FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Létezik szúnyogcsípés allergia gyerekeknél?

Egészség - A szúnyogcsípés gyerekeknél akár erős tünetekkel, ijesztő duzzanattal és intenzív viszketéssel is járhat. Lehet ez súlyos allergiás reakció jele?

Allergiás reakciót a méh és a darázs okoz

A nyári hónapokban nagyon gyakori, hogy a gyerekek testén csípések nyoma jelenik meg. Csípést okozhat a darázs, méh, bögöly, hangya, kullancs is, de a leggyakrabban kétségkívül a szúnyogok által okozott viszkető kiütésekkel találkozunk. A szúnyogokkal kapcsolatban azonban valódi allergiás reakció lezajlása egyelőre nem bizonyított, ezért jelenleg allergiavizsgálat sem áll rendelkezésre, amivel ezt vizsgálni lehetne.

Valódi allergiás reakció méh vagy a darázscsípés kapcsán jelentkezik. Ez azonban súlyos, életveszélyes is lehet, mert anafilaxiás sokkot is okozhat. Ha a gyermeknél a csípés után rosszullét, nehézlégzés, fulladás, rekedtség, torokszorítás jelentkezik, haladéktalanul hívjuk orvosi segítséget!

A gyerekek bőre érzékenyebb

A rovarok nyálában szövetkárosító hatású enzimek találhatók. Egyéni érzékenységtől függően a csípésre adott reakció különböző lehet. Ugyanaz a szúnyog az egyik gyermeknél egy apró kiütést, míg a másiknál nagy duzzanattal járó, erősen viszkető csípést is okozhat.

A gyerekek bőre érzékenyebb, ezért rendszerint intenzívebben reagál a szúnyogcsípésre, mint a felnőttek. A csípések helyén akár 3-5 cm-es vörös duzzanat is megjelenhet, amely több napon át is megmarad. Különös figyelmet érdemelnek a hazánkban megjelenő újabb szúnyogfajok, emiatt is jelentkezhetnek erősebb reakciók egyes csípések esetében.

Kalciumot ne!

Elterjedt tévhit, hogy a kalcium adása segít csökkenteni a csípések kapcsán jelentkező tüneteket. Ne adjuk, mert hamis biztonságérzetet kelthet, miközben nem használ. Valódi, súlyos allergiás reakció esetén, darázs- vagy méhcsípés után adrenalin injekcióra van szükség, hogy az életveszélyt az orvosi segítség megérkezéséig elhárítsuk.

Szúnyogcsípés után, ha nagyon erősek a gyermek tünetei, a viszketést és a duzzanatot antihisztamin tartalmú krémmel vagy tablettával tudjuk enyhíteni. Átmenetileg érzéstelenítő hatású lehet, ha a csípés helyére kéztörlőbe csomagolt jégkockát, vagy jégzselét helyezünk. Erős viszketés esetére a patikából is beszerezhetünk hűsítő hatású krémet, ami segíthet megakadályozni, hogy a gyermek elkaparja a viszkető csípés nyomot. Fontos, hogy ezt megelőzzük, mert a seb fokozottan fertőzésveszélyes, ami például strandolás, nyaralás alatt akár további problémák melegágya lehet.

Forrás: Budai Allergológiai Központ

 

Gyerekmosoly - 2021 június 22.
 

 

7 fontos tudnivaló az anyatejről

A babák számára a legjobb az anyatej, ez nem vitás. Felsoroltunk 7 okot, amiért valóban fontos és egészségvédő a szoptatás.

Megfázás vagy allergia?

A legfontosabb megkülönböztető jelek, amelyek alapján el tudjuk dönteni, hogy megfázásról vagy allergiáról van szó

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18