FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Már az újszülöttek szervezete is tele van mikroműanyaggal!

Egészség - Mindenütt ott vannak az életünkben: megisszuk, megesszük, belélegezzük, hordjuk és magunkra kenjük őket. A mikroműanyagok mennyisége és elterjedése olyan méreteket öltött, hogy a szakemberek már „plasticene-ről”, azaz a műanyag koráról beszélnek, amelynek nem csak ránk, az utódainkra, de az egész bolygónkra nézve is végzetes hatása lehet.

Napjainkra a mikroműanyagok szinte mindenhol megtalálhatók: kimutatták már őket levegőből, talajból, óceánokból és tengerekből, édesvizekből, de ott vannak az ivóvízben, a tengeri ételekben, a konyhasóban, a cukorban, valamint a mézben és a sörben is, ezáltal ott vannak a mi testünkben, sejtjeinkben, sőt, már az újszülöttek szervezete is tele van velük!

A bolygónkat beborítottuk mikroműanyaggal, így a világnak már nem létezik olyan része, ahová ezek a szennyezőanyagok még nem jutottak el: találtak már mikroműanyagot a sarki jégtáblákban, esővízben, a sivatagi homokban, de a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban is.
Bár a mikroműanyag-kibocsátás legjelentősebb forrása az ipar, mi is sokat tehetünk azért, hogy a Földet katasztrófába sodró tendencia ne növekedjen. Gondolj csak bele: ha minden tizedik ember elkezdene tudatosan odafigyelni rá, hogy minél kevesebb műanyagot használjon, kerülné a műanyag palackokat, a csomagolt termékeket, már azzal mekkora eredményt lehetne elérni! Mert a környezetvédelemben nagyon is igaz az a mondás, hogy sok kicsi sokra megy.


Mit érdemes tudni a mikroműanyagokról? Következzen pár érdekes adat ezekről a bolygónkra és emberi szervezetre egyaránt veszélyes anyagokról!

  • Évente 4,8-12,7 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, ami annak felel meg, mintha a Föld minden lakója hetente bedobna egy műanyag szatyrot a vízbe.A hetedik kontinensnek is szokták nevezni azt a javarészt műanyag hulladékból álló szemétkupacot, amely a Csendes-óceánon terül el 1,6 millió négyzetkilométeren. A becslések szerint majdnem 80 000 tonna hulladékból álló „kontinens” területe háromszorosa Spanyolországénak.
  • Köszönhetően azoknak a kedvező tulajdonságoknak (olcsók, tartósak és könnyűek), amelyek a műanyagok széles körű alkalmazását megalapozták, a környezetben csak nagyon nehezen és lassan bomlanak le. Már az az ötven év is igen hosszú, ami alatt a hungarocell lebomlik, de ez még mindig rövid időnek számít egy horgászzsinórhoz képest, amelynek ehhez 600 évre van szüksége.
  • A Wessling-csoport vizsgálatai kimutatták, hogy az összes általuk vizsgált magyarországi folyóban (Duna, Tisza, Rába, Ipoly) kimutathatóak a mikroműanyagok, ebből a legtöbbet a Dunában találták, köbméterenként 50 részecskét.
  • Az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy a csecsemők testében 15-ször több mikroműanyag van, mint a felnőttekében. A kutatók úgy vélik, hogy a csecsemők ilyen nagy mennyiségű mikroműanyagot a rágójátékokon keresztül fogyasztanak és a mikroműanyagot tartalmazó szőnyegeken való mászkálás közben.
  • A mikroműanyag kibocsátás legfontosabb forrásai között megtalálhatók a szintetikus textíliák, melyek – kedvező áruknak köszönhetően – széles körben elterjedtek. Egy átlagos amerikai évente mintegy 18 kg szintetikus szálból készült ruházati cikket vásárol meg, egy afrikai kevesebb, mint 1 kg-ot, a világátlag kb. 6 kg/fő évente. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy egy 6 kg-os töltettel elvégzett mosás során kb. 700 ezer szál válik le a ruháinkról a mosógépben, akkor aligha lepődünk meg azon, hogy a szál forma az egyik legelterjedtebb a mikroműanyagok körében.
  • A kozmetikai termékek között akadnak olyanok is, amelyeknek az összetevői között kb. ugyanannyi műanyag van, mint amennyibe csomagolták őket, vagyis a termék tömegének akár 10%-át is kiteheti a műanyag.

Forrás: evamagazin.hu; masfelfok.hu

Gyerekmosoly - 2022 február 08.
 

 

Így előzze meg, hogy gyermeke állandóan megbetegedjen a közösségben!

Közösségbe jár a gyermeke? Bölcsis vagy ovis? Akkor bizonyára az Önök számára is ismerős az az állapot, hogy többet beteg, mint amennyit nem. Mert állandóan elkap valamit, pár nap alatt meggyógyul, majd amikor visszamegy a közösségbe, újra megfertőződik és kezdődik az egész előlről. Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, tippet, tényeket és tévhiteket, mi segíti a gyors felépülést és mi nem, mivel erősíthető gyermeke immunrendszere.

Így különböztethető meg az influenza és a megfázás!

Hogyan dönthető el, hogy gyermekünk "csak" megfázott vagy sajnos, elkapta az influenza vírust? Íme a legfőbb különbségek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18