FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Mi okozhat torokfájást? Utánajártunk az okoknak!

Egészség - A torokfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, különösen a téli hónapokban, mikor jóval többen szenvednek felsőlégúti fertőzésektől. Milyen problémák állhatnak a torokfájás hátterében? Utánajártunk!

Ha Covidról van szó

A koronavírus tüneteiről és szövődményeiről már nagyon sok mindent tudunk. És bár a torokfájás a koronavírus egyik jellemző tünete, de általában olyan egyéb kísérő tünetei is vannak, mint a köhögés, a fejfájás, a láz, az ízlelés-szaglás elvesztése és a hasmenés. A koronavírus meglétét csak Covid-teszttel tudjuk egyértelműen megerősíteni vagy kizárni.

Ha negatív a Covid-teszt, mégis fáj a torkunk

A torokfájás bárkit érinthet és tulajdonképpen bármely évszakban szenvedhetünk tőle. A torok jóformán minden ilyen betegségnél érintett lehet (igaz, különböző mértékben), és a torokfájást kísérő tünetek nagy mértékben segíthetik a pontos diagnózis felállítást, illetve a megfelelő terápia meghatározását.

Vírusok és baktériumok

A legtöbb esetben vírus-, illetve bakteriális fertőzés okozza a torokfájást. A vírusos eredetű betegség lehet "egyszerű" nátha vagy influenza, és persze, koronavírus is, de akár mononukleózis, kanyaró, bárányhimlő vagy mumpsz is. A bakteriális eredetű betegségek gyakran a vírusos fertőzésekkel egy időben vagy azokat követően jelentkeznek. A fertőzések tünetei lehetnek még a láz és hidegrázás, a hányinger, a nyelési nehézségek, az általános gyengeség, a fejfájás, az ízületi és izomfájdalmak, az orrfolyás, a tüsszögés és köhögés, az étvágytalanság és a rekedtség is.

A súlyosabb gyulladásokat a nyirokcsomók megduzzadása és érzékennyé válása, a váladék felköhögése, a mandulák vagy a garat kipirosodása is kísérheti. Nagyon fontos azonban az orvosi vizsgálat: a vírusos eredetű fertőzéseket felesleges (sőt kifejezetten káros) antibiotikumokkal kezelni, míg a bakteriális eredetű betegségekből való teljes gyógyuláshoz szükségesek lehetnek ezek a gyógyszerek.

Mi minden irritálhatja a torkot?

A torok fájdalmát, égető, kaparó érzést, nyelési nehézségeket, köhögést különböző irritáló anyagok is okozhatják. Jellemző lehet a torokban jelentkező kellemetlen érzés allergia esetében, de akkor is, ha a környezetünk levegője túlságosan száraz, vagy éppen szennyezett (pl. sokan panaszkodhatnak torokfájásra, ha erős a szmog vagy ha hosszabb időt töltenek füstös helyen). Tisztítószerek, kemikáliák is okozhatnak hosszabb-rövidebb ideig tartó torokfájást.

Természetesen a sérülések is állhatnak a torokfájás hátterében: nemcsak a "külső", közvetlenül a nyakat érő balesetek eredménye lehet fájdalom, de tulajdonképpen az is sérülésnek minősülhet, ha túlerőltetjük a hangszálainkat, pl. mert sokat kiabálunk vagy énekelünk. A krónikus torokfájás éppen ezért gyakori panasz lehet az előadóművészeknél vagy tanároknál.

A gyomorból visszacsorgó gyomorsav is irritálhatja a torok nyálkahártyáját, ezért a torokfájás a refluxbetegség egyik jellegzetes tünete. Ha a torokfájás főként evés után vagy lefekvéskor jelentkezik, és más, a refluxra utaló panaszaink is vannak (gyomorégés, fokozott teltségérzet stb), mindenképpen keressük fel ezzel az orvosunkat!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bár sokszor elég néhány házi módszer és néhány napig tartó pihenés ahhoz, hogy a torokfájás és az azt kísérő tünetek elmúljanak, időnként szükség lehet orvosi vizsgálatra is. Különösen fontos ez, ha a torkunk nagyon rövid idő (akár néhány óra) alatt kezd el igen erősen, szinte elviselhetetlenül fájni, ha a torokfájást magas láz kíséri, vagy ha a torokfájás – bár nem különösebben intenzív – tovább tart, mint 3-4 nap. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a torokfájást valamilyen, a nyakat érő sérülés előzte meg, illetve, ha a torokfájás mellett nyelési vagy légzési nehézségek is jelentkeznek! Akkor is rendkívül fontos a szakorvosi vizsgálat, ha a torokfájást a nyelv vagy az ajkak feldagadása, szapora szívverés, felületes légzés vagy szédülés, ájulás kíséri!

Forrás: Egészségkalauz.hu; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2024 január 22.
 

 

Új koronavírus tünet, ami fertőzöttségre utalhat!

Kutatók szerint a nyelven végbemenő változások is utalhatnak rá, hogy a páciens elkapta a koronavírust.A megduzzadt vagy foltos nyelv is árulkodó jele lehet a koronavírus-fertőzöttségnek – állítja egy új kutatás.

Mikor érdemes covid tesztet csináltatni és melyiket?

Milyen tünetekkel érdemes tesztet csináltatni? És melyiket válasszuk, ha megbízható eredményt szeretnénk? Minden, amit a PCR és a gyorstesztekről, a koronavírus fertőzés lefolyásáról, a fertőzőképességről tudni érdemes.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18