyülemlett feszültséget.

Feladat 3: Elválás a szülőktől

Főként elsősöknél, év elején jelenthet újra problémát a szülőktől való elválás, de akár nagyobbaknál is előjöhet, ha a gyerek nem érzi jól magát a közösségben. Elsősök vagy új közösségbe csöppenők gyakran szoronganak amiatt, hogy senkit sem ismernek, nincsenek még barátaik, a tanító néni is idegen.

Javasolt játék: Babusgatós

Amikor gyermekünk úgy érzi, minden összeesküdött ellene, egy kis extra szeretet és plusz energia segíthet. Délután bújjunk össze, birkózzunk, csiklandozzuk egymást! Túlozzuk el a szeretet-megnyilvánulásainkat, és kacagtassuk meg ezzel, hogy megesszük, agyonpuszilgatjuk, vagy ripacs módon adjuk elő, mennyire hiányzott nekünk egész nap. Ha nevethet ezen, így oldva magában a feszültséget, máris könnyebb lesz másnap újra elválni egymástól.

Feladat 4: Konfliktuskezelés

A gyerekek is skatulyáznak, az új közösségekben hamarosan mindenki tudja, hogy neki hol a helye a rangsorban és vannak olyan napok, amikor pont a mi gyermekünk kerül konfliktuszónába. Az első osztály és az új közösség sokszor harcosabb, főként fiúk esetében, amíg le nem játsszák az erőviszonyokat. Van, akit meglepetés ér, mert az oviban könnyebben fölényhez jutott, s van, akinek most könnyebb a folyamat. Vagy így, vagy úgy, maradhat utána némi frusztráció, harag, agresszió, amit otthon a kistesón, vagy a macskán vezet le.  Előzzük meg játékokkal!

Javasolt játék: Ahol nem tilos a birkózás

Sokféle közös móka van, amelyekben a kicsiknek lehetősége nyílik kiengedni a feszültséget, az egyszerű birkózástól, a párnacsatáig. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a küzdelemnek maradjon meg a játékos jellege. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha használjuk a humorunkat, és gyermekünket hagyjuk magunkon felülkerekedni. A sikerélmény oldja a feszültséget.

Feladat 5: Barátkozás, magány oldása

Vannak, akik lassabban oldódnak fel egy új közösségben, de azok számára is, akik gyorsan szereznek barátokat, feszültségekkel teli időszak lehet a közösséggé formálódás.

Javasolt játék: Bábozás, színészkedés

Játsszunk „ismerkedőset” a plüssfigurákkal! Ebben elgyakorolhatjuk, hogyan lehet közelíteni egy másik gyerekhez, mit lehet mondani, tenni, ha elutasító. Esetleg húzzunk a kezünkre egy bábfigurát – ő lesz, aki folyton azzal kérkedik, mennyi barátja van. „Engem mindenki szeret a világon, mindenki a barátom. Én vagyok a legmenőbb.” A másik kezünkbe egy-egy másik plüsst, vagy bábot véve folyton kosarazzuk ki a kérkedőt, mondván, van jobb dolguk, mint vele játszani. A játék legyen vicces, s közben kérhetünk tanácsot gyermekünktől, hogyan tehetnénk mégiscsak szert egy-két barátra.

Feladat 6: Szorongás oldása

Ha nem is tudjuk, pontosan mi a legnagyobb kihívás gyermekünk számára a suliban – a sok változás, minden más, mint eddig, egyszerűen fárasztó az egész – jót tesz egy kis lazulás és „őrültködés” délután.

Javasolt játék: Mindent szabad játék

A mindent bele – mindent szabad – ereszd el a hajam játékok a legjobbak erre a célra. Egy őrült párnacsata, vízzel töltött lufik szétpukkasztása, sározás a kertben, pocsolyában ugrálás vagy szimpla kergetőzés, és persze közben a kacagás, csodát tesz a napközben felgyülemlett feszültségekkel. A lényeg, hogy most az a szabály, hogy nincs szabály!

Ha úgy látjuk, gyermekünk viselkedése megváltozott, sokat betegeskedik, feltűnően sokszor fájlalja a fejét, hasát, érdemes gyermekpszichológushoz fordulni, aki segít kideríteni, pontosan mi okozhatja ezeket a pszichoszomatikus tüneteket és megfelelő terápiával újra helyreállítja a rendet csemeténk lelki világában.

 

Gyerekmosoly - 2023 augusztus 31.
 

 

Így fejleszthetjük gyermekünk EQ-ját!

Meghaladott nézet, hogy minden az IQ-n múlik! Az érzelmi intelligencia épp olyan fontos, ha boldogságról, emberi kapcsolatokról, beilleszkedésről és sikerekről van szó. Tippeket adunk, hogyan fejleszthetjük gyermekünk érzelmi intelligenciáját.

Ezért meséljünk minden nap gyermekünknek!

Gyermeklélektannal foglalkozó szakemberek egyöntetű véleménye, hogy ha minden szülő tisztában lenne azzal, pontosan hogyan hat a gyermeke pszichéjére, személyiségfejlődésére a mese, szünet nélkül csak olvasna neki.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18