FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Lehet, hogy ez már a második hullám? A WHO legfrissebb állásfoglalása a COVID-19 járvány kapcsán

Egészség - A WHO június első hetében tartott sajtóreggelijén dr. Ledia Lazeri,a szervezet magyarországi irodavezetője ismertette a legfrissebb kutatási adatokat és a szakemberek állásfoglalását, mikorra várható a pandémia második hulláma.

Első hullám után már itt a második?

A járványügyi korlátozások részleges feloldását követően úgy tűnhetett, hogy Európa fellélegezhet, ám az utóbbi hetekben egyre több koronavírus-megbetegedésről kaptunk hírt a környező országokból. Ennek hatására a magyar kormány úgy határozott, hogy korlátozza az utazást azokba az országokba, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek.  A zöld minősítésű államokba szabadon utazhatunk és onnan hazatérve sem kell karanténba vonulnunk, ám ha sárga vagy piros minősítésű országban jártunk, komolyabb következményekkel kell számolnunk.

Az országok minősítése ugyanakkor akár egyik napról a másikra is megváltozhat, ezért elutazás előtt mindenképpen érdemes alaposan mérlegelni, megéri-e jelen körülmények között külföldre látogatni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június első hetében tartott sajtóreggelijén Dr. Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodavezetője kijelentette: „A veszély nem múlt el teljesen, egy második hullám kialakulására pedig számítani lehet és kell. Az új koronavírussal kapcsolatban még mindig sok a kérdés, és egyelőre még az sem biztos, hogy az esetszámok mostani növekedése számos országban még mindig a járvány első hulláma vagy már a második hullám eljövetelét jelzi. Egyelőre folyik az eszmecsere arról, hogy mikortól beszélhetünk a COVID-19 második hullámáról, amit a szakembereink eredetileg őszre vártak.”

Lazeri szerint ez az ősz azért is különösen nehéz lesz, mert az influenza is ekkor fog ismét megjelenni, tehát az egészségügyi rendszereknek két vírussal is meg kell majd küzdeniük.

Amíg nincs oltás, nem vagyunk biztonságban!

„Amíg nincs megbízható kezelés és oltóanyag a koronavírus ellen, életünk nem térhet vissza a rendes kerékvágásba, bár a nyilvánosság egy jó része tényleg úgy értelmezte a korlátozások enyhítését, hogy mostantól minden tevékenységet ugyanúgy lehet majd folytatni, mint a járvány előtt.”- nyilatkozta Lazeri.

Ami a vakcinát illeti, jelenleg körülbelül 150 különféle kutatás zajlik a világon az ellenanyag kifejlesztésére, de ezeknek csak egy nagyon kis része – körülbelül húsz projekt – kecsegtet ígéretes eredménnyel. Az is biztosnak tűnik, hogy nem azonnal fog megszületni az oltóanyag: a borúlátóbb becslések szerint akár öt évet is felölelhet ennek a kifejlesztése. Dr. Ledia Lazeri szerint a hatékony nemzetközi együttműködés, mint például az ebola elleni oltóanyag kifejlesztése során, jelentősen lerövidítheti ezt az időt – akár két évre is. Ám az esetlegesen kikerülő gyógyszerektől nem szabad egyből csodát várni, hiszen ezeknek egy jó része inkább csak a betegség kezelésére, semmint annak megelőzésére alkalmas.

„Egyelőre azok az országok sem dőlhetnek hátra, amik hazánkhoz és más közép-európai országokhoz hasonlóan fejlett oltáskultúrával rendelkeznek: még nem nyert bizonyítást, hogy a BCG-oltás megléte megelőzheti a betegség kialakulását”– mondta Lazeri, majd hozzátette: „Ha ez így lenne, most nem látnánk az esetszámok emelkedését olyan országokban, ahol kötelező ez az oltás.”

Az első hullám tanulságai

A Magyarországon alkalmazott „kevert” intézkedések – amik egészségügyi és szociális megfontolásokat is tartalmaztak – összességében célt értek, amik alacsony esetszámot és aránylag kevés halálesetet eredményeztek. Lazeri azt mondta: a járványkezelés során még mindig jobb túl szigorú intézkedéseket hozni, mint elkönnyelműsködni a dolgokat, hiszen annak nagyon súlyos következményei is lehetnek.  A járvány első hullámának legfontosabb tanulságai között is hangsúlyozta az irodavezető a magyarországihoz hasonló, „kevert” intézkedések sikerességét: a tapasztalat szerint ezek a gyakorlatban is jól működnek, és olyan országok is hatékonyan tudták velük kezelni a kialakult helyzetet, amelyeket súlyosabban érintett a COVID-19, mint hazánkat.

Szintén fontos lecke volt az, hogy nem csak az idősek, hanem az egészségügyben dolgozók is különösen veszélyeztetettek, nem is csak abból a szempontból, hogy bizonyos országokban közülük került ki a fertőzöttek akár 20 százaléka is, hanem olyan tekintetben is, hogy a fokozott igénybevételből következő stressz és kiégés is veszélyt jelent az egészségükre.

A szakember szerint a második hullámban minden korábbinál fontosabb szerepe lesz az együttműködésnek és a tudatosságnak – például a tömegközlekedési eszközöken való maszkviselés tekintetében is.

A WHO az eddigiekhez hasonlóan továbbra is nyomon követi a legfrissebb kutatásokat a járvánnyal kapcsolatban, rövidesen pedig egy kutatócsoport is útnak indul Kínába, hogy feltérképezzék a koronavírus-járvány elindulásának körülményeit. Ezek, és a várható második hullám azonosítása nem megy majd egyik napról a másikra – hiszen, mint Lazeri elmondta, napi szinten tízes nagyságrendben jelentenek kialakulóban lévő járványokat a WHO-nak a világ minden tájáról, és a tavalyi év végén a COVID-19 is csak egy volt ezek közül. A második hullám elleni küzdelemben a lakosságnak ugyanolyan fontos szerep jut majd, mint eddig, így az üzenet továbbra is az: mindenkinek meg kell próbálnia együttműködőnek lenni.

Gyerekmosoly - 2020 július 21.
 

 

„Egyes iskolák kinyitnak, mások a távoktatást választják majd szeptemberben”

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa, dr. Szlávik János nyilatkozata az aktuális koronavírus helyzetről. Az InfoRádió interjúja

Ezért adasd be mielőbb a koronavírus elleni oltást!

Itt a magyarázat, miért olyan fontos, hogy minél többen beadassák az oltást és miért nem kell félni a mellékhatásoktól!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18