FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Miért tikkel a gyerekem? Ártalmatlan vagy bajt jelez?

Egészség - A tic típusai, kialakulásának okai és kezelése

A tic egyfajta akaratlan, hirtelen fellépő, gyors és szabálytalan mozgás, izomrángás vagy önkéntelenül kibocsátott hang, amelyet néhány percnél tovább nem lehet visszatartani. A hirtelen mozdulatokat eredményező izomgörcsök, a motoros ticek leggyakrabban az arcon és a fejen mutatkoznak szem-, fejrángás, grimaszok formájában, de nem ritka a lábon és a törzsön mutatkozó típusa sem.

A tünetek másik nagy csoportját alkotják a vokális ticek, amelyek szavak vagy akár egész mondatok, káromkodás akaraton kívüli ismételgetésével járnak, vagy gyakori köhécselés, torokköszörülés, periodikusan ismétlődő nevetés, esetleg furcsa hangok kiadásával például nyávogás, ugatás formájában jelentkeznek.

A tic kialakulásának okai

A tic háttérben állhatnak szervi, neurológiai betegségek, illetve a jelenség lelki eredetű is lehet. A tünetegyüttesért jelenleg elsősorban az agysejtek által termelt anyagok, a neurotranszmitterek közötti egyensúly zavarát teszik felelőssé. A szem izomrángása, avagy kevésbé ismertebb, hétköznapibb nevén a tikkelés problémája egy meglehetősen gyakori jelenség, ami az esetek jelentős többségében teljesen ártalmatlan. A leggyakoribb kiváltó okai között a stressz, a magnéziumhiány, valamint a szem megerőltetése áll, például a sok televízió- vagy monitornézés következtében. A probléma hátterében azonban állhat idegrendszeri betegség, szemfertőzés is.

Ha a szem tikkelését érzékeljük gyermekünkön, nem kell megijedni, ha nem tér vissza megfelelő rendszerességgel, esetleg tudjuk, hogy mi a kiváltója –például túl sok tévénézés vagy számítógépezés, vagy stresszes, feszült időszak, például félév végi dolgozatok, felelések a suliban –, akkor nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítanunk neki, legfeljebb akkor, ha már hetek óta érzékeljük.

Milyen súlyosabb betegségre utalhat a tic?

Epilepszia

A szemrángás lehet epilepszia előjele is, főleg gyermekkorban. A kisgyermekkori epilepsziák néhány fajtája arcgrimaszolással, szemrángással jár.

Touerette-szindróma

A Tourette-szindróma idegrendszeri megbetegedés, melynek kiváltója valószínűsíthetően egy, az agyi ingerület-átvitelben jelentős szerepet játszó, úgynevezett neurotranszmitterek anyagcseréjében bekövetkezett rendellenesség.

A tic kezelése

Ha nem áll súlyos betegség a háttérben, érdemes arra odafigyelni, hogy gyermekünk minden nap legalább fél-egy órát semmittevéssel, lazítással, játékkal töltsön, emellett rendszeresen mozogjon és legyen kint a friss levegőn. Érdemes továbbá mindig ügyelni – különösen télen és stresszes időszakokban- a vitamin- és ásványi anyag pótlásra, a magnézium-bevitelre, hiszen ez is előidézheti a problémát. Vigyük el gyermekünket vérvételre és nézessük meg, nincs-e vitaminhiánya és amennyiben beigazolódik, hogy bizonyos vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek szintje a normál érték alatt van, mindenképpen kérjük szakember tanácsát, hogy milyen készítményt, milyen adagolásban tanácsos szednie.

A tic hátterében állhat magnéziumhiány, dehidratáltság is, ezt egészséges táplálkozással és sok vízfogyasztással könnyedén kiküszöbölhetjük, de azzal is, ha sok mandulát, diót, mogyorót, spenótot adunk a csemeténknek. Ha a tünetek ezek után sem csillapodnak hetekig, akkor feltétlenül keressünk fel egy orvost, a tic ugyanis súlyos problémát is előrevetíthet, bár ez szerencsére az esetek többségében nem jellemző.

Az orvosok a tünetek súlyossága alapján döntenek a kezelés módjáról, mely enyhébb, az életvitelt egyáltalán nem, vagy csak kevésbé befolyásoló ticek esetén nem jelent gyógyszeres terápiát. Magatartásterápiák, lazító-technikák elsajátítása, koncentrációs tréning, pszichoterápia segíthet a betegség kezelésében.

Ha mégis gyógyszeres terápiára kerül sor, a tünetek orvoslására nincs egységes gyógyszer, ezért az orvosnak és a betegnek a tünetek csökkentése és a gyógyszerekkel járó mellékhatások elkerülése között kell kompromisszumot kötnie. Rendszerint olyan mértékig igyekeznek csökkenteni a tüneteket, hogy azok már elviselhető, könnyen kezelhető életvitelt tegyenek lehetővé. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a gyógyszeres kezelés csupán enyhítheti a ticket, az összes tünetet nem képes megszüntetni.

Gyerekmosoly - 2020 január 20.
 

 

A leggyakoribb gyermekkori allergiák és tüneteik

Mi okozza a gyermekkori allergiát, melyek a tünetei és hogyan kezelhető? Cikkünkben minden kérdésre megtalálja a választ!

E. coli fertőzés gyereknél: tünetek és kezelés

Ha gyermeküknek fáj a hasa E.coli fertőzés is megbújhat mögötte. Mutatjuk, még milyen tünetek utalhatnak rá!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18