FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Megfázott vagy influenzás? A kettő hasonlít, de máshogy kell kezelni!

Egészség - A nátha ellen nincs oki terápia, nincs gyógyszer, és eltart jó egy hétig, mire kilábalunk belőle, tehát, marad a tünetek csillapítása.

Nem egyszerűen megfázás, ez nátha!

A nátháért legalább 120 különböző vírus (rhinovírusok, koronavírusok) tehető felelőssé, ráadásul emberöltőnként mindig újabb és újabb vírustörzsek alakulnak ki. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy természetes immunitás sem alakulhat ki a nátha ellen, mert éppen az előzőek miatt egyetlen fertőzés nem adhat életre szóló védettséget. Tehát el kell fogadnunk: sok mindenre van, de a nátha ellen nincsen gyógyszer. Nem marad más hátra, mint legalább tünetileg csillapítani a bajt.

Jóllehet a köznyelvben megfázásként is emlegetjük a náthát, valójában a lenge öltözködésnek csak kevés köze van az utóbbi kialakulásához. Legfeljebb annyi, hogy hideg közegben a vírusok könnyebben győzik le a szervezet természetes védekezését. Ezt azzal magyarázzák, hogy a lehűlt nyálkahártya kevesebb interferont, azaz vírus-ellenanyagot képes termelni, így a kórokozó könnyebben tud elszaporodni. A 33-35 fokos hőmérséklet optimális a rhinovírus számára. Pont ennyire hűl le a testhőmérséklet az orr külső járataiban Óriási szerencse, hogy a náthavírusok nem bírják a savas közeget, így azok, melyek a torokból a gyomorba jutnak, elpusztulnak.

Csak egy kis megfázás?

A nátha tünetei 24-72 órás lappangási idő után jelentkeznek, de e „nyugalmi időszak” után rohamosan romlik a beteg állapota. Minél hamarabb el kell dönteni, hogy a meglehetősen általános, felső légúti tünetekkel járó betegség valójában nátha-e, vagy influenza. Már csak azért is, mert utóbbinak lényegesen súlyosabb szövődményei lehetnek.

Ami a két betegségben közös, hogy mindkettőt vírus okozza, és mindkettő leginkább párásabb-hűvösebb időben szedi a legtöbb áldozatot. De a két betegség a tüneteikben jelentősen különbözik egymástól: a nátha rendszerint lassan, pár nap lappangás után alakul ki, majd három-négy nap alatt meg is gyógyul a beteg. Ha náthásak vagyunk, akkor orrfolyást, torokkaparást tapasztalhatunk.

Ha magas láz is fellép, akkor már inkább bakteriális ráfertőződéssel kell szembenézni. A betegség ráhúzódhat a fülre, a tüdő hörgőire - csakis ebben az utóbbi esetben, és ha azt az orvos előírta, indokolt az antibiotikum.

Komolyabb panaszok: akkor ez már influenza?

Az influenza másképpen jelentkezik, komolyabb betegség, a szövődményes kockázatok nagyobbak. Hirtelen lép fel magas lázzal, fejfájással, izom- és végtag fájdalmakkal jár. A tüsszögés és az egyéb náthás panaszok többnyire nem jelentkeznek, viszont a torokfájás annál gyakoribb és rendkívül erős. További tünete lehet a hidegrázás, és, ha elhanyagolják, tüdőgyulladás léphet fel, de ritkán a gyomorra, szívre, agyra is ráhúzódhat az influenza. A gyógyulás pedig jóval lassúbb a náthánál, két vagy több hétig is eltarthat.

Influenza ellen létezik védőoltás, amelyet évről-évre meg kell újítani. Ez a kutatók dolga. Felkészülni arra, hogy az adott évben az influenzavírusoknak mely csoportja okozhat (majd!) járványos megbetegedést. Ennek megfelelően kell elkészíteniük az új, az éppen aktuális influenzavírus elleni védőoltást, amely főleg a kisebbek és az idősebbek számára nagyon ajánlott, mert a szövődmények leginkább náluk válhatnak súlyossá.

Forrás: Egészségkalauz; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2023 október 12.
 

 

„Egyes iskolák kinyitnak, mások a távoktatást választják majd szeptemberben”

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa, dr. Szlávik János nyilatkozata az aktuális koronavírus helyzetről. Az InfoRádió interjúja

Skarlát, bárányhimlő, vírusfertőzések - Őszi gyerekbetegségek

A hűvösebb idő, s főként a bölcsőde, óvoda és iskola beköszöntével a gyerekeknél óhatatlanul előtérbe kerülnek az őszi gyermekbetegségek. Melyek ezek, s vajon fel lehet készülni rájuk?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18