FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Kötelező és javasolt védőoltások újszülött kortól kamaszkorig

Egészség - A kötelező és ajánlott oltások listája

Kötelező védőoltások

Magyarországon jelenleg az alábbi oltási rend van érvényben:

0-4 hetes korban: BCG

A BCG (Bacillus Calmette-Guérin) elleni oltást 6 hetes korukig adják az újszülötteknek, a felkar bőrébe. A védőoltás a gyerekkori tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) ellen nyújt védettséget. Az oltás helyén átmeneti duzzanat, bőrpír léphet fel. Néha gennyes váladék ürül az oltás helyéről.


2 hónapos korban:DPTa-IPV-HiB+PCV13

A DTPa - IPV a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni sorozat oltás. Az oltóanyag beadására 2, 4, 6, majd 18 hónapos korban kerül sor. Az emlékeztető oltásokat 6 és 11 éves korban adják be.

3 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB

A HiB oltás a Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa ellen nyújt védelmet. Ez elsősorban kisgyermekeknél okoz agyhártyagyulladást és más gyulladásos megbetegedéseket. A védőoltás kombinált oltóanyagban érhető el.

4 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV13

A PCV 13 (Prevenar)  konjugált pneumococcus vakcina. Legfőképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. A vakcinát 2, 4 és 12 hónapos korban adják be a kicsiknek.

12 hónapos korban: PCV13 (Prevenar)

15 hónapos korban: MMR

Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola/rózsahimlő elleni vakcina, melyet 15 hónaposan kapják meg a csecsemők. A védőoltás élő, gyengített vírusokat tartalmaz. Tizenegy éves korban az oltást meg kell ismételni. Ritkán jelentkezik mellékhatás (bőrkiütés, orrfolyás, hőemelkedés), melyek pár nap alatt elmúlnak.

18 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB emlékeztető oltás

6 éves korban: DPTa-IPV emlékeztető oltás

11 éves korban: MMR, dTap emlékeztető oltás

Szeptember hónapban kapják a 6. osztályos gyermekek ezt az élővírust tartalmazó kötelező védőoltást, amely kanyaró-mumpsz-rózsahimlő (MMR) emlékeztető oltás.  Szintén a 6. osztályban kapják meg a gyerekek a torokgyík-tetanusz-acelluláris szamárköhögés (dTAp) emlékeztető oltást. Ezen három megbetegedés ellen 2,3,4,18 hónaposan és 6 éves korban kap gyermekünk védőoltást.

12 éves korban: Hepatitis B, azaz fertőző „B” típusú vírusos májgyulladás elleni oltás

Beadására a 7. osztályban, 12 éves korban kerül sor. A vakcinát kétszer kapják meg a gyermekek, fél éves eltéréssel. Amennyiben a gyermek újszülött/csecsemőkorban hepatitis B elleni oltássorozatban részesült, nem szükséges az iskolai kampányoltás keretében emlékeztető oltás beadása. Duzzanat, bőrpír, hőemelkedés, izomfájdalom jelentkezhet mellékhatásként.

Oltások előtt

A védőoltások beadása előtt az iskolavédőnő tájékoztatót ad ki a beadandó vakcináról, rákérdez a gyermekek krónikus betegségeire, allergiáira. Fontos tudnia az oltóorvosnak azt is, ha a gyermek a nyári szünidő alatt vérátömlesztést kapott (pl. műtét, baleset miatt) hiszen ez befolyásolhatja a védőoltás beadásának időpontját. Továbbá élővírus vakcinák esetében fontos azt is az orvos tudtára adni, ha 4 héten belül szintén élővírust tartalmazó oltást kapott a gyermek. Az allergiáknál fontos szempont lehet a tojás, egyes antibiotikum (neomycin) allergia. Ha az oltás napján a gyermek belázasodik, jó esetben nem megy iskolába, ha mégis és aznap védőoltást kapna, azt az oltóorvosnak jelezni kell!

Oltások utáni teendők

Helyi reakció (bőrpír, fájdalom, duzzanat) majdnem minden oltás után bekövetkezik, ez teljesen normális, nem kell tőle megijedni. Előfordul, hogy az oltás beadásának helye akár 2-3 napig fájdalmas, duzzadt, ilyenkor sem kell azonnal orvoshoz rohanni, érdemes borogatni. Hőemelkedés, enyhe láz ritkán előfordulhat az oltás napján, ebben az esetben lázcsillapítót kell alkalmazni. Fejfájás, szédülés, ájulás, hányinger, hányás, karzsibbadás bármelyik védőoltás alkalmazása után előfordulhat.
Extrém ritka az átmeneti ideggyulladás (Guillain-Barré szindróma) és anafilaxia, ez utóbbi rögtön az oltás után jelentkezik, az oltóorvos feladata az ellátás megkezdése és a beteg továbbküldésének megszervezése szakintézménybe.

Javasolt oltások

A kötelező védőoltások mellett indokolt lehet bizonyos választható oltások beadatása is. Ezek egy részét a kötelező oltásokhoz hasonlóan oltási rend szerint adják, illetve vannak szezonális vakcinák is (például influenza elleni oltás). A javasolt oltások a következők:

6 hetes kortól: Meningococcus ACWY

2-4 hónapos korban: Rotavírus

A rotavírus kifejezetten súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely gyakran vezet kiszáradáshoz. A kisgyermekek többsége 5 éves koráig megfertőződik. A rotavírus elleni vakcinát 2-4 hónapos korban ajánlott beadatni. Az oltás szájon át adható be.

2 hónapos kortól: Meningococcus B, Meningococcus C

Egy nagyon komoly betegség, a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen nyújtanak védelmet. 6 hetes kortól elérhető a kombinált (ACWY) oltás, 2 hónapnál idősebbek számára a „B” és „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre. A vakcina 38 fok feletti lázat okozhat csecsemőknél, mely általában egy nap alatt elmúlik. Gyermekeknél és felnőtteknél a leggyakoribb mellékhatások a beadás környékén tapasztalt érzékenység és fejfájás.

6 hónapos kortól: Influenza

Szezonális oltás, mely legkorábban fél éves kortól adható. Az oltást évente ismételni kell, az influenza vírus változékonysága miatt. A vakcinát minden évben az aktuális vírusszerkezethez igazítják. Az északi féltekén, tehát Magyarországon is a szezon novembertől márciusig tart, így a szezonális oltást október-novemberben ajánlott felvenni.

12 hónapos kortól: Varicella (Bárányhimlő), Kullancs-encephalitis, Hepatitis A

A bárányhimlő elleni oltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, megbetegedés esetén a betegség enyhébb lefolyású lesz, a súlyos szövődmények (például tüdőgyulladás és a bőr bakteriális felülfertőződés) kialakulásának esélye kicsi. A vakcina 12 hónapos kortól adható.

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) vírus okozta megbetegedés, melyre jelenleg oki kezelés nem érhető el. Súlyos esetben izombénulással járhat, így a védőoltás felvétele ajánlott. Az első oltást követően egy hónap elteltével kell a második védőoltást beadatni, majd egy ismétlő adagot 12 hónap múlva. A védettség fenntartása 3-5 évenként beadott emlékeztető oltással biztosítható.

A Hepatitis A oltás egy éves kor felett adható.  Ajánlott Ázsiába, Afrikába, Dél-Amerikába történő utazás esetén. Magyarországon a kockázati csoportnak ajánlott (pl.: dializált betegek, vérkészítményt rendszeresen kapó betegek).

9 éves kortól: HPV (16, 18), HPV (6, 11, 16, 18)

Több mint 100 féle human papilloma vírus létezik, az emberi megbetegedést okozók 90 százalékáért a HPV 16-os és 18-as típusa felelős, míg a nemi szemölcsöket leggyakrabban a 6-os és 11-es típusok okozzák. A kétkomponensű védőoltás a 16-os és 18-as típus, míg a négykomponensű az említett négy törzs ellen véd. A vakcina fiúknak és lányoknak 12 éves kortól ajánlott.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.
 

 

 


 

 

 

Jean Orsolya - 2019 március 07.
 

 

Ezért hagyjuk néha koszolni is a gyerekeket!

Vajon jót teszünk-e gyermekünkkel, ha mindig patikatisztaságú körülötte minden, állandóan fertőtlenítünk, és csak antibakteriális törlőkendővel vagy antiszeptikus géllel felszerelkezve merészkedünk ki a lakásból?

7+1 étel, ami segíti a baba agyi fejlődését!

Összegyűjtöttünk olyan ételeket, melyek tele vannak a gyermeki agy fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal. Adjuk ezeket rendszeresen csemeténknek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18