FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Itt a tanévkezdésről szóló kormányrendelet!

Egészség - Így kezdődik hazánkban és a világ más országaiban: Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Amerikában a tanév

Erre számíthatunk itthon a 2020/2021-es tanévben!

Megjelent a tanévkezdésről szóló rendelet a Magyar Közlönyben: az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy nem indokolt a digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást. Így a most megjelent rendeletben nem is szerepel a digitális oktatás, vagy a távoktatás.

A tanév 179 tanítási napból áll majd, az első tanítási nap szeptember 1., az utolsó 2021. június 15. Az első félév 2021. január 22-én ér véget. Emellett a rendeletben szerepel, hogy a tanítási év lezárásának, a tanuló minősítésének, a magasabb évfolyamra lépésnek nem akadálya, ha az iskola a rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kieső tanítási napokat nem tudja teljes egészében pótolni.

„Az iskola indokolt esetben gondoskodik arról, hogy az elmaradt tananyagot a következő tanítási évben dolgozzák fel.”- áll a rendeletben.

Németország, Ausztria, skandináv államok – ők így kezdik a sulit!

Idehaza egyelőre azzal lehet számolni, hogy szeptemberben a hagyományos keretek között kezdődik a tanév, vagyis az oktatás fizikai formában valósul meg, nem pedig online. Ahol gócok kialakulását észlelik, ott helyi szinten kívánnak majd beavatkozni. Ez azt jelenti, hogy csak azokban az iskolákban lenne távoktatás szeptembertől, ahol ezt a járvány miatt szükségesnek ítélik. Európában viszont nem minden ország ilyen bátor, és lesznek hibrid megoldások is.

Németország

Németországban viszonylag hamar, már augusztusban megkezdődik a tanítás. Az északkeleti Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban augusztus 3-án mintegy 150 ezer diák és 13 ezer pedagógus tért vissza az iskolákba, a legszigorúbb biztonsági szabályok mellett. A nyitásra országosan úgy tekintettek, mint egy tesztre: ha ebben a kevésbé fertőzött régióban nem alakulnak ki újabb gócpontok, akkor a járvány által súlyosabban érintett térségekben is kinyithatnak az iskolák, ez a folyamat egyébként fokozatosan el is indult.

Ebben az úgynevezett tesztidőszakban az általános iskolákban napi négy, míg a középiskolákban napi 5 tanórát tartanak meg. A szünetekben a diákok egy elkülönített területen tartózkodhatnak csak. Vannak olyan intézmények is, ahol önkéntes tesztlehetőséget biztosítanak a tanároknak és a diákoknak is. Az óvatosság teljes mértékben indokolt volt, ugyanis alig öt nappal az új tanév megkezdése után bezártak két iskolát a tartományban, pozitív vírusteszt miatt.

Ausztria

Ausztriában is fokozott odafigyeléssel, de normális tanévkezdésre számítanak: az előkészületek alapján az iskolákban is figyelembe veszik majd a koronavírus-jelzőrendszert, és egy katalógus fogja tartalmazni azt, hogy a különböző jelzések esetén milyen szabályok érvényesek. Így például kell-e szájmaszkot viselniük a tanulóknak a bejáratnál vagy a folyosókon, megtarthatják-e a szabadban a testnevelési órákat és az énekórákat. Piros jelzés esetén kerülne sor regionális vagy részleges iskolabezárásokra.

Olaszország

A szokott időben kezdik szeptemberben a tanítást Olaszországban is, ám a biztonsági rendelkezések még vitatottak. Lucia Azzolina oktatási miniszter közölte, hogy a tanítás csökkentett létszámú, 15 fős osztályokban folyik majd azért, hogy be lehessen tartani a védőtávolságot. Emiatt több osztály indul, amihez több oktató kell. A miniszter közölte, hogy mintegy 50 ezer új pedagógussal akarják bővíteni az oktatói létszámot.

Skandináv országok

Dánia volt az első nyugati ország, amely tavasszal feloldotta az iskolazárat, igaz, azzal a kikötéssel, hogy az órákat a távolság megtartásával, sok szellőztetés mellett (vagy ha lehet, a szabadban) kell megtartani. Dánia mellett Norvégiában és Svédországban is a szokásos időben nyitnak az iskolák, és az indokolt óvintézkedéseken túl egyelőre nem hallani különleges tervekről. Svédország egyike volt azon kevés országoknak (ilyen volt még Tajvan), amely a járvány kezdeti, tavaszi szakaszában sem zárta be oktatási intézményeit, és állítja, hogy ez nem befolyásolta érdemben a Covid-19 betegség elterjedését.

Nagy-Britannia

Augusztus 11-étől fokozatosan újranyitottak a skót iskolák. A fizikai távolságtartást nem írják elő az alsós diákok között, de a középiskoláktól azt kérik, hogy alakítsák át az osztálytermek elrendezését, illetve - ahol lehetséges - szabályozzák a folyosón tartózkodást. A testnevelés órákat csak a szabadban lehet megtartani, és a tanároknak tartani kell a két méteres távolságot a diákoktól. Angliában is fontosnak tartják, hogy szeptembertől újra kinyissanak az iskolák a diákok felzárkóztatása és a családok élete miatt is. A BBC által hírül adott tervek szerint egyelőre minden korosztály teljes tanítási időben visszaül az iskolapadba.

Amerika

Az Egyesült Államokban Donald Trump elnök azt szorgalmazza, hogy valamennyi államban időben kezdődjön el a tantermi oktatás. A valóságban azonban változatos a gyakorlat, mondhatni, ahány állam, annyi szokás. Így például New Jersey és Connecticut államokban rendes iskolai év kezdődik szeptemberben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden tanuló egész nap bent lesz az iskolában, valószínűleg hibrid - online és tantermi - oktatásra is lesz lehetőség.

Máshol már augusztusban elkezdődött illetve elkezdődik az oktatás, és ez nem is mindig függ a vírus elterjedtségétől, hiszen az egyik legfertőzöttebb Floridában tantermi oktatásra készülnek, ami ellen tiltakoznak is a tanárok. A szintén erősen fertőzött Kalifornia államban viszont kivárnak: lehet, hogy számos iskolában csak online oktatás lesz, amíg nem javul a járványhelyzet. Kutatók szerint tényleg nem szabad elhamarkodni az iskolai nyitást: az utóbbi négy hétben 90 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma a gyerekek körében.

Forrás: Pénzcentrum

Gyerekmosoly - 2020 augusztus 18.
 

 

Új eljárásrend az iskolákban, óvodákban! 10 napig nem mehet közösségbe, ha megbetegedett a gyerek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendet dolgozott ki, melyek szabályozzák, mi a teendő, ha megbetegszik egy gyerek, és mikor mehet vissza a közösségbe. Ezek az új szabályok!

Ez a koronavírus-fertőzés egyik legbiztosabb tünete!

Sokáig a lázat és a köhögést tartották a koronavírus-megbetegedés két legfőbb tünetének, ám a vírus első hulláma óta ezeknél van egy sokkal inkább jellemző tünet-együttes, amely szinte biztosan azt mutatja, hogy az illető megfertőződött.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18