FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Még a gyenge lefolyású covid utóhatásai is veszélyesebbek, mint hitték!

Egészség - Már enyhe lefolyású Covid-19 után is keletkezhetnek az emberben a saját szervezetet támadó autoantitestek. Ezek a legkülönfélébb szerveket és szöveteket érintő gyulladásokkal és károsodásokkal hozhatók kapcsolatba.

Az autoantitest más, mint a kórokozóktól védő antitest

Ismert, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés következtében az emberi szervezet védekező „üzemmódba” kapcsol, és többek között a koronavírustól védő antitesteket kezd el termelni, amik egy következő, koronavírussal való találkozás során védő szerepet töltenek be. Vagyis, ha valaki átesett a Covid-19-en, akkor találhatók a szervezetében olyan antitestek, amik őt a koronavírusoktól védik.

A problémát az jelenti, ha az átvészelt Covid-19 következtében olyan antitestek keletkeznek a szervezetben, amik a saját humán szerveket és szöveteket képesek megtámadni, és gyulladást idéznek elő a legkülönfélébb szövetekben. Magyarul: a koronavírus fertőzés következtében a szervezet olyan antitesteket, ún. autoantitesteket kezdhet el termelni, amelyekkel tulajdonképpen maga ellen fordul. Ezt a potenciálisan súlyos következményekkel járó helyzetet már körülbelül egy évvel ezelőtt felfedezték és leírták azoknál, akik súlyos lefolyású Covid-19-en estek át. Nemrégiben kiderült, hogy azokat is érintheti az állapot, akik enyhe Covid-19-en estek át.

Mindenkinél nyomott hagyott a Covid-19

USA-beli kutatók, a Cedars-Sinai munkatársai olyan 177 ember vérmintáit tanulmányozták, akik nem részesültek védőoltásban, és átestek a Covid-19-en. Megállapították, hogy a pandémia előtti helyzethez képest valamennyiük vérében emelkedett az autoantitestek száma. Mindez segít megmagyarázni azt, hogy Covid-19 mitől „egyedülálló betegség”,- ahogy a kutatók nevezik. Ritka ugyanis az, hogy egy átvészelt fertőzést követően olyan autoantitestek keletkezzenek a szervezetben, amik elméletileg a szervezet bármely részét megtámadhatják.

Az autoantitestek megmagyarázhatják a post-covid-ot is

Az előbb említett autoantitestek, amik az átvészelt Covid-19-et követően alakulnak ki, akár a fertőzést követően 6 hónappal, megmagyarázhatják a post-covid állapotot és az azzal járó különféle panaszokat. A szervezetben jelenlévő autoantitestek ugyanis krónikus gyulladásokra, szervi és szöveti sérülésekre utalnak, így például az ízületekben, bőrben vagy az idegrendszerben bekövetkező károsodásokra.

Post-Covid szindróma: 3 tünet, amivel muszáj tüdőgyógyászhoz fordulni!

Olyanok ezek az autoantitestek, mint amik az autoimmun betegségeknél találhatók a szervezetben. Meglepő módon azonban a Covid-19 utáni autoantitestek száma magasabb a férfiaknál, mint a nőknél, miközben az autoimmun betegségek inkább a nőkre jellemzők.

Mint látható, számos nem várt, megdöbbentő és potenciálisan igen súlyos kimenettel járhat egy enyhe lefolyású Covid-19 is.A tudósok a közeljövőben azt szeretnék tanulmányozni, hogy miként alakul az autoantitestek jelenléte és száma abban az esetben, ha oltott személyek esnek át a Covid-19-en.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás1Forrás2; Fotó: Pixabay

 

 

Gyerekmosoly - 2022 január 27.
 

 

Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Az indiai kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

Más tüneteket okoz a gyerekeknél az omikron, mint az eddigi mutációk – Mutatjuk a fő tünetet!

Más tüneteket okoz a gyerekek szervezetében az új típusú koronavírus omikron variánsa, mint amit korábban tapasztaltak koronavírusos betegeiknél - ezt mondják egy Bonn közeli gyerekkórház orvosai. Ugyanakkor azt látják, hogy a korábbi mutációk miatt kórházba került gyerekek lassabban épültek fel, mint az omikronnal fertőzöttek.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18